Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2021 των ελληνικών τραπεζών; - Ακόμη δεν είναι επενδύσιμες, πίεση στα έσοδα από τόκους

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2021 των ελληνικών τραπεζών; - Ακόμη δεν είναι επενδύσιμες, πίεση στα έσοδα από τόκους
Ο πυρήνας κερδοφορίας τους μειώνεται – δηλαδή τα έντοκα έσοδα - κυρίως γιατί με τις τιτλοποιήσεις NPEs παύουν να λογιστικοποιούν τόκους από τα προβληματικά δάνεια
Σχετικά Άρθρα

Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2021 για τις ελληνικές τράπεζες;
Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι με τις επιδόσεις τους οι τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν άπαξ και καταγράφεται μείωση των εντόκων εσόδων…
Η ανάλυση αυτή δεν στηρίζεται στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς μετά το sell off στις 26 Νοεμβρίου στις 29 Νοεμβρίου θα σημειωθεί αντίδραση και κάποιας μορφής ωραιοποίηση, αναφερόμαστε στην συνολική εικόνα των τραπεζών όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα.
Ο πυρήνας κερδοφορίας τους μειώνεται – δηλαδή τα έντοκα έσοδα - κυρίως γιατί με τις τιτλοποιήσεις NPEs παύουν να λογιστικοποιούν τόκους από τα προβληματικά δάνεια.
Ενώ σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση των NPEs και η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο αριθμό προβληματικών ανοιγμάτων εντούτοις η πίεση στα έντοκα έσοδα αποτελεί απόδειξη αδυναμίας…

Ποια τα βασικά συμπεράσματα;

1)Με την Alpha bank να ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου στις 30 Νοεμβρίου 2021 οπότε απουσιάζει από το δείγμα, εντούτοις, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουν ακόμη δρόμο οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να αποκαταστήσουν τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις.

2)Στο γ΄ τρίμηνο 2021 όλες οι τράπεζες είχαν κάμψη εσόδων από τόκους αλλά βελτίωση προμηθειών που ωστόσο οριοθετείται, δεν μπορούν να επιτυγχάνουν συνεχή αύξηση από έσοδα προμηθειών.

3)Η Eurobank είναι πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο NPEs και με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Αντιθέτως η Πειραιώς βρίσκεται στο 39% και η Eurobank στο 72%.
Η Πειραιώς θα πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις για να ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.

4)Με όρους κεφαλαίων καταγράφεται αύξηση ειδικά στην Εθνική τράπεζα, απόδειξη ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό στον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 70,2%.

5)Τα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται καθώς οι αποπληρωμές και οι τιτλοποιήσεις είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.

6)Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται, ακόμη οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να παρουσιάσουν μια ωραία ιστορία προσέλκυσης επενδυτών.
Το να υποστηρίζουν ότι θα διανείμουν μέρισμα για το 2022, τον Μάρτιο του 2023… δεν αποτελεί και σπουδαίο χρηματιστηριακό δέλεαρ… υπάρχει χρόνος για να επανακαθοριστούν οι αποτιμήσεις έως τότε.

9mhnoBANKS.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης