Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μνηστήρες για τo πακέτο ναυτιλιακών δανείων Dory της Τράπεζας Πειραιώς - Έρχονται και συνθετικές τιτλοποιήσεις

Οι μνηστήρες για τo πακέτο ναυτιλιακών δανείων Dory της Τράπεζας Πειραιώς - Έρχονται και συνθετικές τιτλοποιήσεις
Με στόχο να μειωθεί ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% τον Μάρτιο του 2022, η Πειραιώς, συνεχίζει τις συναλλαγές μείωσης των κινδύνων
Σχετικά Άρθρα

Με στόχο να μειωθεί ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% τον Μάρτιο του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζει τις συναλλαγές μείωσης των κινδύνων στον ισολογισμό της.
Ύστερα από την πώληση του 49% της τιτλοποίησης Sunrise II, ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς την Intrum – Serengeti, αναμένει αύριο 18/11 τις δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό πώλησης του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Dory, μεικτής λογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Deloitte.

Η ονομασία Dory, παραπέμπει σε ταινία κινουμένων σχεδίων και πιο συγκεκριμένα στο ψάρι Dory με ασθενή μνήμη καθώς ξεχνά οτιδήποτε του λένε μέσα σε λίγα λεπτά.
Η συναλλαγή της πώλησης, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί προς τους επενδυτές, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου.
Πρόκειται για δάνεια 11 ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων τα οποία διεκδικούν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι εταιρείες Davidson Kempner (Cepal ), Fortress, Entrust και Cross Ocean.
Για τα δάνεια υφίστανται και εξασφαλίσεις με πλοία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
H αρχική περίμετρος των δανείων ανερχόταν σε μια μεικτή αξία, ύψους 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατά την διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, ύστερα από αίτημα υποψήφιου επενδυτή, δάνεια μιας ναυτιλιακής τέθηκαν εκτός του πακέτου και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συντάξουν προσφορά για τα υπόλοιπα δάνεια ύψους μεικτής αξίας 600 εκατ. ευρώ.
Τo 2019, η Τράπεζα Πειραιώς, είχε προχωρήσει στην πώληση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων υπό την ονομασία Νemo, μεικτής αξίας 507 εκατ. ευρώ και τότε είχε επικρατήσει η Davidson kempner.

Συνθετικές τιτλοποιήσεις τους πρώτους μήνες του 2022

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, με την τιτλοποίηση Sunrise II, την συνθετική τιτλοποίηση δανείων που πραγματοποιήθηκε o Δείκτης ΝPE θα μειωθεί στο 13% στα τέλη Δεκεμβρίου (από 16% προηγουμένως ) ενώ με τις συναλλαγές που εκκρεμούν ( πώληση δανείων, συνθετικές τιτλοποιήσεις ) ο στόχος της τράπεζας είναι ο Δείκτης να μειωθεί κάτω από 10% έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Εκτός από την πώληση ορισμένων πακέτων δανείων και τις συνθετικές τιτλοποιήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μια ακόμα τιτλοποίηση δανείων, αξίας 800 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ.
Ο στόχος, πάντως, της μείωσης σε μονοψήφιο ποσοστό θεωρείται εφικτός, με συνέπεια τις χαμηλότερες προβλέψεις οι οποίες θα οδηγήσουν και σε άνοδο της κερδοφορίας.
Άλλωστε, ένα ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο 9% σε απόλυτα νούμερα σημαίνει 2-3 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με μια τιτλοποίηση.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης