Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Στουρνάρας «επιτίθεται» κατά των εταιριών διαχείρισης NPEs; - Γιατί είναι οι φορείς υλοποίησης του Ηρακλή

Γιατί ο Στουρνάρας «επιτίθεται» κατά των εταιριών διαχείρισης NPEs; - Γιατί είναι οι φορείς υλοποίησης του Ηρακλή
Οι εταιρίες διαχείρισης εάν μπορούσαν θα είχαν ρυθμίσει όλα τα προβληματικά δάνεια χθες… αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν άπαξ και η πλειονότητα των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει και τις πολλαπλές ρυθμίσεις.
Σχετικά Άρθρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ελέγχει εποπτικά τις μικρές τράπεζες, τύπου χρεοκοπημένων παραμάγαζων όπως η Attica bank αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων NPEs που διαχειρίζονται σχεδόν 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οι εταιρίες αυτές ονομάζονται servicers.
Εσχάτως ο διοικητής της ΤτΕ τους ασκεί κριτική γιατί δεν προβαίνουν σε ρυθμίσεις και γιατί δεν επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων.
Μάλιστα ως διοικητής και αυτό είναι παράδοξο, πρότεινε όσα προβληματικά δάνεια γίνονται ενήμερα να μπορούν να πωλούνται εκ νέου στις τράπεζες…. αλλά αυτό είναι παράνομο καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει μια τράπεζα να αγοράσει πίσω ένα δάνειο που πούλησε.
Την ίδια στιγμή… όπως αναφέρει και κορυφαίος διαχειριστής NPEs «έχουμε φθάσει στο σημείο να πραγματοποιούμε ρύθμιση στην ρύθμιση, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε κάνει 8 και 10 ρυθμίσεις στον ίδιο πελάτη.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειονότητα των προβληματικών ανοιγμάτων δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενήμερα και εκ των πραγμάτων οι τράπεζες οδηγούνται σε συνεχείς εκπτώσεις… μέχρι να έρθει η στιγμή… του πλειστηριασμού….
Για τις εταιρίες διαχείρισης NPEs ο πλειστηριασμός είναι η στιγμή της πληρωμής αλλά θα έχει κοινωνικό και πολιτικό κόστος»

Γιατί ο Στουρνάρας ασκεί κριτική στις εταιρίες διαχείρισης NPEs;

Ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί κριτική στις εταιρίες διαχείρισης NPEs κυρίως γιατί… υλοποιούν το σχέδιο Ηρακλής το οποίο σαμπόταρε και υπονόμευσε.
Ο Στουρνάρας ακόμη και σήμερα πιστεύει λανθασμένα ότι μπορεί η bad bank να εφαρμοστεί στην Ελλάδα… και αυτό αποδεικνύεται από την απόπειρα να συνδέσει τα 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις με το χρέος…
Πουθενά στον κόσμο οι κρατικές εγγυήσεις δεν συνδέονται με το χρέος, γιατί η εγγύηση όσο δεν έχει καταπέσει… δεν αποτελεί πραγματικό καταβληθέν ποσό.
Όμως η αλήθεια είναι ότι ο Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η bad bank έχει οριστικά και αμετάκλητα ενταφιαστεί από την DGComp την Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ συνολικά 3 φορές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποκλείσει την bad bank στην Ελλάδα…
Στο εξωτερικό π.χ. Ιρλανδία βλέπε εταιρία asset management ΝΑΜΑ και στην Ισπανία, οι bad bank δημιουργήθηκαν στην αρχή της κρίσης και ήταν ειδικού σκοπού με σαφή διαχειριστικό προσανατολισμό.
Π.χ. στην Ιρλανδία εντάχθηκαν μόνο προβληματικά στεγαστικά δάνεια ύψους 74 δισεκ. όχι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά.
Η πρόταση της ΤτΕ ήταν ένας αχταρμάς όπου 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα εντασσόντουσαν σε μια bad bank και με κόστος 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επέλεξε την λύση του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 γιατί δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ πραγματικό χρήμα, τα 24 δισεκ. εγγυήσεις δεν είναι πραγματικό χρήμα είναι ένας μηχανισμός εγγύησης και βεβαίως στόχος είναι να μην καταπέσουν.
Εάν καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις τότε σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος… θα έχει καταρρεύσει ή η κυβέρνηση θα έχει αποτύχει στην οικονομική διαχείριση της Ελλάδος.
Με τον Ηρακλή δόθηκαν 24 δισεκ. εγγυήσεις, όχι πραγματικά μετρητά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα 24 δισεκ. εγγυήσεις είναι ένας αέρας με νομική βαρύτητα, δεν είναι πραγματικό χρήμα, δεν δόθηκαν πραγματικά 24 δισεκ. στις τράπεζες.
Με την bad bank η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε για την εξυγίανση μόνο των 40 δισεκ. από τα 75 δισεκ. που ήταν τότε τα NPEs να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος 10 δισεκ. ευρώ.
Με τον Ηρακλή ο φορολογούμενος πλήρωσε μηδέν και με την bad bank θα πλήρωνε 10 δισεκ. με προοπτική 20 δισεκ. πραγματικό χρήμα.
Προφανώς μια bad bank δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Στουρνάρας επειδή λοιπόν οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων στηρίζουν και υλοποιούν το σχέδιο Ηρακλής, βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής.
Για την Attica bank που ελέγχει η ΤτΕ και η διοίκηση Πανταλάκη έριξε στα βράχια την τράπεζα ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πιει το αμίλητο νερό.
Προφανώς και οι εταιρίες διαχείρισης NPEs θα πρέπει να επιταχύνουν ρυθμίσεις και εξυγίανση αλλά… προσέξτε λέμε σε αυτούς που έχουν συμφέρον να επιταχύνουν… να επιταχύνουν.
Εάν δεν πιάσουν τους στόχους προμηθειών – με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει – οι εταιρίες διαχείρισης θα υποστούν βαρύτητα πέναλτι και προφανώς θα χάσουν…
Οι εταιρίες διαχείρισης εάν μπορούσαν θα είχαν ρυθμίσει όλα τα προβληματικά δάνεια χθες… αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν άπαξ και η πλειονότητα των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει και τις πολλαπλές ρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης