Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μηδενίστηκε η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ Alpha και Εθνικής σε μόλις 7 εκατ ευρώ; - Τι έπεται;

Μηδενίστηκε η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ Alpha και Εθνικής σε μόλις 7 εκατ ευρώ; - Τι έπεται;
Επίσης η πρόβλεψη του bankingnews ότι η Eurobank δεν μπορεί να αμφισβητηθεί χρηματιστηριακά επιβεβαιώθηκε 100% καθώς απέχει σχεδόν 900 εκατ από την δεύτερη τράπεζα.
Σχετικά Άρθρα

Λίγο μετά την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο ήταν σχεδόν κατά 450 εκατ μεγαλύτερη από της Εθνικής τράπεζας.
Πλέον οι διαφορές έχουν μηδενίσει και η Alpha bank έχει αποτίμηση 2,58 δισεκ. στα 1,10 ευρώ και η Εθνική 2,51 δισεκ. και 2,7490 ευρώ…
Από 450 εκατ διαφορά στο χρηματιστήριο το χάσμα έχει σχεδόν μηδενίσει στα 7 εκατ ευρώ.

Που οφείλεται η καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Εθνικής τράπεζας;

Εάν βάλουμε σε μια ζυγαριά την Εθνική τράπεζα και την Alpha bank και μετρήσουμε τα θετικά και αρνητικά τους θα περιλαμβάναμε τα εξής
Η Εθνική έχει καθαρίσει με τα NPEs, ακόμη εμφανίζει δυναμική στα κέρδη λόγω των εκτάκτων κερδών.
Για το 2021 θα εμφανίσει κέρδη κοντά στα 800 εκατ ευρώ.
Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της 9 δισεκ. δεν επηρεάζεται από την επιδείνωση στα ομόλογα καθώς έχει τοποθετήσει 8 δισεκ. ομόλογα σε χαρτοφυλάκιο που το αποτιμάει στην λήξη.
Δεν εγγράφει υποαξίες δηλαδή λόγω της πτώσης των τιμών και της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να έχει απόδοση 1,21%.
Η Εθνική έχει κολλήσει με την Εθνική Ασφαλιστική που αξιολογείται από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά δεν βλέπουμε ναυάγιο στο deal με το CVC.
Η ύπαρξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,3% μειώνει το free float και θα είναι η αιτία που δεν θα αναβαθμιστεί – ακόμη – στον δείκτη standard της Morgan Stanley Capital International στις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η Εθνική έχει ένα ακόμη μειονέκτημα σε σύνολο κεφαλαίων 5,49 δισεκ. και tangible book 5,19 δισεκ. το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι 4,3 δισεκ.
Η Εθνική παίρνει ώθηση πάντως από τα κέρδη, τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει για το 2022, δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου και διαχειρίζεται το ζήτημα των ομολόγων…

Που αποδίδεται η κόπωση στην Alpha bank;

Χρηματιστηριακά η Alpha bank έχει εγκλωβιστεί στα 1,10 ευρώ με την αποτίμηση στα 2,58 δισεκ.
Είχαμε εκτιμήσει ότι η Εθνική έως το τέλος του 2021 θα έχει ξεπεράσει την Alpha bank σε χρηματιστηριακή αξία και ίσως συμβεί και νωρίτερα.
Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές στις αποτιμήσεις των δύο τραπεζών.
Η Alpha bank θα διαθέτει 5,4 δισεκ. κεφάλαια όσα και η Εθνική τράπεζα αλλά ακόμη λόγω της εξυγίανσης των NPEs εγγράφει ζημίες.
Το core PPI δηλαδή τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα είναι καλύτερα της Alpha bank σε σχέση με την Εθνική.
Προβαίνει σε σημαντικές κινήσεις στα ακίνητα και συνεχίζει την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Η Alpha bank βαρύνεται με μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων αλλά στην πράξη εμφανίζει περισσότερες πηγές εσόδων από την Εθνική τράπεζα.

Συμπέρασμα

Δεν θα μας είναι έκπληξη η Εθνική να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Alpha bank αλλά δεν πιστεύουμε ότι οι δύο τράπεζες μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στο χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank πιέστηκε επειδή κάποια funds αποχωρούν για να τοποθετηθούν στην αύξηση της ΔΕΗ.
Επίσης η πρόβλεψη του bankingnews ότι η Eurobank δεν μπορεί να αμφισβητηθεί χρηματιστηριακά επιβεβαιώθηκε 100% καθώς απέχει σχεδόν 900 εκατ από την δεύτερη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης