Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οκτώ υποψήφιοι για το Skyline με 715 ακίνητα της Alpha Bank - Παράταση για τέλος 10/2021 - Το σχέδιο για Alpha Αστικά Ακίνητα

Οκτώ υποψήφιοι για το Skyline με 715 ακίνητα της Alpha Bank - Παράταση για τέλος 10/2021 - Το σχέδιο για Alpha Αστικά Ακίνητα
Ισχυρό ενδιαφέρον συγκεντρώνει, μέχρι σήμερα, ο διαγωνισμός Skyline της Alpha Βank, για το χαρτοφυλάκιο 715 ακινήτων
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρό ενδιαφέρον συγκεντρώνει, μέχρι σήμερα, ο διαγωνισμός Skyline της Alpha Βank, για το χαρτοφυλάκιο 715 ακινήτων αξίας 500-520 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών είχε προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω της πολυσύνθετης δομής της συμφωνίας εκτιμάται ότι, θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής αγοράς ακινήτων ενώ έχουν θα προσέλθουν και μεγάλα εξειδικευμένα αμερικανικά funds. Ειδικότερα, μέχρι τώρα, στην κατάθεση προσφορών προσανατολίζονται οι εξής επενδυτές : Lonestar, Prodea/Invel, Βain Capital, Oaktree, Davidson & Kempner, Dromeus Capital (Blackstone), HiG, Pimco.
Στόχος της Alpha bank είναι ο μετασχηματισμός της Aστικά Ακίνητα σε μια επενδυτική πλατφόρμα ανάπτυξης ακινήτων, με τη τράπεζα να εισφέρει τα ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα.

Πολυσύνθετη δομή

Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Alpha Αστικά Ακίνητα (πάνω από 50%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμείνει στην Τράπεζα.
Το κοινό σχήμα, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ακινήτων με πωλήσεις, αγορές νέων, ανακαινίσεις, εκμισθώσεις.
Με την μετοχική σύνθεση η Τράπεζα θα μειώσει, όπως έχει ανακοινώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την σύμβαση αλλά και με μια δανειοδότηση θα εξασφαλισθούν πηγές εσόδων.
Επίσης, ο επενδυτής θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει την παραμονή ή όχι της εταιρείας στο χρηματιστήριο ως εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων ή να προχωρήσει στην έξοδο από το χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha bank κατέχει το 93% των μετοχών.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί, εντός του Οκτωβρίου, αναμενόταν η απόσχιση από την Αlpha bank ( μαζί με προσωπικό 20-30 ατόμων ) της Alpha Διαχειρίσεως και Επενδύσεων.
Η τελευταία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, σύμφωνα με το πλάνο της τράπεζας πρόκειται να υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς τη νέα εταιρεία. Στην όλη συμφωνία, όμως, υπάρχουν κρίσιμες λεπτομέρειες για τις οποίες οι επενδυτές χρειάζονται διασφαλίσεις.
Για παράδειγμα, εάν δεν εξελιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, το επιχειρηματικό πλάνο ποια θα είναι η δυνατότητα διαχείρισης από πλευράς του επενδυτή. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν κάποια ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο θα επιστρέφουν στην τράπεζα εφόσον δεν πουληθούν.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης