Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κύβος ερρίφθη – O SSΜ συναινεί να ανακεφαλαιοποιηθεί, η Attica bank από το ΤΧΣ με 165-190 εκατ και 50 εκατ από το ΤΣΜΕΔΕ

Ο κύβος ερρίφθη – O SSΜ συναινεί να ανακεφαλαιοποιηθεί, η Attica bank από το ΤΧΣ με 165-190 εκατ και 50 εκατ από το ΤΣΜΕΔΕ
Το σενάριο αυτό έχει εγκριθεί από τον SSM, αποτελεί την πιο καθαρή και διαφανή λύση και το κυριότερο επιλύει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Attica bank.
Σχετικά Άρθρα

Ο κύβος ερρίφθη.
Μετά το ναυάγιο της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου καθώς αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός.
Οι ενδιαφερόμενοι, όλοι μηδενός εξαιρουμένου έθεσαν ένα προαπαιτούμενο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank και ακολούθως να εμφανιστούν οι υποψήφιοι μνηστήρες και εφόσον έχει πλήρως καθαρίσει η τράπεζα.
Ενδιαφέρον για εμπροσθοβαρή συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank 240 εκατ δεν υπήρξε από κανένα επενδυτή.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο έγκαιρα είχε αναφέρει ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε ναυάγιο και φιάσκο.
Ήδη η μετοχή της Attica bank συνέχισε την κατάρρευση στα 3,63 ευρώ ή 0,06 ευρώ πριν το reverse split ή πτώση -24,38% με την συνολική αποτίμηση στα 28 εκατ ευρώ
Η Attica bank έχει 7,68 εκατ μετοχές.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Αυτό που θα συμβεί φαίνεται ότι έχει εγκριθεί από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών της ΕΚΤ.
Ναι μεν ο SSM δεν εποπτεύει τις μη συστημικές τράπεζες αλλά έχει λόγο και συνεχή ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Attica bank από την 1η Οκτωβρίου τίθεται εκτός της χρηματοδότησης της ΕΚΤ και εάν χρειαστεί ρευστότητα υποχρεωτικά θα καταφύγει στον ELA στην έκτακτη ρευστότητα της ΤτΕ.
Πιο συγκεκριμένα ο SSM αποδέχθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακεφαλαιοιποιήσει την Attica bank εισφέροντας το 68% με 70% της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ δηλαδή 163 με 166 εκατ ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την μετατροπή των Warrants σε μετοχές θα αποκτήσει το 68% με 70% της Attica bank δωρεάν.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα εισφέρει 50 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 30 εκατ θα επενδυθούν είτε από το ΤΧΣ εάν δεν συμμετάσχει άλλος επενδυτής, είτε η αύξηση θα καλυφθεί μερικώς.
Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της αύξησης δηλαδή των 240 εκατ… το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας και θα προχωρήσει σε ριζική εξυγίανση.
Θα αντικατασταθεί το management, θα αλλάξει ριζικά η διοικητική και λειτουργική δομή της Attica bank που έχει χρεοκοπήσει πολύπλευρα.
Σε επόμενη φάση θα υλοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου όπου οι παλαιοί μέτοχοι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους, ώστε να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον το 51% της Attica bank ο στρατηγικός επενδυτής.

Το σενάριο αυτό έχει εγκριθεί από τον SSM, αποτελεί την πιο καθαρή και διαφανή λύση και το κυριότερο επιλύει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Attica bank.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι η πραγματική κεφαλαιακή τρύπα της Attica bank είναι 500 εκατ ευρώ.
Η πραγματική μαύρη τρύπα θα αποκαλυφθεί με δύο τρόπους.
Προφανώς και η Attica bank δεν έχει κεφάλαια 186 εκατ.
1)Όταν ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις των NPEs στον Ηρακλή 2 τότε θα αποκαλυφθεί πόσο πλασματικές ήταν οι προβλέψεις της Attica bank
2)Ήδη τα NPEs έχουν φθάσει κοντά στο 1 δισεκ. παρά τις περίεργες τιτλοποιήσεις του παρελθόντος της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης