Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ESM έδωσε το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica bank το ΤΧΣ, αποτρέπεται το bail in – Αρχικά κρατικοποίηση και στο τέλος Bain

Ο ESM έδωσε το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica bank το ΤΧΣ, αποτρέπεται το bail in – Αρχικά κρατικοποίηση και στο τέλος Bain
H τωρινή διοίκηση της Attica bank επιχείρησε με αλλεπάλληλους λανθασμένους χειρισμούς να διασώσει την τράπεζα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σχετικά Άρθρα

O ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης έδωσε το πράσινο φως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με το βασικό επιχείρημα που προέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση ότι εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ ενώ καλύπτοντας την αύξηση των 240 εκατ θα μπορούσε να διασωθεί προσωρινά μέχρι να ενδιαφερθεί ιδιώτης επενδυτής.
Το ίδιο σκεπτικό δέχθηκε και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που ωστόσο δεν εποπτεύει την Attica bank.
Το bankingnews έθεσε το ερώτημα στον SSM ο οποίος ανέφερε «ότι δεν σχολιάζουμε σχέδια ή αποφάσεις που αφορούν μη ελεγχόμενες από τον SSM τράπεζες».
Ωστόσο διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο ESM που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και ο SSM που εποπτεύει τις τράπεζες μεταξύ της ενεργοποίησης του bail in που θα απαιτήσει τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ και της κρατικής ανακεφαλαιοποίησης… προτιμάται η δεύτερη λύση της ανακεφαλαιοποίησης…

Ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων

Με βάση τις νέες εξελίξεις για την Attica bank θα συμβούν τα εξής
Έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν περιέλθει όλα τα warrants στο ΤΧΣ δωρεάν και θα έχει συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ εισφέροντας τουλάχιστον 150 με 160 εκατ το 68% δηλαδή που θα κατέχει μετά τα warrants που υπόκεινται και αυτά σε reverse split 60 προς 1.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών ίσως εισφέρει 50 εκατ αν και δεν είναι βέβαιο γιατί ήδη έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. από τις αποτυχημένες επενδύσεις του στην Attica bank.
Μέχρι το τέλος του 2021 ή αρχές 2022 θα ενεργοποιηθεί η 2η φάση της ανακεφαλαιοποίησης όπου η Bain Capital θα συμμετάσχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας το πραγματικό κεφαλαιακό κενό.
Λέμε πραγματικό κεφαλαιακό κενό γιατί θα αποδειχθεί από την εξυγίανση και ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ ότι τα 240 εκατ αύξησης δεν επαρκούν στην Attica bank.

H τωρινή διοίκηση της Attica bank επιχείρησε με αλλεπάλληλους λανθασμένους χειρισμούς να διασώσει την τράπεζα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το μοντέλο τιτλοποιήσεων που ακολουθήθηκε στην Attica bank απέτυχε παταγωδώς καθώς για να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 το Artemis και Omega οι δύο βασικές τιτλοποιήσεις θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις.
Οι πειραματισμοί της διοίκησης Πανταλάκη στην Attica bank αποδείχθηκαν καταστροφικοί για την τράπεζα που ουσιαστικά κρατικοποιείται αλλά στο βάθος θα εμφανιστεί στρατηγικός επενδυτής η Bain Capital

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

1)Η Attica bank δεν θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα, οπότε δεν θα βγει από το χρηματιστήριο και δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση της. 
2)Η κρατικοποίηση της θα είναι προσωρινή η οποία ωστόσο κρίνεται μονόδρομος ώστε η τράπεζα να εξυγιανθεί.
3)Θα αντικατασταθεί όλη η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank με νέα πρόσωπα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της Attica bank

4)O τελικός επενδυτής στην τελική φάση η Bain Capital θα αποφασίσει για το τελικό διοικητικό σχήμα και την τελική στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας.

Υποσημείωση bankingnews

Η εξέλιξη της κρατικοποίησης και ακολούθως ιδιωτικοποίησης αποτελεί την μόνη πραγματική ρεαλιστική προσέγγιση για την χρεοκοπημένη Attica bank.
Με όρους κεφαλαίων και επιχειρηματικού σχεδίου η Attica bank απέτυχε και σε καμία περίπτωση τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Η πλήρης αντικατάσταση διοίκησης και επιχειρηματικού σχεδιασμού δεν είναι απλά απαραίτητη διαδικασία αλλά μονόδρομος.
Επίσης πρέπει να αποκλειστεί από κάθε διοικητικό σχήμα ο Σύλλογος Εργαζομένων που πιστεύουμε ότι έβλαψε τα συμφέροντα της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης