Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλήρης ανατροπή σκηνικού – Η Millennium bank τελικά θα παραμείνει στην Ελλάδα ενώ βολιδοσκοπούσε μέσω της Citigroup να πωλήσει – Τι συζήτησαν ο N. Amado της Millennium ΒCP με τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο

   Πλήρης ανατροπή σκηνικού – Η Millennium bank  τελικά θα παραμείνει στην Ελλάδα  ενώ βολιδοσκοπούσε μέσω της Citigroup να πωλήσει – Τι συζήτησαν ο N. Amado της Millennium ΒCP με τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο
(upd2)Ανατροπή σκηνικού στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή σημειώθηκε στην στρατηγική της Millennium bank στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες τελικώς αποφάσισαν να παραμείνουν οι Πορτογάλοι στην Ελλάδα στηρίζοντας την θυγατρική τους τράπεζα.
Το παράδοξο είναι ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της Millennium bank και μέσω της Citigroup είχε διερευνηθεί πιθανό ενδιαφέρον.

Όμως με εξαίρεση την MIG δεν υπήρξε άλλο πραγματικό  ενδιαφέρον ωστόσο και το ενδιαφέρον της  MIG  ήταν προκαταρκτικό δεν είχε υπάρξει ουσιαστικά καμία δέσμευση.
Οι Πορτογάλοι ωστόσο αναθεώρησαν τα σχέδια τους και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι επειδή δεν βρήκαν να την πωλήσουν κρατούν την θυγατρική στην Ελλάδα.
Ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Millennium bank BCP Πορτογαλίας Nuno Amado και μαζί με τον εκπρόσωπο τους στην Ελλάδα τον Luis Pereira Coutinho επισκέφθηκαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ Προβόπουλο.
Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Οι Πορτογάλοι εξήραν τις προσπάθειες της διοίκησης της ΤτΕ να κρατήσει σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε να παραμείνουν στην Ελλάδα στηρίζοντας την ελληνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
Το συμπέρασμα της συναντήσεως αυτής ήταν ότι οι Πορτογάλοι δεν θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα θα ανακεφαλαιοποιήσουν με τουλάχιστον 200 εκατ ευρώ την Millennium bank Ελλάδος και θα κρατήσουν την δραστηριότητα τους.
Η ΤτΕ θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Πορτογαλικής διοίκησης στην Ελλάδα και αυτό θεωρήθηκε από τους Πορτογάλους ως μήνυμα να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Millennium bank BCP Πορτογαλίας να μην αποχωρήσει από την Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια της απόφασης των Κυπριακών τραπεζών τελικά να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Αποτελούν 2 ενθαρρυντικές κινήσεις που πρέπει να αποτιμηθούν δεόντως. Σημειώνεται δε ότι η εμπλοκή της ΤτΕ ώστε να αλλάξει η στρατηγική ήταν πολύ σημαντική.
Η Millennium bank Ελλάδος έχει επιδείξει σοβαρό έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΤτΕ θεωρεί ότι οι έγκαιρες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την διοίκηση του Δ. Ρωμοσιού του επικεφαλής της Millennium bank Ελλάδος αποδίδει και επικρατεί ικανοποίηση από το γεγονός ότι το πλάνο που παρουσιάστηκε στην ΤτΕ τηρείται.
Η Millennium bank με 120 καταστήματα και 1450 εργαζομένους ανακεφαλαιοποιήθηκε με 105 εκατ τον Δεκέμβριο του 2011 από την Millennium Πορτογαλίας.
Τα κεφάλαια ανέρχονται στα 310 εκατ αλλά φαίνεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλα  200 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα εμφανίζει ένα χάσμα funding gap 1,5 δις σε ρευστότητα.

Οικονομικά στοιχεία μικρών τραπεζών

Τράπεζα

Ενεργητικό

Καταθέσεις

Χορηγήσεις

Κεφάλαια

Millennium

5,9 δισ

2,83 δισ

4,48 δισ

310 εκατ

Attica bank

4 δισ

2,77 δισ

3,4 δισ

239 εκατ

Probank

3,4 δισ

2,88 δισ

2,64 δισ

132 εκατ

Geniki

2,88 δισ

1,92 δισ

2,44 δισ

100 εκατ

Nέα Proton

1,75 δισ

1,5 δισ

925 εκατ

215 εκατ

FBBank

1,47 δισ

980 εκατ

1,27 δισ

102 εκατ

Σύνολο

 

 

 

1,088 δισ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 22:35 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης