Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με παρεμβάσεις Πατέλη και Goldman αποσυντονίζεται το Χρηματιστήριο – Άσκησε πιέσεις στην ΔΕΗ και πρεσάρει και Εθνική

Με παρεμβάσεις Πατέλη και Goldman αποσυντονίζεται το Χρηματιστήριο – Άσκησε πιέσεις στην ΔΕΗ και πρεσάρει και Εθνική
Ο Πατέλης άσκησε πιέσεις στην ΔΕΗ και καθόρισε την στάση του Υπερταμείου και του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου
Σχετικά Άρθρα

Πίσω από τον αιφνιδιασμό της χρηματιστηριακής αγοράς, κρύβεται ο Αλέξης Πατέλης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού που παρεμβαίνει σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής και καπελώνει υπουργούς ή ζητάει την απομάκρυνση επιτυχημένων υφυπουργών όπως ο Ζαββός.
Μαζί με τον Πατέλη και ο Χάρης Ηλιάδης ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs ο οποίος λόγω των στενών δεσμών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει υπεργολαβία όλες τις δουλειές του δημοσίου.
Αν και αυτό δεν είναι αρνητικό, η Goldman Sachs έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην ελληνική οικονομία και σίγουρα τα κέρδη που αποκομίζει είναι τεράστια….
Ο Πατέλης λοιπόν βρισκόταν πίσω από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ παρακολουθεί και συντονίζει τις εξελίξεις στην Attica bank την χρεοκοπημένη τράπεζα στην οποία τελικώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να την ανακεφαλαιοποιήσει, ίσως μαζί με την Bain Capital ή την Ellington.

O Πατέλης φαίνεται ότι πίεσε την διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μαζί με την Goldman Sachs που ανέλαβε σύμβουλος της αύξησης κεφαλαίου των 750 εκατ ευρώ με τιμή στα 7,5 ευρώ αλλά ελάχιστη 6,5 ευρώ και μέγιστη περί τα 8,6 ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως η τιμή της αύξησης να καθοριστεί σε ένα εύρος 7,8 - 8,2 ευρώ και έκδοση μίας νέας μετοχής για κάθε δύο παλαιές.
Η χρηματιστηριακή αγορά πήρε αρνητικά την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν, ενώ μια αύξηση έχει πλεονεκτήματα θα πρέπει να δικαιολογείται…
Η ΔΕΗ με βάση τα αποτελέσματα της διαπραγματεύεται με P/E σχεδόν 50 είναι μια ακριβή εταιρία…
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί -11% στα 8 ευρώ αποσυντονίζοντας όλο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Πατέλης άσκησε πιέσεις στην ΔΕΗ και καθόρισε την στάση του Υπερταμείου και του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου φαίνεται ότι ασκεί πιέσεις στην Εθνική τράπεζα και ειδικά στους συμβούλους ώστε η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η διοίκηση Μυλωνά δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Εθνική είναι επαρκέστατη κεφαλαιακά, δεν χρειάζεται κεφάλαια και αυτό ισχύει, ωστόσο η Εθνική έχει το υψηλότερο DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 4,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 5,5 δισεκ. tangible book κεφάλαια.
Μάλιστα οι πιέσεις που ασκούνται είναι το αργότερο το α΄ τρίμηνο του 2022 να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου….

Οι παρεμβάσεις Πατέλη το τελευταίο διάστημα, σε πλήθος περιπτώσεων γεννούν πολλά ερωτηματικά όχι μόνο για τις προθέσεις αλλά και για την αποτελεσματικότητα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται, εμείς ως bankingnews θεωρούμε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες… αλλά διαβλέπουμε ότι υπάρχουν άλλα σχέδια πίσω από τις πιέσεις Πατέλη σε διάφορους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι οι τράπεζες και η ενέργεια.
Οι παρεμβάσεις Πατέλη, οι κινήσεις του και οι σχεδιασμοί του προφανώς και μπαίνουν στο μικροσκόπιο… γιατί ενίοτε οι προθέσεις δεν είναι και τόσο αγνές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης