Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς πώληση χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, που συντηρεί το θετικό momentum

Προς πώληση χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, που συντηρεί το θετικό momentum
Με την νέα κίνηση της πώλησης η Τράπεζα πρόκειται να μειώσει περαιτέρω το ρίσκο στον ισολογισμό της και να ενισχύσει την ρευστότητα της
Σχετικά Άρθρα

Με αυξημένο momentum συνεχίζει η Τράπεζα Πειραιώς τις συναλλαγές της. 
Πριν απο λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε ο διαγωνισμός πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ. 
Η νέα αυτή συναλλαγή είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τον διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Leasing, μικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ για τα οποία έλαβε τρείς προσφορές ( Bain, Fortress, CIBP ) καθώς και τον διαγωνισμό πώλησης ναυτιλιακών δανείων Dory, αξίας 700 – 800 εκατ. ευρώ. 
Με την νέα κίνηση της πώλησης η Τράπεζα πρόκειται να μειώσει περαιτέρω το ρίσκο στον ισολογισμό της και να ενισχύσει την ρευστότητα της.      

Ποιοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 

Σύμβουλος της πώλησης είναι η ελβετική Τράπεζα UBS ενω την διαδικασία τρέχει η θυγατρική εταιρεία Real estate με επικεφαλής τον  διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Κορμά. 
Πρόκειται για το 30% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας - ύψους 3 δις. ευρώ - το οποίο περιλαμβάνει ιδιόκτητα ακίνητα ( REO ), καθώς και ανακτηθέντα ακίνητα. 
Γι αυτό το χαρτοφυλάκιο, στα αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου η Τράπεζα ανέφερε ότι πραγματοποιείται αξιολόγηση καθώς έχει εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις εμπιστευτικότητας και αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην ελληνική αγορά ακινήτων όπως Prodea, Bain, Brook Lane, Lonestar, αλλά και funds του εξωτερικού. 
Στην περίμετρο των ακινήτων που εριλαμβάνονται στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται ιδιόκτητα ακίνητα της Τράπεζας καταστήματα, γραφεία, βιομηχανικά ακίνητα έως και εκτάσεις γης. 
Όπως είναι αντιληπτό, πρόκειται για ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, η μεικτή αξία του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 700 – 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Επίσης, η Τράπεζα ίσως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων ακινήτων και την επαναμίσθωση τους, πρακτική που ακολούθησαν κι άλλες ελληνικές τράπεζες με την Prodea -Grivalia.      

Το σχέδιο της μεταφοράς των υπηρεσιών στο Ελληνικό   

Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί εάν με τον διαγωνισμό πώλησης τα ακίνητα περιληφθούν σε μια ξεχωριστή εταιρική οντότητα την οποία θα αποκτήσει ο επενδυτής– κατά το πρόσφατοπρότυπο της πώλησης των ακινήτων από την Alpha bank.
Υπενθυμίζεται ότι, στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε παρουσιάσεις προς επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε την στρατηγική της για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την βιωσιμότητα παρουσιάζοντας το σχέδιο της μετεγκατάστασης από 18 κτίρια της Αττικής συνολικής επιφάνειας 70 χιλ. τ.μ  στο Ελληνικό, με ετήσια εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ. 
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με την Lamda για την κατασκευή κεντρικών γραφείων στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνολικής επιφανείας 40.000 τ.μ έναντι  μέσης τιμής 3670 ευρώ ανά τ.μ.    

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com         
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης