Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο 2021 της Πειραιώς; - Μετά από καιρό ισχυρά θετικά σημάδια - Υλοποίησε το 80% των σχεδίων της

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο 2021 της Πειραιώς; - Μετά από καιρό ισχυρά θετικά σημάδια - Υλοποίησε το 80% των σχεδίων της
Το βασικό συμπέρασμα, πέραν από τις αναμενόμενες ζημίες, ήταν ότι για πρώτη φορά ο ισολογισμός αρχίζει να παρουσιάζει θετικά σημάδια, μια μεταμορφωμένη Πειραιώς που πλησιάζει τις άλλες τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο του 2021 της τράπεζας Πειραιώς;
Το βασικό συμπέρασμα, πέραν από τις αναμενόμενες ζημίες, ήταν ότι για πρώτη φορά ο ισολογισμός αρχίζει να παρουσιάζει θετικά σημάδια, μια μεταμορφωμένη Πειραιώς που πλησιάζει τις άλλες τράπεζες, εξυγιαίνεται και γενικώς παρουσιάζει μια εικόνα προς το θετικότερο.
Στα θετικά πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι το 80% των στόχων του σχεδίου Ανατολή που ανακοίνωσε ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος πριν 6 μήνες έχει υλοποιηθεί και αυτό είναι σίγουρα ενθαρρυντική εξέλιξη.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των επιδόσεων της Πειραιώς στο α΄ 6μηνο του 2021;

1)Σε απόλυτους όρους η Πειραιώς ήταν αναμενόμενο ότι θα βγάλει ζημίες λόγω εξυγίανσης.
Οι ζημίες ήταν ύψους -2,45 δισεκ. ευρώ, επίπεδα όπου αναμένονταν.

2)Ωστόσο τα προ προβλέψεων έσοδα τα PPI ανήλθαν στα 633 εκατ σαφώς βελτιωμένα στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

3)Οι νέες προβλέψεις που διενήργησε η Πειραιώς ανήλθαν στα 633 εκατ αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι τελειώνει με τα προβλήματα της.

4)Τα NPEs μειώθηκαν στα 9 δισεκ. όταν π.χ. στην κορύφωση τους το 2015 ήταν στα 37,6 δισεκ. ευρώ.
Τα NPEs έχουν υποχωρήσει στο 23% και ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 39%.
Από τα 9 δισεκ. που είναι τα προβληματικά ανοίγματα της Πειραιώς τα 7,4 δισεκ. είναι επιχειρηματικά NPEs.

5)Στόχος της Πειραιώς είναι το 2022 να διαθέτει περί τα 3,6 δισεκ. και το 2024 περί το 1 δισεκ. NPEs ή 3%.

6)Τα κεφάλαια της τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να αξιολογηθούν από την μια πλευρά, πόση θα είναι η σωρευμένη ζημία λόγω εξυγίανσης και από την άλλη οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για να ενισχυθούν τα κεφάλαια.
Τα συνολικά κεφάλαια ανέρχονται σε 5,6 δισεκ. αλλά το tier 1 capital στα 4,7 δισεκ.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 3 και των διεθνών λογιστικών προτύπων IFRS9 τα συνολικά κεφάλαια ανέρχονται σε 4,7 δισεκ. και το Tier 1 στα 3,8 δισεκ.
Το CET1 το Common Equity Tier 1 διαμορφώνεται σε 4,1 δισεκ. και με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 3 στα 3,2 δισεκ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 15,8% και με βάση την Βασιλεία 3 στο 13,8%

7)Από τα 5,6 δισεκ. κεφάλαια μπορούμε να πούμε ότι έχασε από 6,8 δισεκ. κεφάλαια εκκίνησης 3,6 δισεκ. λόγω εξυγίανσης και πρόσθεσε 2,4 δισεκ. κυρίως από τα 1,35 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου και άλλες κεφαλαιακές παρεμβάσεις.

8)Η Πειραιώς θα εκδώσει μετοχές 1 προς 1 που θα αναλογούν στο mezzannine bond που εκδίδει.
Μείωσε την ονομαστική αξία της από 1 σε 0,95 ευρώ δηλαδή 0,05 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια κίνηση έχει πραγματοποιήσει από το 2020 και η Eurobank.
Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται 12 Αυγούστου 2021 και η 6 Αυγούστου είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Πειραιώς Holdings με το δικαίωμα στη διανομή των μετοχών της Phoenix Vega Mezz.
Στις 9 Αυγούστου έχει οριστεί η αποκοπή του δικαιώματος.

9)Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς με 36 δισεκ. δάνεια και 5,6 δισεκ. ή 4,7 δισεκ. συνολικά κεφάλαια βρίσκεται στην τελική φάση εξυγίανσης.
Σίγουρα απαιτούνται ακόμη κάποιες κινήσεις ώστε να κλείσει τελείως η ψαλίδα με τον ανταγωνισμό αλλά παρά τις μεγάλες ζημίες -2,45 δισεκ. υπάρχουν στον ισολογισμό κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζουν προσοχής.
PeiraBN1111.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης