Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως αποτιμάει το στάσιμο χρηματιστήριο την διετή διακυβέρνηση της ΝΔ και γιατί το μέλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό

Πως αποτιμάει το στάσιμο χρηματιστήριο την διετή διακυβέρνηση της ΝΔ και γιατί το μέλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό
Έχουν περάσει δύο χρόνια διακυβέρνησης και το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 860 με 880 μονάδες τον Ιούλιο 2019 και δύο χρόνια μετά είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο και κάθε χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει την οικονομική κατάσταση των εταιριών και τραπεζών προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις και αξιολογεί την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Το χρηματιστήριο όπου επενδύονται πραγματικά κεφάλαια λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός και αξίζει να δούμε δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, μιας κυβέρνησης πιο φιλικής προς τις αγορές πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.
Έχουν περάσει δύο χρόνια διακυβέρνησης και το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 860 με 880 μονάδες τον Ιούλιο 2019 και δύο χρόνια μετά είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα.
Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια διετία στασιμότητας με μεγάλες διακυμάνσεις μεν αλλά παίρνοντας αυτά τα δύο χρονικά σημεία Ιουλίου 2019 και Ιουλίου 2021, το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι το εξής, η εκκίνηση του 2019 διακόπηκε τον Μάρτιο του 2020 βίαια λόγω της πανδημίας και πλέον βρισκόμαστε πάλι στα επίπεδα του 2019… οπότε ο Ιούλιος του 2021 φαντάζει ωσάν επανεκκίνηση.

Ποια τα δεδομένα

1)Με όρους ΑΕΠ προφανώς και η κατάσταση είναι χειρότερη την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με το 2019.
Για να φθάσουμε στα επίπεδα του 20219 θα απαιτηθεί να φθάσουμε στο τέλος του 2022 ή ίσως έως τις αρχές του 2023.
Η ανάκαμψη που θα καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο του 2021 π.χ. στο ΑΕΠ έχει προεξοφληθεί απόρροια της μεγάλης μείωσης του β΄ τριμήνου του 2020 λόγω της πανδημίας.

2)Το 2019 το κεφαλαιακό μαξιλάρι ήταν 38 δισεκ. ευρώ με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα και αυτό έχει μειωθεί αλλά δεν έχει αλλάξει ριζικά διαμορφώνεται στα 32 δισεκ. ευρώ περίπου.

3)Με όρους χρέους προφανώς και η επιδείνωση είναι ξεκάθαρη, έχει προσεγγίσει τα 380 δισεκ. μαζί με τα repos τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην υψηλότερη και χειρότερη θέση στην ιστορία του.

4)Οι ελληνικές τράπεζες με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 έχουν ρεαλιστικά υποστηριχθεί και αποτελεί μια από τις ελάχιστες αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Τα NPEs θα μειωθούν κάτω από 10% ως προς το σύνολο των δανείων και σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο έχει συντελεστεί και μια πρωτοφανής συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης.
Τα πραγματικά ενήμερα δάνεια δεν ξεπερνούν τα 110 -115 δισεκ. ευρώ.

5)Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθήθηκαν ήταν ελάχιστες και το Ελληνικό που θεωρήθηκε εμβληματικό έργο, θα ξεκινήσει με δύο χρόνια καθυστέρηση, οπότε δεν θα τελειώσει το 2026 αλλά το 2028.

6)Με όρους δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στην διετία 2020 με 2021 έφθασαν σωρευτικά τα 33-34 δισεκ. το έλλειμμα είναι επίσης το υψηλότερο στην ιστορία.

7)Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών ισοσκελίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά και αυτό είναι σχετικό.
Από τα σχεδόν 31 δισεκ. τα 13 δισεκ. δάνεια και τα 18 δισεκ. επιδοτήσεις, τα δάνεια θα πρέπει να δοθούν με φειδώ γιατί θα επιστραφούν στην Ευρώπη, οπότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνεται σε λίγους, στις μεγάλες εταιρίες που δεν τα χρειάζονται γιατί ήδη διαθέτουν ρευστότητα.

8)Η προσδοκώμενη ανάκαμψη του 2021 και 2022 αλλά και των επόμενων ετών θα είναι πρόσκαιρη και συγκυριακή, καθώς οι ιστορικοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας κινούνται μεταξύ 2% με 2,5% και το 4% δεν αποτελεί βασικό σενάριο αλλά συγκυριακό.
Δεν μπορεί η οικονομία να ποντάρει σε υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης.

9)Η ψηφιακή διακυβέρνηση και ορισμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας έχουν αποδώσει και συγκαταλέγονται στα θετικά της διακυβέρνησης. 

Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί στο χρηματιστήριο, το οποίο δύο χρόνια μετά την έναρξη της διακυβέρνησης από την ΝΔ παραμένει στάσιμο, όταν άλλες χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά ειδικά η Wall ή ακόμη και η Γερμανία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε αυτή την ανάκαμψη και η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει νέους επενδυτές.
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου σχεδόν 2,2 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς και Alpha bank.

Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον;

Το σενάριο που ήθελε τις 1050 μονάδες ως στόχο για το 2021 διαψεύστηκε και πλέον οι 1050 μονάδες είναι ο στόχος του 2022.
Σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τις 877 μονάδες ισοδυναμεί με άνοδο 19% και αυτό είναι το μέγιστο της ανοδική κίνησης, ίσως ως πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα φθάσει στις παρυφές των 1000 μονάδων, δεν είναι κάποια σπουδαία κίνηση.
Οι τραπεζικές μετοχές το 2022 θα πάνε καλύτερα σε σχέση με το 2021 αλλά για να ξεχωρίσουν θα πρέπει

Καλύτερη καθοδήγηση στους επενδυτές για τους ισολογισμούς τους

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίζουν όταν αρχίσουν να δίδουν καλύτερη καθοδήγηση στους επενδυτές οι οποίοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα – visibility – για την εξέλιξη των ισολογισμών τους.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Η Eurobank διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, θα έχει κέρδη 500 εκατ το 2022, όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος Φ. Καραβίας, τα NPEs έχουν μειωθεί κάτω από 10% και προσεχώς 5% δηλαδή έχει επιτευχθεί ολοκληρωτική εξυγίανση.
Στα stress tests η Eurobank θα πάει καλά και μάλιστα θα έχει και πρωτιές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μόλις 1,34% δεν περιορίζει το free float, ήδη έχει αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard, προβαίνει και σε εξαγορές στο εξωτερικό με στόχο 12,7% στην Ελληνική Κύπρου… αλλά η μετοχή παραμένει κάτω από 0,80 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,90 δισεκ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι στα 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η αγορά έχει αποτιμήσει όλα αυτά τα δεδομένα της Eurobank, οπότε λογικά το 1 ευρώ στόχος θα επιτευχθεί το 2022.

Βελτίωση του free float

Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το Free Float, δηλαδή την διασπορά ειδικά στην Εθνική τράπεζα όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει σχεδιασμός να υλοποιηθεί placement το 20% των μετοχών της Εθνικής.
Ενώ η Εθνική έχει ισχυρά κεφάλαια, 5,47 δισεκ… αλλά αδικείται στα stress tests, παρ΄ ότι θα επιτύχει κέρδη 900 εκατ το 2021, παρ΄ότι στην 2ετία 2020 με 2021 από έκτακτα κέρδη έχει πετύχει 2,3 δισεκ. έσοδα, πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική και πέτυχε πολύ καλό τίμημα 165 εκατ για την τιτλοποίηση Frontier… η μετοχή βρίσκεται σε ομηρία στα 2 δισεκ. η συνολική χρηματιστηριακή αξία και στα 2,22 ευρώ η μετοχή.
Αξίζει υψηλότερα αλλά αυτό το υψηλότερα είναι σχετικό.
Να σημειωθεί ότι εάν πέσει κάτω από 2 δισεκ. η κεφαλαιοποίηση της απομακρύνει την πιθανότητα αναβάθμισης στον δείκτη MSCI standard στις 11 Αυγούστου και μετατίθεται ο στόχος αναβάθμισης για 11 Νοεμβρίου 2021.

Αποτίμηση

Η Alpha bank και η Πειραιώς εμφανίζουν premium οι χρηματιστηριακές τους τιμές σε σχέση με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ωστόσο με όρους P/BV η Alpha bank αποτιμάται 2,5 δισεκ. δια 5,4 δισεκ. = 0,46 και η Πειραιώς 1,70 δισεκ. δια 4,9 δισεκ. = 0,35
Η Alpha bank είναι η δεύτερη ακριβότερη μετοχή και η Πειραιώς η φθηνότερη με όρους P/BV.
Και οι δύο τράπεζες υλοποίησαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τελικά πότε θα αξίζουν για αγορά οι ελληνικές τράπεζες;

Στις 30 Ιουλίου 2021 θα ανακοινωθούν τα stress tests.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ και της EBA που θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου 2021.
Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους fully loaded πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ και των IFRs 9

Με βάση το δυσμενές σενάριο – adverse scenario - η σειρά κατάταξης των τραπεζών θα είναι η εξής

  1. Eurobank
  2. Εθνική τράπεζα
  3. Alpha bank
  4. Πειραιώς

Με βάση το «depletion», δηλαδή την μείωση των κεφαλαιακών δεικτών από την αφετηρία της άσκησης, στο χαμηλότερο σημείο του δυσμενούς σεναρίου.
Στο σενάριο αυτό η κατάταξη θα είναι

  1. Eurobank
  2. Πειραιώς
  3. Εθνική
  4. Alpha

Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους συνολικών κεφαλαίων η σειρά κατάταξης των τραπεζών θα είναι η εξής

  1. Alpha bank
  2. Eurobank
  3. Εθνική τράπεζα
  4. Τράπεζα Πειραιώς

Τα stress tests θα εμπεριέχουν καλά νέα για τις τράπεζες αλλά έχουν προεξοφληθεί.

Τι χρειάζονται οι τράπεζες;

Α)Να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι η καθοδήγηση για το 2022 π.χ. η Eurobank κέρδη 500 εκατ θα επιτευχθεί

Β)Ότι το NPEs ratio θα βρεθεί στο 5% το 2022 και θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση, ενώ τα νέα NPEs θα παραμείνουν χαμηλά 3-4 δισεκ.

Γ)Να δοθεί πειστική απάντηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Το 2022 μπορεί να είναι έτος νέων αυξήσεων κεφαλαίου, μην το αμφισβητείτε καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, όπως έχουμε αναλύσει.

Δ)Το 2022 θα είναι έτος μεγάλων placement δηλαδή διάθεσης μετοχών είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε από το Fairfax.

Ε)Το 2022 οι τράπεζες θα προσδιορίσουν την στρατηγική μερισμάτων ή επαναγοράς ιδίων μετοχών για το 2023.

Στ)Θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται ποια από τα business plan που έχουν ανακοινωθεί μπορούν να υλοποιηθούν.

Εκτιμούμε ότι από τα μέσα του 2022 και μετά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι πιο επενδύσιμες, θα έχουν διανύσει ένα πιο σοβαρό βήμα αξιοπιστίας.
Αν και θα έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου και placement από τις ελληνικές τράπεζες το 2022, εντούτοις μετά από αυτές τις κινήσεις εκτιμούμε ότι θα δούμε στα μέσα του 2022

  • Eurobank στο 1 με 1,10 ευρώ 3,7 με 4 δισεκ. ευρώ
  • Εθνική στα 3 ευρώ ή 2,7 δισεκ. ευρώ
  • Πειραιώς στα 1,80-2 ευρώ 2,3-2,5 δισεκ ευρώ.
  • Alpha bank στα 1,40 ευρώ ή αποτίμηση 3,3 δισεκ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης