Τραπεζικά νέα

Αλλάζει στρατηγική το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Placement στις μετοχές των τραπεζών μόνο σε υψηλές τιμές

Αλλάζει στρατηγική το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Placement στις μετοχές των τραπεζών μόνο σε υψηλές τιμές
Η διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις δηλαδή σε υψηλές τιμές, με στόχο να επιτευχθούν οι βέλτιστές υπεραξίες
Σχετικά Άρθρα

Αν και έχουν γραφεί πολλά για το πότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ξεκινήσει τα placement στις ελληνικές τράπεζες… ωστόσο φαίνεται ότι κυριαρχεί μια νέα προσέγγιση η οποία εκ των πραγμάτων είναι ορθή.
Η διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις δηλαδή σε υψηλές τιμές, με στόχο να επιτευχθούν οι βέλτιστές υπεραξίες.
Θα σκεφθεί κανείς, ότι το ΤΧΣ αναφέρει το αυτονόητο, προφανώς και θα πουλήσει στις καλύτερες δυνατές τιμές… ωστόσο φαίνεται ότι αυτή μπορεί να είναι η λύση… στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση ώστε το Ταμείο να ξεκινήσει άμεσα τις πωλήσεις μετοχών.
Το επιχείρημα του ΤΧΣ ουσιαστικά θα επιβραδύνει την προσπάθεια… επιτάχυνσης της διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει

  • Το 1,34% της Eurobank τρέχουσας αξίας 39 εκατ ευρώ.
  • Το 9% της Alpha bank τρέχουσας αξίας 224 εκατ ευρώ
  • Το 27% της τράπεζας Πειραιώς τρέχουσας αξίας 457 εκατ ευρώ
  • Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας τρέχουσας αξίας 825 εκατ ευρώ.

Η συνολική αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι 1,55 δισεκ. ευρώ.

Τι σημαίνει placement σε υψηλές τιμές;

Τα placement ή διάθεση πακέτων μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ή και σε μικρομετόχους έλληνες επενδυτές, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε τιμή.
Η στρατηγική, το ΤΧΣ αποεπενδύει μόνο και μόνο για να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες είναι λανθασμένη στρατηγική και προφανώς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους συμβούλους θα πρέπει να θέσουν τιμές στόχους πάνω από τους οποίους θα ξεκινήσει την διάθεση μετοχών.
Τραπεζίτης που ερωτήθηκε για το θέμα τόνισε… η προσέγγιση του ζητήματος της συμμετοχής του ΤΧΣ έχει δύο όψεις.
Η μια θα ήταν σκόπιμο να μειώσει τα ποσοστά του και να αλλάξει ο νόμος ώστε να μετατραπεί σε κοινό μέτοχο χωρίς ειδικά προνόμια όπως veto.
Προφανώς και η μείωση των ποσοστών θα αντιμετωπιστεί θετικά από την χρηματιστηριακή αγορά.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη, το Ταμείο ως πωλητής θα προσπαθήσει να πουλήσει στην υψηλότερη δυνατή τιμή.

Τι σημαίνει υψηλότερη δυνατή τιμή;

Για την Εθνική τράπεζα που μάλλον θα είναι η πρώτη τράπεζα με την οποία θα ασχοληθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μειώνοντας ποσοστά είχε λεχθεί ότι θα πουλούσε με discount με βάση τις τότε χρηματιστηριακές τιμές.
Τότε η μετοχή της Εθνικής ήταν στα 2,5 ευρώ και αναφέρετο ότι το placement του 20% θα πραγματοποιείτο στα 2,20 ευρώ.
Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.
Το ΤΧΣ θα παγώσει τα σχέδια του ώστε η μετοχή της Εθνικής να αυξηθεί π.χ. πάνω από τα 3 ευρώ ή σε ένα εύρος 3 με 3,5 ευρώ ώστε να επανακαθορίσει την στρατηγική.
Η νέα προσέγγιση του ΤΧΣ ενώ είναι σωστή, γιατί βελτιστοποιεί το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά καθώς π.χ. στην Εθνική, οι επενδυτές περιμένουν… το placement οπότε η μετοχή έχει εγκλωβιστεί στα 2,20 με 2,30 ευρώ και δεν μπορεί να ανακάμψει.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ίσως τα placement καθυστερήσουν σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αν και η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση για επιτάχυνση δεν είναι αμελητέα.

Τι είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews

Συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για το ΤΧΣ και τον νέο νόμο – Εξετάζεται πλαίσιο όρων αποεπένδυσης με παράταση 5 έτη

Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρχίζει να μορφοποιείται, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τους βασικούς άξονες του νέου νόμου που θα διέπει την λειτουργία και τον τρόπο με τον οποίο το ΤΧΣ θα μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες ή θα αποεπενδύσει.

Η επιστολή στους θεσμούς

Η κυβέρνηση εγγράφως έστειλε επιστολή 6 σελίδων με θέσεις που αφορούν την δομή, την λειτουργία, τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει από τις τράπεζες.
Μάλιστα σε αυτές τις έγγραφες παρατηρήσεις αναφέρεται ότι το ΤΧΣ δεν πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτικό fund αλλά να υποστηρίξει τον σχεδιασμό πλήρους ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κοινώς να αποχωρήσει πλήρως από τις τράπεζες.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στον νέο νόμο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο 2021, θα ορίζεται σαφώς προφανώς όχι ο χρόνος που το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αποεπενδύσει.

Θα τεθούν κριτήρια για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποεπένδυσης

Κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα ορίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτει η τράπεζα το οποίο προφανώς θα είναι πάνω από τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP.

Κερδοφορία
Η τράπεζα στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ θα πρέπει να επιτυγχάνει τέτοια κέρδη ώστε να μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο.

NPEs ratio
Η τράπεζα στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο 5% ή κάτω από 5% ώστε να θεωρηθεί ότι είναι συμβατός ο δείκτης με τον μέσο όρο των άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.

Εταιρικής διακυβέρνησης και μετοχικής σύνθεσης
Η εταιρική διακυβέρνηση και η μετοχική σύνθεση κάθε τράπεζας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο…

Τι αλλάζει στον νέο νόμο για το ΤΧΣ;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον νέο νόμο θα διαθέτει διαφορετική δομή.
Θα καταργηθούν η Εκτελεστική Επιτροπή και τον Γενικό Συμβούλιο και θα αντικατασταθούν από ένα 9μελές ή 11μελές διοικητικό συμβούλιο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα έχει το δικαίωμα του Veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα τεθούν οι όροι – πλαίσιο για το πλάνο αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Ο νέος νόμος δεν θα ορίζει ακριβώς την διάρκεια ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά δυνητικά θα μπορεί να έχει διάρκεια έως 5 χρόνια.

Σύγχυση για το πότε θα ξεκινήσουν τα placements

Σύγχυση επικρατεί για το πότε θα ξεκινήσουν τα placement στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σε αυτή την φάση δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία.
Να τονιστεί ότι το ΤΧΣ έχει εισηγηθεί να μετατραπεί σε investment fund να μειώσει τα ποσοστά στις τράπεζες π.χ. στην Εθνική από 40,3% στο 10%, στην Πειραιώς από 27% σε 8% ή 5%, στην Alpha bank από 9% κάτω από 5% και να διατηρήσει το 1,34% στην Eurobank.
Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να διατηρήσει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ένα ελάχιστο ποσοστό στις τράπεζες και ταυτόχρονα να μπορεί να συμμετέχει π.χ. σε εκδόσεις ομολόγων Tier 1 ή Tier 2 των τραπεζών, με το επιχείρημα αντί να παίρνει 1% επιτόκιο στην ρευστότητα που διαθέτει περίπου 1 δισεκ. να απολαμβάνει υψηλότερες αποδόσεις.
Η ιδέα να μετατραπεί σε επενδυτικό fund, investment fund ενώ φαίνεται ενδιαφέρουσα, δεν βρίσκει σύμφωνή την κυβέρνηση που ζητάει σαφές θεσμικό πλαίσιο πλήρους αποεπένδυσης.
Ωστόσο ο σύμβουλος της κυβέρνησης η Goldman Sachs φαίνεται να ενστερνίζεται την ιδέα το ΤΧΣ να μην αποεπενδύσει πλήρως από τις τράπεζες.
«Θέλουμε να γνωρίζει η αγορά ότι έχουμε σχέδιο πλήρως ιδιωτικοποίησης στις ελληνικές τράπεζες, θα επιβραβεύσει η αγορά την πλήρη αποεπένδυση όχι την μερική αποεπένδυση» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο bankingnews.
Είναι αληθές και ακριβές ότι εδώ και καιρό σέρνεται το σχέδιο διεξαγωγής placement του 20% της Εθνικής τράπεζας και αυτό έχει πλήξει την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που παραμένει καθηλωμένη στα 2 δισεκ. ευρώ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement 183 εκατ μετοχών ή το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή έχει εγκλωβιστεί.
Προφανώς και όλη αυτή η διαδικασία είναι λάθος, γιατί εάν κάθε φορά που το ΤΧΣ θέλει να μειώσει ή πουλήσει το ποσοστό του η μετοχή κάθε τράπεζας εγκλωβίζεται τόσους μήνες, ούτε το ΤΧΣ επιτυγχάνει τους στόχους του, ούτε η τράπεζα που βλέπει την μετοχή της καθηλωμένη και προφανώς ξεκινούν οι γκρίνιες από τους άλλους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης