Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Citigroup για λογαριασμό της BCP Millennium bank διερευνά την ελληνική αγορά για να πωλήσει την Millennium Ελλάδος – Στο πρώτο γύρο επαφών έχουν βρεθεί 3 ενδιαφερόμενοι αλλά ακόμη όλα είναι ανοικτά…

  Η Citigroup για λογαριασμό της BCP Millennium bank διερευνά την ελληνική αγορά για να πωλήσει την Millennium Ελλάδος  – Στο πρώτο γύρο επαφών έχουν βρεθεί 3 ενδιαφερόμενοι αλλά ακόμη όλα είναι ανοικτά…
Μέχρι τώρα 3 καταρχάς ενδιαφερομένους έχει βρει η Citigroup που είναι ο σύμβουλος της BCP Millennium bank για την Millennium bank Ελλάδος.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η BCP Millennium bank Πορτογαλίας έχει αναθέσει στην Citigroup να διερευνήσει την ελληνική αγορά και να αναζητήσει τράπεζα που θα ήθελε να εξαγοράσει την Millennium bank Ελλάδος.

Η Citigroup λοιπόν διερεύνησε και βρήκε 3 ενδιαφερόμενους που όμως δεν συνεπάγεται ότι θα υποβάλλουν και δεσμευτική προσφορά.
1)Ο πρώτος γνωστός επιχειρηματίας είναι αδύνατο να εγκριθεί από την ΤτΕ.
2)Ο δεύτερος τράπεζα και επενδυτικό σχήμα έχει δείξει ενδιαφέρον αλλά δεν είναι τίποτε σαφές
3) Ο τρίτος πάρα πολύ γνωστός επιχειρηματικός όμιλος συμμετοχών στην Ελλάδα με πολυσχιδής δραστηριότητες  - η εταιρία βρίσκεται στον FTSE 20 -  έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.
(Δεν αναφέρουμε τα ονόματα των ενδιαφερομένων για τυπικούς λόγους)
Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι τυπικό και των 3 υποψηφίων καθώς ακόμη δεν έχει παρασχεθεί το οποιαδήποτε οικονομικό στοιχείο.
Προφανώς σε αυτή την διαδικασία θα εμπλακεί η ΤτΕ η οποία θα στείλει αν δεν έχει ήδη στείλει επιστολή θέτοντας όρους πώλησης στην Millennium bank Πορτογαλίας
1)να καλύψει funding gap 1,5 δις ευρώ
2)να καλύψει με νέα κεφάλαια την Millennium bank Ελλάδος περίπου 200  εκατ ευρώ
3)να παραμείνει στο σχήμα ως στρατηγικός επενδυτής κατά τα πρότυπα της Emporiki και Geniki bank.

Το plan B

Η Millennium bank θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εκ των βασικών πυρήνων συγκέντρωσης των μικρών τραπεζών αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΤΧΣ και αυτό αποτελεί το plan B.
Γενικώς έχει εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο η Millennium bank που είναι 100% θυγατρική της Πορτογαλικής τράπεζας Millennium bank BCP αν συγκεντρώσει άλλες μικρές τράπεζες θα μπορούσε το σχήμα να χαρακτηριστεί βιώσιμο και να αναχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να σπάσουν σε good και bad bank οι μικρές τράπεζες.
«Με Millennium bank, Probank, Νέα Proton bank το σχήμα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιώσιμο από την ΤτΕ και ταυτόχρονα θα λάμβανε κεφάλαια από το ΤΧΣ» αναφέρει αρμόδια πηγή.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι η ΤτΕ θεωρεί ότι οι έγκαιρες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την διοίκηση του Δ. Ρωμοσιού αποδίδει και επικρατεί ικανοποίηση από το γεγονός ότι το πλάνο που παρουσιάστηκε στην ΤτΕ τηρείται.
Η Millennium bank με 120 καταστήματα και 1450 εργαζομένους ανακεφαλαιοποιήθηκε με 105 εκατ τον Δεκέμβριο του 2011 από την Millennium Πορτογαλίας.
Τα κεφάλαια ανέρχονται στα 310 εκατ αλλά φαίνεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 150-200 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα εμφανίζει ένα χάσμα funding gap 1,5 δις σε ρευστότητα.
Η  Millennium bank Ελλάδος Θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρών τραπεζών. Ο καιρός γαρ εγγύς….

Οικονομικά στοιχεία μικρών τραπεζών

Τράπεζα

Ενεργητικό

Καταθέσεις

Χορηγήσεις

Κεφάλαια

Millennium

5,9 δισ

2,83 δισ

4,48 δισ

310 εκατ

Attica bank

4 δισ

2,77 δισ

3,4 δισ

239 εκατ

Probank

3,4 δισ

2,88 δισ

2,64 δισ

132 εκατ

Geniki

2,88 δισ

1,92 δισ

2,44 δισ

100 εκατ

Nέα Proton

1,75 δισ

1,5 δισ

925 εκατ

215 εκατ

FBBank

1,47 δισ

980 εκατ

1,27 δισ

102 εκατ

Σύνολο

 

 

 

1,088 δισ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης