Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την εξυγίανση των NPEs, οι τράπεζες… έχουν ελκυστική επενδυτική ιστορία να παρουσιάσουν ή θα μείνουν από καύσιμα;

Μετά την εξυγίανση των NPEs, οι τράπεζες… έχουν ελκυστική επενδυτική ιστορία να παρουσιάσουν ή θα μείνουν από καύσιμα;
Σίγουρα ο τραπεζικός κλάδος βελτιώνεται, σίγουρα ανακάμπτει αλλά απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα
Σχετικά Άρθρα

Ένα βασικό θέμα που προβληματίζει τους επενδυτές είναι τι θα μπορούσε να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες…
Μετά την εξυγίανση των ισολογισμών με την εντυπωσιακή μείωση των NPEs από 106 δισεκ. στο αποκορύφωμα τους σε 7-10 δισεκ. προσεχώς δηλαδή μείωση σχεδόν 100 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι μπορούν να ορθοποδήσουν, να ανακάμψουν και να βγουν από τον βούρκο της στασιμότητας.
Σίγουρα οι τράπεζες χρειάστηκε να υποστούν μεγάλες ζημίες αλλά ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 είναι μια έμμεση ανακεφαλαιοποίηση άπαξ και η παροχή κρατικής εγγύησης σημαίνει σε απλή μετάφραση ότι το κράτος πήρε πάνω του μια ζημία από τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών.
Υπολογίζεται σε μια δυνητική ζημία 3-4 δισεκ. και εάν λάβουμε υπόψη προβλέψεις και νέες ζημίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες δαπάνησαν πάνω από 12-14 δισεκ. κεφάλαια – μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις – ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Όμως η εξυγίανση ως επενδυτική ιστορία έχει αποτιμηθεί.
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις περιλαμβάνουν σχεδόν καθολικά αυτή την παράμετρο.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι 9,2 δισεκ. και τα κεφάλαια των τραπεζών είναι 21 δισεκ. (Alpha 5,4 δισεκ. Eurobank 5,3 δισεκ. Εθνική 5,47 δισεκ. και Πειραιώς 4,9 δισεκ)

Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον;

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν μια νέα ιστορία, ελκυστική στους επενδυτές για να μπορέσουν να αυξήσουν την αξία των μετοχών τους και των αποτιμήσεων τους στο χρηματιστήριο.

Τι πρόκειται να συμβεί;

1)Θα υπάρξουν placement δηλαδή διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους επενδυτές ξένους και έλληνες.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Οι κινήσεις αυτές θα πάρουν χρόνο αλλά θα παρουσιαστεί ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο τα placement θα επιδράσουν βραχυπρόθεσμα αρνητικά στις μετοχές γιατί η διάθεση μετοχών με discount θα έχει επίπτωση στις αποτιμήσεις.
Μπορεί η έλευση νέων επενδυτών να σηματοδοτεί ιδιωτικοποίηση αλλά οι τράπεζες στην Ελλάδα λειτουργούν ως ιδιωτικές.
Αυτή η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι και τόσο ισχυρή.

2)Οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν πραγματικά κέρδη μετά την εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι θα καταγράφουν κέρδη 500 εκατ η Eurobank, 500 εκατ η Εθνική τράπεζα 450 με 550 εκατ η Alpha bank και 400 εκατ η Πειραιώς.
Ενδιαφέρουσα και αυτή η εξέλιξη αλλά οι τράπεζες εκ των πραγμάτων κέρδη πρέπει να επιτυγχάνουν όπως το πράττουν όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη.

3)Θα αποτιμήσουν καλύτερα τα νέα δάνεια που χορηγούν αλλά και τα ακίνητα που κατέχουν.
Η προσέγγιση αυτή έχει ένα ενδιαφέρον αλλά η αποτίμηση όλων αυτών αλληλοεπιδρά και με άλλους παράγοντες και η μεταβλητότητα είναι υψηλή.

4)Οι τράπεζες θα δώσουν μερίσματα μετά από 12 -13 χρόνια αποχής το 2023.
Η εξέλιξη αυτή έχει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά μάλιστα μετά από μια σοκαριστική αποχή 12-13 ετών από την διανομή μερισμάτων θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και η δυνατότητα για επαναγορά ιδίων μετοχών.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα… αλλά αφορά την χρήση 2022 δηλαδή το 2023.

5)Οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ηλεκτρονική τραπεζική ενώ θα μειώσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους τους.
Έχουν υπολογίσει ότι μια τράπεζα χρειάζεται 5 με 5,5 χιλιάδες εργαζομένους οπότε τα περιθώρια για εθελούσιες εξόδους είναι μεγάλα σχεδόν 5 με 6 χιλιάδες άτομα να αποχωρήσουν από το τραπεζικό σύστημα.

6)Θα ξεκινήσει νέος αναπτυξιακός γύρος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μειώσουν και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ανέρχεται σε 14,5 δισεκ. σε σύνολο 21 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων.

7)Στρατηγικοί επενδυτές όπως το Fairfax με ποσοστό 33% στην Eurobank πάνω από 1 ευρώ την μετοχή θα αρχίσει να μειώνει την στρατηγική του θέση.
Η αγορά το αναμένει αυτό, το Fairfax δεν θα βιαστεί βέβαια, όσο βλέπει ότι η Eurobank ανακάμπτει και καταγράφει ισχυρά κέρδη… ωστόσο νομοτελειακά σε 12-16 μήνες από σήμερα θα συμβεί.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά ίσως να μην είναι τόσο ισχυρά, ώστε να πυροδοτήσουν ένα μεγάλο ράλι σε διάστημα 12 με 16 μήνες.
Σίγουρα ο τραπεζικός κλάδος βελτιώνεται, σίγουρα ανακάμπτει αλλά απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα.
Για το μακρινό μέλλον υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία, το βραχυπρόθεσμο είναι το πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης