Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά του 12,6% της Ελληνικής τράπεζας Κύπρου από την Eurobank; - Στοχεύει στο 20%... το παρασκήνιο

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά του 12,6% της Ελληνικής τράπεζας Κύπρου από την Eurobank; - Στοχεύει στο 20%... το παρασκήνιο
Το bankingnews αναλύει όλες τις πτυχές του deal αλλά και τους μελλοντικούς στόχους, το κυριότερο πως οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν το προφίλ κερδοφορίας της Eurobank;
Σχετικά Άρθρα

Τι σηματοδοτεί η κίνηση εξαγοράς του 12,6% των μετοχών της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας της Ελληνικής από την Eurobank;
Το bankingnews αναλύει όλες τις πτυχές του deal αλλά και τους μελλοντικούς στόχους, το κυριότερο πως οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν το προφίλ κερδοφορίας της Eurobank;

Η ανάλυση μας θα στηριχθεί σε ερωτήσεις – απαντήσεις

Ερώτηση: Τι εξαγόρασε η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου;
Απάντηση
Η Eurobank απέκτησε το 9,9% ή 40,8 εκατ μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από την Third Point Hellenic Recovery Fund που ήθελε να αποχωρήσει ενώ θα εξαγοράσει και το επιπλέον 2,7% και έτσι θα αποκτήσει το 12,6% δηλαδή όλη την συμμετοχή του Third Point Hellenic Recovery Fund.

Ερώτηση: Γιατί εξαγόρασε το ποσοστό αυτό στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου η Eurobank;
Απάντηση
Η Eurobank εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία όταν το Third Point Hellenic Recovery Fund την προσέγγισε, ενημερώνοντας ότι σχεδιάζει να πουλήσει όλη την συμμετοχή το 12,6%.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο μετά την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Ερώτηση: Ποια είναι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου σε αριθμούς;
Απάντηση
Η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου έχει 16 δισεκ. ευρώ ενεργητικό, με 1,12 δισεκ. κεφάλαια.
Το 2020 πέτυχε κέρδη 50 εκατ ενώ το α΄ τρίμηνο του 2021 πέτυχε κέρδη 12,9 εκατ ευρώ.
Η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στο κρατικό χρέος της Κύπρου και με αυξανόμενες δραστηριότητες εμπορικής τραπεζικής.

Ερώτηση: Ποιο το τίμημα που έδωσε η Eurobank για να εξαγοράσει το 9,9% ή συνολικά προσεχώς το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου;
Απάντηση
Με βάση ενδείξεις η Eurobank για την εξαγορά του 12,6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου θα επενδύσει 40-43 εκατ ευρώ.

Ερώτηση: Γιατί στόχευσε στην Ελληνική τράπεζα η Eurobank;
Απάντηση
Η Eurobank είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου επιτυγχάνοντας κέρδη περίπου 60 εκατ.
Ο όμιλος της Eurobank, ήδη πραγματοποίησε στρατηγική κίνηση στην Σερβία και τώρα στην Κύπρο αποκτώντας μια στρατηγική συμμετοχή με καθαρά φιλική στρατηγική.

Ερώτηση: Η κίνηση της Eurobank ήταν φιλική ή εχθρική;
Ποιος ο στόχος, τι ποσοστό θέλει να αποκτήσει;
Απάντηση
Η κίνηση της Eurobank να αποκτήσει το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου ήταν ξεκάθαρα φιλική κίνηση.
Ωστόσο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσει το 20% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου εάν αποφασίσουν άλλοι μέτοχοι να αποχωρήσουν.

Ερώτηση: Τι είδε στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου η Eurobank;
Απάντηση
Η Eurobank με βάση τα μοντέλα ανάλυσης της διαπίστωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου μπορεί να επιτυγχάνει 100 εκατ κέρδη οπότε ήθελε να αυξήσει μέσω αυτής της επένδυσης, την κερδοφορία από την Κύπρο.
Ellhnikh_1.png

Ερώτηση: Τι κέρδη στοχεύει να επιτυγχάνει από το εξωτερικό η Eurobank, Κύπρο, Βουλγαρία κ.α.;
Απάντηση
Ο Βασικός Στόχος είναι να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 200 εκατ από το εξωτερικό η Eurobank και αποτελεί μια μεγάλη στρατηγική επιλογή.
Η Eurobank εμφανίζει μακράν την υψηλότερη κερδοφορία από το εξωτερικό στους ενοποιημένους ισολογισμούς της σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Ερώτηση: Τι κέρδη στοχεύει να επιτυγχάνει η Eurobank σε ενοποιημένη βάση από όλες τις πηγές εσόδων της;
Απάντηση:
Ο βασικός στόχος είναι η Eurobank να επιτύχει 500 εκατ κέρδη το 2022, εκ των οποίων 200 εκατ από εξωτερικό, 110 εκατ από ακίνητα και άλλα 150 εκατ από την Ελλάδα με στόχο η Ελλάδα να ξεπεράσει τα 250 εκατ σε βάθος χρόνου.

Ερώτηση: Το καναδικό fund Fairfax αύξησε την συμμετοχή του από 31,27% σε 33% κατέχοντας 1,224 δισεκ. μετοχές στην Eurobank στα όρια της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης… υποκρύπτει κάποια αλλαγή στρατηγικής;
Απάντηση
Το Fairfax που είναι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Eurobank με ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ και μέσω κόστος κτήσης μετά την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank στα 0,92 με 0,93 ευρώ αύξηση το ποσοστό του σχεδόν 2,73% στο 33% στα όρια της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης… όχι γιατί σχεδιάζει δημόσια πρόταση.
Σε καμία περίπτωση.
Η αύξηση αυτή προήλθε από την απορρόφηση ενός fund που κατείχε ποσοστό στην Eurolife την οποία πλέον ενοποιεί.
Μέσω αυτής της εξαγοράς το Fairfax βρέθηκε να αυξάνει το ποσοστό στην Eurobank, είναι δηλαδή ένα καθαρά τεχνικό θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Fairfax ελέγχει το 33% των μετοχών μέσω 29 funds…στην Eurobank.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα υπάρχει αρκετά μεγάλη ευελιξία στην διαδικασία μείωσης του ποσοστού στην Eurobank, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος.

Ερώτηση: Ποια η βασική στρατηγική του Fairfax στην Eurobank;
Απάντηση
Η βασική στρατηγική του Fairfax… είναι η σταδιακή μείωση του ποσοστού στην Eurobank ώστε από 33% να μειωθεί σε βάθος χρόνου στο 10% με 15%
Με βάση πληροφορίες ο Pr. Watsa, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Holding εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον υπεραξίες στον όμιλο της Eurobank, πιστεύει ότι τα 500 εκατ. κέρδη ετησίως που έχει παρουσιάσει η τράπεζα στο business plan είναι επιτεύξιμα και για το λόγο αυτό έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του ως στρατηγικός επενδυτής στη Eurobank.
Συγκεκριμένα, ενώ μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που είχε εξεταστεί να διαθέσει κάποια στιγμή προς το τέλος του 2022 το 10% με 15% των μετοχών της Eurobank εφόσον η χρηματιστηριακή τιμή της τράπεζας ξεπερνούσε τα 1,05 ευρώ, η στρατηγική έχει αλλάξει.
Για το 2022 το Fairfax θα διαθέσει μικρότερο ποσοστό, της τάξεως του 7% με 10%, το οποίο σε τρέχουσες τιμές αντιστοιχεί περίπου στα 285 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή λοιπόν της στρατηγικής έγκειται ότι τα ποσοστά μετοχών που θα μειώνει το Fairfax θα είναι σταδιακά και σε βάθος τετραετίας, από το 2022 έως το 2026.
Πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε θεωρητικά να βρίσκεται σε αυτό το βάθος τετραετίας στα 1,3 ή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Να αναφερθεί ότι πέραν από το Fairfax βασική συμμετοχή με αξιόλογα ποσοστά στη Eurobank είναι το Capital με 5,06% και το Helikon με 5%.

Ερώτηση: Τι αποτελέσματα θα ανακοινώσει στο 6μηνο 2021 η Eurobank;
Απάντηση
Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει κέρδη 155 με 165 εκατ ευρώ συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις του α΄ τριμήνου 2021.
Να σημειωθεί ότι στο α΄ τρίμηνο 2021 είχε επιτύχει κέρδη 70 εκατ εκ των οποίων τα 32 εκατ προήλθαν από το εξωτερικό.
Το 2021 προφανώς και θα επηρεαστεί από τις τελευταίες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPEs που ολοκληρώνει και σχεδιάζει η Eurobank αλλά το 2022, ο στόχος είναι 500 εκατ κέρδη.

Ερώτηση: Πώς αποτιμάται η Eurobank;
Απάντηση
Η Eurobank διαθέσει 5,3 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 3,668 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Με όρους P/BV και μετά την πρόσφατη υποχώρηση της μετοχής στα 0,78 ευρώ ή 2,9 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση προκύπτει αποτίμηση 0,55.

Ερώτηση: Αγοράζει ουρανοξύστη στο Ελληνικό
Απάντηση
Μετά την κίνηση της Πειραιώς η οποία έναντι 140 με 145 εκατ θα αγοράσει στο μέλλον 40.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων στο Ελληνικό για να στεγάσει όλες τις διοικητικές τις υπηρεσίες και η Eurobank σχεδιάζει να προβεί σε ανάλογη κίνηση όπως αποκάλυψε πρόσφατα το bankingnews.
Συμφωνία ακόμη δεν έχει υπάρξει με την Lamda αλλά είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Με βάση πληροφορίες η Eurobank θα αποκτήσει 45.000 τετραγωνικά μέτρα σε ουρανοξύστη με στόχο σε βάθος 3-4 ετών να μεταφέρει τις διοικητικές της υπηρεσίες στο Ελληνικό.

Ερώτηση: Ποιες οι επιδόσεις της Eurobank στο stress tests που θα ανακοινωθεί 30 Ιουλίου 2021;
Απάντηση;
Με βάση το δυσμενές σενάριο – adverse scenario – η Eurobank θα είναι πρώτη στο stress tests.
Με βάση το «depletion», δηλαδή την μείωση των κεφαλαιακών δεικτών από την αφετηρία της άσκησης, στο χαμηλότερο σημείο του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank θα είναι πρώτη στο stress tests
Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους συνολικών κεφαλαίων η Eurobank θα είναι δεύτερη στο stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης