Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρηματιστήριο προεξόφλησε – Τα 4 συμπεράσματα για τράπεζες, οικονομία, τουρισμό και πρόβλεψη για το μέλλον

Το χρηματιστήριο προεξόφλησε – Τα 4 συμπεράσματα για τράπεζες, οικονομία, τουρισμό και πρόβλεψη για το μέλλον
Τα 4 συμπεράσματα για τράπεζες, οικονομία, τουρισμό και πρόβλεψη μέλλοντος
Σχετικά Άρθρα

Το χρηματιστήριο με το -3,88% στις 833 μονάδες και τις τράπεζες έως -7% στις 19 Ιουλίου 2021 προεξόφλησε την επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας της Ελλάδος, με το lockdown στην Μύκονο και την αρνητική εικόνα σε κρούσματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Το Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστεί όχι μόνο το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο αλλά και το πιο διαφανές… στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Από το Ισραήλ μάθαμε ότι τα εμβόλια και ειδικά της Pfizer εξασθενούν μετά την πάροδο 6 μηνών και η απόδοση τους υποχωρεί από 92% σε 64%.
Από το Ισραήλ μάθαμε ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ήδη συμβαίνει στο Ισραήλ όπου το 60% των βαριά νοσούντων είναι εμβολιασμένοι.
Από το Ισραήλ μάθαμε ότι υπάρχει η πιθανότητα καθολικό lockdown.
Από το Ισραήλ μάθαμε ότι όσοι ταξιδεύουν ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι… θα τίθενται σε καραντίνα 7 με 10 ημέρες.
Η στρατηγική των εμβολίων δεν υποτιμάται αλλά ξεθώριασε η αρχική προπαγάνδα ότι με εμβόλιο δεν νοσείς, αυτό είναι λάθος και αυτό το μάθαμε από το Ισραήλ…
Όμως δεν είναι μόνο η μετάλλαξη Delta αλλά φαίνεται ότι ο κορωνοιός ή Covid 19 αρχίζει και αντιδρά στα εμβόλια… η απάντηση του covid 19 στα εμβόλια είναι οι μεταλλάξεις.
Από το Ισραήλ μάθαμε ότι θα ζήσουμε με τον Covid 19 για πολλά χρόνια ακόμη.

Τα 4 συμπεράσματα για τράπεζες, οικονομία, τουρισμό και πρόβλεψη μέλλοντος

Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 19 Ιουλίου υπέστη ένα ισχυρό sell off με τις τράπεζες αλλά και πλειάδα μετοχών να υποχωρεί.
Ποια είναι τα συμπεράσματα;
Πρωτίστως ένα αμιγώς χρηματιστηριακό σχόλιο, δεν θα αποκλείαμε βραχυπρόθεσμα π.χ. στις 20 ή 21 Ιουλίου μια ανοδική αντίδραση τεχνικής υφής στο χρηματιστήριο αλλά οι 800 μονάδες και η τελική κατάληξη οι 780 μονάδες μάλλον θα επιβεβαιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Τα 4 συμπεράσματα

1)Εάν η κατάσταση με την υγειονομική κρίση επιδεινωθεί και ξεκινήσουν τα τοπικά lockdowns τότε μάλλον οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για 3-4 δισεκ. νέα NPEs, αυτά μπορεί να φθάσουν τα 6 ή 7 δισεκ.
Προφανώς και δεν εγείρεται θέμα bad bank, αυτή έχει τελειώσει ως λύση αλλά η επιδείνωση στους ισολογισμούς των τραπεζών μεταφράστηκε με την πτώση των μετοχών.
Νομοτελειακά οι τράπεζες μπορεί να περνούν τα stress tests – τα αποτελέσματα τα αποκάλυψε το bankingnews στις 17 Ιουλίου 2021 σε αποκλειστικό θέμα – αλλά ένας νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου θα ανοίξει.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν κλείνουν τον χορό των κεφαλαιακών ενισχύσεων αλλά τον ανοίγουν…

2)Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 2,8% ή οριακά κάτω από 3%, οπότε τα σενάρια περί ανάκαμψης 5% θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Το 2021 ως χρονιά χάθηκε, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.
Το 2021 ως χρονιά έχει χαθεί… και αυτό που θα καταγραφεί θα είναι ωραιοποίηση των αριθμών χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.
Σε σχέση με το 2020 που είναι το έτος σύγκρισης, το 2021 θα είναι προφανώς καλύτερο αλλά αυτό το καλύτερο… αποτελεί έννοια σχετική.
Το 2021 θα χαρακτηριστεί από μια στατιστική ωραιοποίηση του ΑΕΠ και λιγότερο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά η βελτίωση αυτή δεν θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
Αντιπαραβάλλοντας το πολιτικό αφήγημα, οι αριθμοί βελτιώνονται αλλά όχι και το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων.

3)Η Ελλάδα ποντάρει σε τουριστικά έσοδα 9 δισεκ. αλλά πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για έσοδα 6,8 δισεκ ή το μέγιστο 7,2 δισεκ. ευρώ.
Και αυτό γιατί χώρες με υψηλή συμμετοχή στα τουριστικά έσοδα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί και γιατί όσοι έρχονται στην Ελλάδα συναντούν κλειστά καταστήματα ή μαγαζιά που υπολειτουργούν ενώ καταγράφονται και πολλές ακυρώσεις.
Το Ισραήλ έχει ήδη ουσιαστικά κλείσει για τον τουρισμό, επιβάλλει καραντίνα και το κυριότερο είναι το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο.

Προβλέποντας το μέλλον

4)Η πρόβλεψη του μέλλοντος στηρίζεται σε μια παραδοχή, ότι ο κορωνοιός θα παραμείνει ακόμη 4-6 χρόνια έως το 2024 έως 2026 αλλά κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Το 2021 είναι καλύτερη χρονιά από το 2020 σε απόλυτους όρους.
Μεμονωμένα και το 2021 είναι χαμένη χρονιά αλλά εάν την συγκρίνουμε με το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά.
Με την παραδοχή αυτή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας για την οικονομία, μεσοπρόθεσμα, τον τουρισμό μεσοπρόθεσμα, την ανάκαμψη του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και την πορεία του χρηματιστηρίου μεσοπρόθεσμα.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες πρέπει να αναθεωρηθούν, η βελτίωση θα είναι βραδύτερη με πολλά πισωγυρίσματα.
Π.χ. για το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξαναδούμε τις 780 μονάδες προσεχώς αλλά το 2022 θα δούμε τις 950 με 1000 μονάδες.
Όμως θα έχουμε πολλά εμπρός – πίσω…
Θα μάθουμε να ζούμε με τον covid 19 αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης