Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο στο θετικό σενάριο και 750-720 μον. σε καθολικό lockdown

Έρχονται οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο στο θετικό σενάριο και 750-720 μον. σε καθολικό lockdown
Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί, σχεδόν 4 μήνες παραμένει περίπου στάσιμο, με την συσσώρευση διαρκείας να συνεχίζεται.
Τα θετικά νέα, αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, Ταμείο Ανάκαμψης προεξοφλήθηκαν και το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να αξιολογεί τα μαύρα σύννεφα που άρχισαν να εμφανίζονται με την μετάλλαξη Delta, τον κορωνοιό και βεβαίως την αυξημένη αβεβαιότητα και την περιορισμένη επενδυτική ορατότητα.

Τα βασικά σενάρια για το ελληνικό χρηματιστήριο

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα βρεθεί στην ζώνη των 800 με 820 μονάδων το προσεχές διάστημα.
Οι 800 με 820 μονάδες είναι απόρροια όχι μόνο της μετάλλαξης Delta αλλά και ευρύτερων ζητημάτων όπως υπερτιμημένες αγορές.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Wall στις ΗΠΑ και οι βασικοί δείκτες θα μπορούσαν να διορθώσουν 15% με 20%.
Ούτως ή άλλως οι κεντρικές τράπεζες από την μια γνωρίζουν ότι τα χρηματιστήρια είναι φούσκα και από την άλλη προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο το καλό σενάριο είναι να υποχωρήσει στις 800 με 820 μονάδες από τις 866 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή πτώση περίπου -7% με -8%.
Το δυσμενές σενάριο είναι να υποχωρήσει στις 750 με 720 μονάδες εάν επιβληθεί καθολικό lockdown στην Ελλάδα.
Οι 750 μονάδες ισοδυναμούν με πτώση 14% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο;

Το μόνο σενάριο που ωστόσο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι να κρατήσουν οι 850 μονάδες αλλά εκεί να εγκλωβιστεί για καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο.
Είναι πάντως πιθανό τα υψηλά έτους για το 2021 να τα έχουμε δει και ουσιαστικά τόσο για την οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο… θα αποτελέσει χαμένη χρονιά.
Ναι αυτό μπορούμε να το πούμε με λίγο μεγαλύτερη βεβαιότητα, το 2021 είναι χαμένη χρονιά για την οικονομία και το χρηματιστήριο.
Όλοι οι οικονομικοί στόχοι θα πέσουν έξω, στον τουρισμό με έσοδα 6,5 δισεκ. με ΑΕΠ αύξηση κάτω από 3% και εκτόξευση δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους.
Προφανώς δεν πάμε καλά…
Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Βραχυπρόθεσμα προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης