Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ποιους συζητά για τον κλάδο καρτών η Eurobank; - Τα πλάνα της Γαλλικής Worldline και Ιταλικής Νexi

Με ποιους συζητά για τον κλάδο καρτών η Eurobank; - Τα πλάνα της Γαλλικής Worldline και Ιταλικής Νexi

Οι διαπραγματεύσεις της Eurobank διεξάγονται με δυο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες την Γαλλική εταιρεία Worldline και την Ιταλική εταιρεία Νexi

Σχετικά Άρθρα
Διαπραγματεύσεις με δυο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες πληρωμών διεξάγει η Eurobank, προκειμένου να πωλήσει την δραστηριότητα εκκαθάρισης καρτών, διατηρώντας, όμως αξιόλογη μετοχική συμμετοχή.

Οι διαπραγματεύσεις της Eurobank διεξάγονται με δυο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες την Γαλλική εταιρεία Worldline και την Ιταλική εταιρεία Νexi.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank προτίθεται να διατηρήσει ένα μετοχικό ποσοστό ενώ αντικείμενο των συζητήσεων είναι και ποια άλλα εμπορικά δικαιώματα πρόκειται να διατηρηθούν.
Εξ αυτών των σύνθετων παραμέτρων, το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Όπως ήδη είχε ενημερώσει η διοίκηση της Eurobank τους αναλυτές, ο κλάδος αποδοχής καρτών απαιτεί από τις τράπεζες υψηλές και συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία.
Η ευρωπαϊκή και διεθνής τάση που ακολουθείται από τις τράπεζες είναι οι πωλήσεις με απόσχιση της δραστηριότητας καθώς και η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με εταιρείες πληρωμών και τεχνολογίας.
Μια πρώτη τέτοια συμφωνία υπέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πώλησε τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών προς την Euronet, έναντι 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπογράφτηκε και αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής, για μια αρχική περίοδο 10 ετών. Πρόκειται για την τρίτη κίνηση της Eurobank το τελευταίο διάστημα καθώς η τράπεζα άντλησε επιτυχώς 500 εκατ. ευρώ σε ομόλογα preffered εξασφαλίζοντας χαμηλό επιτόκιο, ενώ ακολούθησε η εξαγορά – απορρόφηση Σερβικής τράπεζας μέσω της οποίας τα ετήσια κέρδη από το εξωτερικό θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης καρτών διερευνά, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Alpha bank, ωστόσο όπως η Eurobank, αναζητά να συνάψει στρατηγική συμφωνία προκειμένου να εξασφαλισθούν και τα μέγιστα οφέλη για τους μετόχους ενώ παράλληλα οι πελάτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν υπηρεσίες

Ποιες είναι η Worldline και Νexi

H πρώτη εταιρεία, η Γαλλική Worldline, εξαγόρασε πρόσφατα την εταιρεία Carlink της Quest (Όμιλος Φέσσα), καταβάλλοντας 93 εκατ. ευρώ.
H Cardlink είναι από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου καθώς διαθέτει 240.000 POS (40% των συνολικών συναλλαγών ) ενώ υπολογίζεται ότι, σε ετήσιο επίπεδο πραγματοποιούνται 500 εκατ. συναλλαγές ή το 53% της συνολικής αγοράς.
H Wordlink είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες πληρωμών διαθέτοντας 45 χρόνια εμπειρία και παρουσία σε 50 χώρες.
Τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, οι έμποροι που εξυπηρετούνται ξεπερνούν το 1 εκατ. ενω ο όμιλος συνεργάζεται με 1200 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
H Νexi Spa ( Ιταλία) δραστηριοποιείται επίσης στις υπηρεσίες πληρωμών και το 2020 πραγματοποίησε έσοδα 1 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 601,4 εκατ. ευρώ.
Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω των δικτύων της Nexi ανήλθαν σε 417 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα, η Nexi προχώρησε σε απορρόφηση της επίσης Ιταλικής SIA που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία πληρωμών και στις υπηρεσίες υποδομών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης