Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μεγάλες τράπεζες τελείωσαν για την ώρα… τις αυξήσεις κεφαλαίου – Σε ποια από τις 4 θα επενδύατε;

Οι μεγάλες τράπεζες τελείωσαν για την ώρα… τις αυξήσεις κεφαλαίου – Σε ποια από τις 4 θα επενδύατε;
Γενικώς δεν αναμένουμε κάποια μετοχή να ξεχωρίσει για το ορατό μέλλον στις τράπεζες.
Σχετικά Άρθρα

Οι 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες για την ώρα τελείωσαν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Έρχονται οι αυξήσεις των μικρών της Attica bank, της Παγκρήτιας τράπεζας περίπου 100 εκατ. αλλά οι μεγάλες για την ώρα έχουν τελειώσει... οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών θα υλοποιηθούν το 2022.

Η Πειραιώς υλοποίησε την αύξηση της ύψους 1,38 δισεκ. η Alpha bank επίσης συγκέντρωσε μέσω αύξηση 800 εκατ.
Η Εθνική τράπεζα με τα συνεχή έκτακτα – στην 2ετία έχει εμφανίσει 2,2 δισεκ. έκτακτα έσοδα – θα καταγράψει 850 εκατ κέρδη το 2021 και τα κεφάλια της από 5,47 δισεκ. θα φθάσουν στα 5,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση για το 2021 αυτό είναι 100% σίγουρο και επικεντρώνεται στον στόχο 500 εκατ κέρδη το 2022 που είναι ρεαλιστικός.
Έχοντας αυτή την κατάσταση προς αξιολόγηση και με γνώμονα ότι όλες οι τράπεζες θα μειώσουν το NPEs ratio εκ νέου σε χαμηλά 10ετίας ποια τράπεζα αξίζει για να επενδύσετε;

Ποια αναπτυξιακή ιστορία πουλάει κάθε τράπεζα;

Το placement του 20% των μετοχών καθηλώνει την μετοχή της Εθνικής

Η Εθνική υποστηρίζει ότι με 5,8 δισεκ. κεφάλαια που θα διαθέτει σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση των NPEs ποντάρει στο πως θα βελτιώσει τα προ προβλέψεων έσοδα.
Να σημειωθεί ότι ως δέλεαρ έχει αναφέρει η Εθνική ότι θα επιστρέψει 500 εκατ κεφάλαιο μάλλον στην χρήση 2022.
Παρ΄ όλα αυτά η αποτίμηση της ανέρχεται στα 2,21 δισεκ. κυρίως λόγω του placement που έρχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα διαθέσει το 20% της Εθνικής σε μια τιμή πέριξ των 2,20 ευρώ.
Στόχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος χρόνου να διαθέτει από 40,3% το 10% της Εθνικής και αυτό το ποσοστό να το διατηρήσει χωρίς δηλαδή να αποεπενδύσει.
Η Εθνική ενώ εμφανίζει βελτιούμενους δείκτες… έχει να αντιμετωπίσει την διάθεση 183 εκατ μετοχών της σε επενδυτές και ίσως και μικρομετόχους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η μετοχή έχει εγκλωβιστεί στο εύρος 2,40 με 2,50 ευρώ… η ανάκαμψη της μετοχής της Εθνικής θα είναι επιταχυνόμενη μετά το placement σε διεθνείς επενδυτές.

Η αύξηση 1,38 δισεκ. επαναφέρει στην κανονικότητα την Πειραιώς αλλά δεν ελκύει ακόμη χρηματιστηριακά

Η αύξηση των 1,38 δισεκ. επαναφέρει στην κανονικότητα την Πειραιώς αλλά όπως βλέπουμε ακόμη δεν ελκύει χρηματιστηριακά.
Η αγορά θέλει να δει όχι μόνο την υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου αλλά και το κατά πόσο μπορεί να επιτύχει κέρδη και να εξυγιανθεί πλήρως.
Η Πειραιώς βρίσκεται ακόμη σε μια μεταβατική φάση, σε καλύτερη θέση από το παρελθόν αλλά αυτό το σενάριο ακόμη δεν αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης.
Η μετοχή μεταξύ 1,45 με 1,50 ευρώ δεν θα εκτιναχθεί… οι επενδυτές μπορεί να την περιμένουν για αργότερα.
Η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς θα είναι ουδέτερη το επόμενο διάστημα.

Η Alpha bank θα απορροφήσει τις πιέσεις από την είσοδο των 800 εκατ νέων μετοχών, το ρεαλιστικό σενάριο είναι τα 1,20 ευρώ μεσοπρόθεσμα

Στις 13 Ιουλίου εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές τα 800 εκατ μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.
Εύλογα θα μπορούσε ασκηθεί κάποια πίεση, ωστόσο για την ώρα η μετοχή κρατάει το 1 ευρώ την τιμή της αύξησης και βρίσκεται στην ζώνη 1,04 με 1,05 ευρώ.
Δεν θα αποκλειόταν να υποχωρήσει βραχυπρόθεσμα και κάτω από το 1 ευρώ αλλά η δίκαιη τιμή της Alpha bank κινείται πέριξ των 1,20 ευρώ.
Με 2,34 δισεκ. μετοχές τα 1,20 ευρώ δίνουν αποτίμηση 2,8 δισεκ. ευρώ η οποία είναι και η δίκαιη τιμή της Alpha bank από 2,4 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Η Eurobank προσεχώς στα 0,90 ευρώ και πάνω από 1 ευρώ στα μέσα του 2022

Τα κέρδη και η σταθερότητα του ισολογισμού και οι διευρυμένες πηγές των προ προβλέψεων εσόδων είναι τα 3 ισχυρά χαρτιά της Eurobank τα οποία ωστόσο είναι αποτιμημένα χρηματιστηριακά.
Με κεφαλαιοποίηση 3,15 δισεκ. και τιμή στα 0,85 ευρώ η Eurobank έχει P/BV περίπου 0,60… και ενώ περιμένουμε πάνω από τα 1,05 ευρώ το Fairfax που ελέγχει το 31% της Eurobank να υλοποιήσει placement το 7% με 10% των μετοχών.
Η Eurobank προσεχώς θα μπορούσε να δει τα 0,90 ευρώ αν και θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για το Fairfax το ιστορικό κόστος κτήσης ήταν 2,50 ευρώ το οποίο αναπροσαρμόστηκε στα 0,93 ευρώ μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Τα 0,93 ευρώ… δεν θα ξεπεραστούν με ευκολία.

Συμπέρασμα

Γενικώς δεν αναμένουμε κάποια μετοχή να ξεχωρίσει για το ορατό μέλλον στις τράπεζες.
Για την ώρα – και αυτό αποτελεί όχι επενδυτική σύσταση αλλά άποψη – δεν θα βιαζόμασταν να επενδύσουμε στις τράπεζες και λίγο αργότερα μπορούμε να βρούμε καλές τιμές στις τραπεζικές μετοχές.
Οι τράπεζες χρειάζονται δυναμική και όχι στατική ανάλυση για τους βραχυχρόνιους επενδυτές οι κινήσεις είναι λίγο πολύ προκαθορισμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης