Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μεγάλο σχέδιο για τους μικρομετόχους στις τράπεζες, από δημόσιο, ΤΧΣ – Πως από 8,6% θα αποκτήσουν το 15% των μετοχών

Το μεγάλο σχέδιο για τους μικρομετόχους στις τράπεζες, από δημόσιο, ΤΧΣ – Πως από 8,6% θα αποκτήσουν το 15% των μετοχών
Μέρος αυτών των μετοχών να μην διατεθεί μόνο σε ξένους επενδυτές με μορφή διάθεση μετοχών με placement αλλά και στους μικρομετόχους.
Σχετικά Άρθρα

Ένα ευρύτερο σχέδιο εκπονείται για την επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών από την κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τους θεσμούς ειδικά τον ESM που έχει άμεσο ρόλο ως δανειστής.
Πρόσφατα το bankingnews αποκάλυψε με αποκλειστικό ρεπορτάζ πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα καταργηθεί αντιθέτως θα μετεξελιχθεί σε ένα investment fund σε ένα επενδυτικό ταμείο που θα λειτουργεί αυστηρά ως κοινός μέτοχος, με μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και χωρίς veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα κρατήσει ένα ελάχιστο ποσοστό στις τράπεζες στην Εθνική από 40,3% στο 10%, στην Eurobank 1,34%, στην Πειραιώς από 27% στο 8% και στην Alpha bank από 9% σε 5%.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να επενδύει σε μετοχές, να αγοράζει μετοχές από το χρηματιστήριο, να λαμβάνει μερίσματα, να συμμετέχει στις ομολογιακές εκδόσεις tier 1 ή tier 2 των τραπεζών ως κοινός επενδυτής και όλα αυτά να μην θεωρούνται κρατική παρέμβαση.
Για τις διοικήσεις των τραπεζών επίσης είναι θετική εξέλιξη, θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα, stock option δηλαδή μετοχές και θα μπορούν να αυξάνουν τις ετήσιες απολαβές τους οι οποίες πρέπει να αποσυνδεθούν από τις αντίστοιχες ετήσιες απολαβές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Δεν μπορεί μια τράπεζα να επιτυγχάνει 500 εκατ κέρδη τον χρόνο και ο διευθύνων σύμβουλος να παίρνει 160 χιλιάδες ευρώ καθαρά ετησίως επί 14 μισθούς.

Το μυστικό είναι να αλλάξει ριζικά και θεσμικά ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό το σχέδιο το οποίο πρόσφατα αποκάλυψε το bankingnews θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική που πρέπει κυβέρνηση και ESM να εξετάσουν με δέουσα προσοχή.

Το σχέδιο τριών σημείων

Σε πρώτη φάση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μετεξελιχθεί σε επενδυτικό ταμείο – investment fund – θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό έχει τρεις άξονες.
Ο πρώτος αφορά τον θεσμικό ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι δύο άλλοι άξονες αφορούν τους μετόχους.
Το ΤΧΣ σχεδιάζει να υλοποιήσει placement τις μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο εξετάζεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική.
Μέρος αυτών των μετοχών να μην διατεθεί μόνο σε ξένους επενδυτές με μορφή διάθεση μετοχών με placement αλλά και στους μικρομετόχους.
Αναγνωρίζεται ότι στις καλές εποχές των τραπεζών χρηματιστηριακά π.χ. 2005 με 2008 οι μικρομέτοχοι κατείχαν σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Την τρέχουσα περίοδο τα ποσοστά των μικρομετόχων έχουν καταρρεύσει.

Οι μικρομέτοχοι κατέχουν

  • Το 6% της Eurobank
  • Το 8,5% της Alpha bank
  • Το 9% της Εθνικής τράπεζας
  • Το 11% της Πειραιώς


Κατά μέσο όρο το ποσοστό των μικρομετόχων στις 4 συστημικές τράπεζες είναι 8,6%.
Εξετάζονται τρόποι να αυξηθεί το ποσοστό των μικρομετόχων στο 15%.
Στις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και Alpha bank δεν υπήρξαν ουσιώδεις μετοχικές αλλαγές στις ελληνικές τράπεζες ως προς τα ποσοστά των μικρομετόχων.
Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι μέρος των placement που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες να απευθυνθεί στην ελληνική αγορά σε μικρομετόχους ή γενικά έλληνες επενδυτές.
Π.χ. στην Εθνική το ΤΧΣ από 40,3% θα μειωθεί στο 10% όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει κατατετμημένο placement 30% το οποίο θα μπορούσε το 20% να καταλήξει σε ξένους επενδυτές με ευρεία διασπορά και το 10% σε μικρομετόχους.
Στην Πειραιώς επίσης όπως και στην Alpha bank ενώ μόνο στην Eurobank δεν θα υπάρξει placement.

Τι θα συμβεί με την Eurobank;

Ενώ το ΤΧΣ σχεδίαζε placement το ποσοστό του στην Eurobank που ανέρχεται σε 1,34%, φαίνεται ότι τα πλάνα έχουν αλλάξει.
Το ΤΧΣ θα διατηρήσει το ποσοστό του ως κοινός μέτοχος όμως, όπερ σημαίνει δεν θα έχει κανένα μετοχικό προνόμιο ενώ δεν θα συμμετέχει ούτε στο διοικητικό συμβούλιο.
Ενώ η διάθεση του 1,34% θεωρείται εύκολη υπόθεση… το ΤΧΣ ίσως να μην θέλει να προχωρήσει σε placement για λόγους ισονομίας με τις άλλες τράπεζες.
Να μην θεωρηθεί ότι πριμοδοτείται μια τράπεζα έναντι των άλλων τραπεζών.

Συμπέρασμα

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το ΤΧΣ θέλει μεταξύ άλλων να πριμοδοτήσει και τους μικρομετόχους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το ποσοστό των μικρομετόχων στην Eurobank δεν θα μεταβληθεί θα παραμείνει στο 6%.
Στην Εθνική θα μπορούσε να φθάσει στο 19% από 9%, στην Πειραιώς στο 18% με 20% από 11% και στην Alpha bank από 10 σε 15%.
Η αύξηση του ποσοστού των μικρομετόχων θα σηματοδοτήσει μια σοβαρή ψήφο εμπιστοσύνης των εγχώριων επενδυτών στην οικονομία και στις τράπεζες.
Όποτε συμβεί αυτό η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα σηματοδοτήσει την περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν ευρέως επενδύσιμες.

Σε ποιες τιμές;

Το θέμα της τιμής είναι κομβικής σημασίας, θα πρέπει οι τιμές που θα διατεθούν οι μετοχές στους μικρομετόχους να είναι ελκυστικές και όχι ακριβές.
Οπότε μέχρι ότου υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, ίσως να μην συμφέρει η άνοδος των τραπεζικών μετοχών.
Γενικά όταν διατίθνεται υφιστάμενες μετοχές στους μετόχους και ειδικά στους μικρομετόχους θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή κινητροδοσία και ισχυρό κίνητρο είναι η τιμή εισόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης