Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βάλτωσε; - Δεν πουλάει το success story, κόλλησε μετάλλαξη Delta; - 8 πικρές αλήθειες

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βάλτωσε; - Δεν πουλάει το success story, κόλλησε μετάλλαξη Delta; - 8 πικρές αλήθειες
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μόνη που δεν βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά π.χ. η Wall βρίσκεται σε συνεχή ιστορικά υψηλά και το ελληνικό χρηματιστήριο λιμνάζει…
Σχετικά Άρθρα

Γιατί βάλτωσε το ελληνικό χρηματιστήριο;
Από 1η Απριλίου 2021 έως και στις 2 Ιουλίου 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε χαμηλό 852,54 μονάδες και υψηλό 928,29 μονάδες, δηλαδή διακύμανση 80 μονάδων και πλέον έχει σταθεροποιηθεί στις 890 μονάδες.
Το βασικό λοιπόν ερώτημα είναι τι ακριβώς συμβαίνει;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη προφανώς.
Οι λόγοι είναι πολλοί και θα απαριθμήσουμε συνολικά 8.

To success story της Ελλάδος δεν είναι τόσο ισχυρό

1)Το success story της Ελλάδος, στηρίζεται σε ξένα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης τα 30,8 δισεκ. τα οποία εάν γίνει η σωστή μόχλευση με τραπεζικό δανεισμό θα μπορούσαν να φθάσουν τα 70 με 80 δισεκ. σε βάθος 4ετίας ή 20 δισεκ. κάθε έτος.
Όμως για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, το 2007 οι ελληνικές τράπεζες χορηγούσαν 26 δισεκ. δάνεια ετησίως και μαζί με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφθαναν τα 40 με 44 δισεκ. κεφάλαια ετησίως.
Άρα τα 20 δισεκ. του 2022 πρέπει να συγκριθούν με τα 40-44 δισεκ. του 2007 και να αποτιμηθεί η υπόθεση εργασίας ότι η απόδοση των κεφαλαίων την τρέχουσα περίοδο θα είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.
Και πάλι το 2007 η Ελλάδα με τέτοια κοσμογονική στήριξη ρευστότητας, επιτύγχανε 4% με 4,5% ρυθμούς ανάπτυξης.
Το συμπέρασμα είναι ότι έχει καλλιεργηθεί μια ακραία προσδοκία ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα φέρουν κοσμογονία και αυτό δεν θα συμβεί.
Στα πρώτα εμπόδια θα ξεθωριάσει το success story και το κυριότερο, τα βασικά στοιχεία αυτού του σχεδίου έχουν ήδη αποτιμηθεί και περάσει στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Το χρηματιστήριο πέριξ των 900 μονάδων έχει αποτιμήσει τα 30,8 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ψευδαίσθηση οι αντοχές της οικονομίας

2)Έχει καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η οικονομία της Ελλάδος έχει αντοχές.

Χωρίς να επικαλεστούμε την προπαγάνδα φόβου από ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης που προφανώς στόχο έχει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, π.χ. στο επόμενο τοπικό lockdown δεν θα δοθούν άλλα οικονομικά κίνητρα…λες ότι μπορεί να ξεχωρίσεις σε μια τοπική κοινωνία τον εμβολιασμένο εστιάτορα από τον μη εμβολιασμένο – γραφικότητες – η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν προ κορωνοιού.
Αυτό γίνεται αντιληπτό τόσο με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος στα 33 δισεκ. σωρευτικά το 2020 και 2021 αλλά και με όρους δημοσίου χρέους στα 375 δισεκ. μαζί με τα repos.

Πρόβλημα τουρισμός και μεταλλάξεις

3)Η υπόθεση Covid -19 προφανώς και έχει κουράσει καθώς οι μεταλλάξεις, οι νέοι περιορισμοί που επανέρχονται, τα πισωγυρίσματα και βεβαίως η αρνητική επίδραση στον τουρισμό, δημιουργούν μια αμφιβολία για την πορεία της οικονομίας.

Την 1η Ιουλίου 2021 το μεσημέρι στο Λιμάνι του Πειραιά ήταν δεν ήταν 100 άνθρωποι να ταξιδέψουν εκ των οποίων σχεδόν καθολικά ήταν έλληνες.
Προφανώς και το παράδειγμα μας δεν είναι ενδεικτικό αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο τουρισμός πάει χειρότερα του αναμενόμενου.
Η Ελλάδα πόνταρε σε Ισραήλ, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία, η εικόνα των ροών από τις χώρες αυτές είναι απογοητευτική.
Και το 2021 η τουριστική κίνηση θα είναι καθαρά ελληνικό ζήτημα σε ποσοστό που θα φθάσει στο 70% με το 30% να είναι ξένοι και το κυριότερο, οι πλούσιοι ξένοι έως σήμερα δεν έχουν κάνει κρατήσεις…

4)Η μετάλλαξη Delta του Covid -19 έχει φοβίσει εκ νέου κυβερνήσεις και κοινωνίες.
Αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για επιστροφή στην κανονικότητα.
Να σημειωθεί ότι οι κοινωνίες διεθνώς και στην Ελλάδα έχουν χωριστεί σε εμβολιασμένους και μη… τα δε μέτρα που λαμβάνονται για τον διαχωρισμό των πολιτών κινούνται στα όρια της γραφικότητας.
Είναι απαράδεκτος και προσβλητικός ο τρόπος διαχωρισμού της κοινωνίας.
Η επιβολή μέτρων ή η δωροδοκία με 150 ευρώ αποτελούν λύσεις φιάσκο.

Κόπωση και στην πραγματική οικονομία

5)Εάν δει κανείς με προσοχή τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο θα δει, οι 2 από τις 4 μεγάλες τράπεζες να απορροφούν ρευστότητα για αυξήσεις κεφαλαίου, οι εταιρίες να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, μεγάλες επιχειρήσεις να προβληματίζουν όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ενώ έχει αναπτυξιακό story… τα μετοχοδάνεια φοβίζουν.
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ κινούνται στα όρια του κωμικοτραγικού.
Το Ελληνικό ξεκινάει μεν – θα τελειώσει το 2028 – αλλά η αρχική δομή του σχεδίου έχει αλλάξει.
Μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει μια ευρύτερη κόπωση, ενώ τα περισσότερα νέα έχουν προεξοφληθεί.

Τράπεζες εξυγίανση αλλά και ερωτηματικά

6)Οι τράπεζες πάντα ήταν κινητήριος δύναμη στο χρηματιστήριο.

Όμως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα.
Οι τράπεζες εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους με όρους NPEs, προβαίνουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αλλά τα κεφάλια τους επαρκούν;
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 14,5 δισεκ. αποτελεί ένα τροχοπέδη στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη, υπάρχει για να μας θυμίζει το κακό παρελθόν των ελληνικών τραπεζών.

7)Σε ορισμένες τράπεζες προσεχώς θα υπάρξουν placement.
Π.χ. στην Εθνική βλέπουμε ότι έχει κολλήσει εδώ και καιρό στα 2,5 ευρώ και αυτό ενώ θα επιτύχει κέρδη ρεκόρ 850 εκατ το 2021 μαζί με έκτακτα και τα κεφάλαια από 5,47 δισεκ. θα φθάσουν στα 5,85 δισεκ. και σχεδιάζει και το 2022 και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Τα placement από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σίγουρα θα καθηλώσουν τις μετοχές.
Το bankingnews αποκάλυψε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει να εξελιχθεί σε επενδυτικό fund και θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική….

8)Εάν δούμε τι έχουμε να περιμένουμε προσεχώς στις 16 Ιουλίου αξιολόγηση της Ελλάδος από την Fitch – ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ με σταθερές προοπτικές, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 αξιολόγηση από την DBRS και 22 Οκτωβρίου 2021 αξιολόγηση από την Standard and Poor’s και στις 11 Νοεμβρίου 2021 αναβάθμιση Alpha bank και Εθνικής στον δείκτη Morgan Stanley Capital International standard.
Ενδιαφέροντα νέα αλλά όχι ισχυροί καταλύτες.

Συμπέρασμα

Το ελληνικό χρηματιστήριο προεξόφλησε γρήγορα τα θετικά νέα της επιστροφής στην κανονικότητα και πλέον έχει μειούμενη επενδυτική ορατότητα για τους 8 λόγους που προαναφέραμε.
Σε αυτή την ανάλυση δεν έχει σκοπίμως αναφερθεί ένα βασικό επιχείρημα, τι θα συμβείς στις αγορές όταν αποσυρθούν τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα που χειραγώγησαν τόσα χρόνια τις αγορές;
Οι αγορές μετοχών είναι ακραίες φούσκες, οφείλουν μια μεγάλη διόρθωση η οποία δεν θα έρθει όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να φουσκώνουν το πλασματικό μπαλόνι.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μόνη που δεν βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά π.χ. η Wall βρίσκεται σε συνεχή ιστορικά υψηλά και το ελληνικό χρηματιστήριο λιμνάζει…
Κάτι σηματοδοτεί αυτή η κατάσταση, για πολλούς η Ελλάδα ως οικονομία συνεχίζει να είναι ασθενής και αυτό θα φανεί όταν θα επανέλθει η κανονικότητα στην λειτουργία του συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης