Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με τις αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς και Alpha πέτυχαν τους χρηματιστηριακούς τους στόχους; - Τι θα συμβεί στις μετοχές;

Με τις αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς και Alpha πέτυχαν τους χρηματιστηριακούς τους στόχους; - Τι θα συμβεί στις μετοχές;
H Eurobank όσο αυξάνει η μετοχή της τόσο ακριβότερη θα θεωρείται - Η Εθνική είναι μακράν η φθηνότερη τράπεζα στην Ελλάδα ενώ η Alpha bank δεν μπορεί να θεωρηθεί και φθηνή.
Σχετικά Άρθρα

Οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και Alpha bank καλύφθηκαν επιτυχώς.
Ξεπερνώντας τις μεγάλες διαφορές, στην μεθοδολογία και τις διαδικασίες, τις στρατηγικές και τις επιλογές… το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κεφάλαια συγκεντρώθηκαν.
Στην μεν Πειραιώς συγκεντρώθηκαν 1,38 δισεκ. ευρώ στα 1,15 ευρώ μετά τον μηδενισμό του μετοχικού κεφαλαίου και την δραματική μείωση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας στα 90 εκατ ευρώ στην δε… Alpha bank με μια διαφορετική προσέγγιση χωρίς reverse split και χωρίς μηδενισμό του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Πειραιώς με 1,8 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία έχει οριακά υψηλότερη αξία σε σχέση με τα 1,60 δισεκ. της Alpha bank προ της αύξησης κεφαλαίου.
Η Πειραιώς έπρεπε για να φθάσει την Alpha bank και να την ξεπεράσει έστω και οριακά να υλοποιήσει αύξηση 1,38 δισεκ. με τιμή 1,15 ευρώ ή 0,069 ευρώ.
Η Alpha bank εμφανίζει αξία 1,60 δισεκ. ευρώ ή 1,04 ευρώ ανά μετοχή προσεγγίζοντας το 1 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Το βασικό ερώτημα είναι οι τράπεζες πέτυχαν τους χρηματιστηριακούς τους στόχους;

Η Πειραιώς προ της αύξησης αναμενόταν ότι θα κινηθεί πέριξ των 1,50 ευρώ με αποτίμηση 1,8 με 1,9 δισεκ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα αλλά έχει χάσει την ανοδικότητα της.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Πειραιώς μετά το 1,15 ευρώ τιμή αύξησης… έδωσε ένα λογιστικό κέρδος στους μετόχους περίπου 28% αλλά δεν φαίνεται να έχει δυναμική για περαιτέρω βελτίωση της χρηματιστηριακής της εικόνας.

Η Alpha bank ενώ ξεκίνησε από τα 1,20 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,04 ευρώ με την τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ.
Δεν θα αποκλειόταν βραχυπρόθεσμα να υποχωρήσει και κάτω από το 1 ευρώ αλλά η γενική άποψη είναι ότι θα σταθεροποιηθεί εκ νέου κοντά στα 1,20 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ανοδικό περιθώριο της Πειραιώς μετά την αύξηση ήταν καταφανώς υψηλότερο σε σχέση με της Alpha bank και αυτό έχει να κάνει με τους όρους της κάθε αύξησης.
Η Πειραιώς πίεσε δραματικά την μετοχή για να δώσει την υπεραξία στους επενδυτές της αύξησης κεφαλαίου ενώ η αντίστοιχη ανοδική δυναμική στην Alpha bank είναι ξεκάθαρα ηπιότερη αφού και οι τρέχουσες αξίες δεν απέχουν πολύ από το fair value από τις δίκαιες τιμές.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μεν Πειραιώς για να κινηθεί από τα 1,46 με 1,50 ευρώ προς τα 1,80 ευρώ θα απαιτήσει πολλές και ουσιώδεις παρεμβάσεις ώστε οι επενδυτές να πιστέψουν ότι το επιχειρηματικό της πλάνο είναι υλοποιήσιμο.
Το βασικό σενάριο ήθελε να παραμένει για καιρό στα 1,50 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς και αυτό το σενάριο δεν έχει μεταβληθεί.
Η Alpha bank ως μετοχή θα συμπεριφερθεί όπως στις κλασσικές αυξήσεις κεφαλαίου, με την είσοδο των νέων μετοχών στις 13 Ιουλίου θα ασκηθούν κάποιες πιέσεις…
Το δυσμενές σενάριο για την μετοχή της Alpha bank ήταν 0,95 και το βασικό επάνοδο λίγο αργότερα πάνω από τα 1,10 ευρώ.
Τα 1,20 ευρώ οριοθετούν το μέγιστο της ανοδικής κίνησης της μετοχής της Alpha bank όπερ σημαίνει το μέγιστο 2,8 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία από 2,4 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Δύσκολα θα δικαιολογήσει τιμές πάνω από 1,20 ευρώ η Alpha bank και κάτω από 0,95 ευρώ θα είναι ευκαιρία αγοράς.

Τι θα συμβεί στην μάχη των κεφαλαιοποιήσεων;

Από τα ενδιαφέροντα θέματα είναι πως θα συμπεριφερθούν χρηματιστηριακά οι αποτιμήσεις των τραπεζών.
Τα συμπεράσματα που εξάγουμε είναι ότι

1)η Eurobank θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα πρώτη τράπεζα στα 3,2 δισεκ. και δεν θα αμφισβητηθεί καθ΄ όλο το 2021.

2)η Alpha bank έχει περάσει στην δεύτερη θέση αλλά θα απειληθεί από την Εθνική τράπεζα.
Η μάχη της δεύτερης θέσης θα παραμείνει ανοικτή.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η μετοχή της Εθνικής έχει κολλήσει στα 2,45 με 2,50 ευρώ είναι το επικείμενο placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα διαθέσει το 20% των μετοχών της Εθνικής το Φθινόπωρο.
Ωστόσο όπως αποκάλυψε το bankingnews το ΤΧΣ δεν θα αποεπενδύσει από τις τράπεζες, θα μειώσει τα ποσοστά του

  • στην Εθνική από 40,3% θα μειωθεί στο 10% με σταδιακό τρόπο
  • στην Alpha bank από 9% σε 5%
  • στην Πειραιώς από 27% σε 8%
  • στην Eurobank από 1,34% σε 1,34%.

3)Η Πειραιώς θα παραμείνει στην 4η θέση βάση των αποτιμήσεων στην ζώνη των 1,8 με 2 δισεκ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με βάση την σχέση P/BV;

Λαμβάνουμε ως υπόθεση τα εξής

  • Η Eurobank με 3,2 δισεκ. αξία στο χρηματιστήριο και 5,3 δισεκ. κεφάλαια αποτιμάται P/BV = 0,60
  • Η Εθνική τράπεζα με 2,2 δισεκ ευρώ αξία στο χρηματιστήριο και 5,80 δισεκ. κεφάλαια – εκτίμηση 2021 - αποτιμάται P/BV = 0,38 (με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια αποτιμάται 0,40)
  • Η Alpha bank με 2,5 δισεκ ευρώ αξία στο χρηματιστήριο και 5,4 δισεκ. κεφάλαια – εκτίμηση 2021 - αποτιμάται P/BV = 0,46
  • Η Πειραιώς με 1,8 δισεκ ευρώ αξία στο χρηματιστήριο και 4,9 δισεκ. κεφάλαια – εκτίμηση 2021 - αποτιμάται P/BV = 0,37

Με βάση τα στοιχεία αυτά η Eurobank όσο αυξάνει η μετοχή της τόσο ακριβότερη θα θεωρείται.
Η Εθνική είναι μακράν η φθηνότερη τράπεζα στην Ελλάδα ενώ η Alpha bank δεν μπορεί να θεωρηθεί και φθηνή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης