Τραπεζικά νέα

Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Καθοριστικό το oμόλογο Αdditional Τier 1 - Με το πρόγραμμα Sunrise γυρίζουμε σελίδα

Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Καθοριστικό το oμόλογο Αdditional Τier 1 - Με το πρόγραμμα Sunrise γυρίζουμε σελίδα
Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετόχων μας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της στρατηγικής μας, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου

Καθοριστική χαρακτήρισε για την ανάπτυξη της Τράπεζας Πειραιώς την έκδοση του ομολόγου Αdditional Τier 1 ο πρόεδρός της Γιώργος Χαντζηνικολάου κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου.
Κατόπιν, χαρακτηριστικά προσέθεσε πως με το πρόγραμμα τιτλοποίησης Sunrise ο οργανισμός αλλάζει σελίδα… οριστικά.
Κατά τ’ άλλα, στην ομιλία του ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία λόγω και της πανδημικής κρίσης, «με το πραγματικό ΑΕΠ το 2020 να μειώνεται έως και 8,2% %, κυρίως λόγω της μείωσης του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης».
Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητάς της, σε συνδυασμό με την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά μας, αλλά και τις άμεσες επεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επέτρεψαν το 2020 να αντεπεξέλθει στην κρίση που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, παρέχοντας ρεκόρ χρηματοδότησης, αλλά και χείρα βοηθείας, στους πελάτες μας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας, συνεχίζοντας:
«Παρά τις προκλήσεις που μας δημιούργησε η πανδημία, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.
Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτές στηρίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης “Next Generation EU” (NGEU) για την περίοδο 2021-2026».
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο 2021 είμαστε εστιασμένοι 100% στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τον ισολογισμό, και να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας.
Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετόχων μας, σε ένα πλαίσιο θετικού κοινωνικού αποτυπώματος μέσω μιας υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας, και συνάδουν τόσο με το επιχειρηματικό μοντέλο μας όσο και με τις αξίες μας» κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Η ομιλία του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,
Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings. Η Συνέλευσή μας διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, και ελπίζω ότι του χρόνου θα γίνει δια ζώσης.
Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μια αναφορά στις σημαντικές εξελίξεις για την οικονομία, αλλά και για τον Όμιλο Πειραιώς.
Η πορεία της οικονομίας στο 2020 καθορίστηκε από την υγειονομική κρίση που είχε σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά 8,2%, κυρίως λόγω της μείωσης του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Αλλά τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ελληνικής κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών, σε συνδυασμό με την μεγάλη ετοιμότητα και πειθαρχία που έδειξαν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στάθηκαν αρωγοί στον επιχειρηματικό τομέα αλλά και στους πολίτες, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα χειροτέρα.
H πανδημία επηρέασε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλον τον πλανήτη.
Η τεράστια υγειονομική κρίση εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στη παγκόσμια οικονομία. Όμως, η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, υπαγορεύει και την ανάκαμψη που αρχίζουμε να παρατηρούμε διεθνώς. Με την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη από τα τέλη του 2020 και την ιδιαίτερα επιτυχή υλοποίησή του στη χώρα μας, δημιουργούνται οι συνθήκες για μια επιστροφή στην κανονικότητα, και σε μια τροχιά ανάπτυξης.
Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς, τα σημαντικά μας αποθέματα ρευστότητας, σε συνδυασμό με την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά μας, αλλά και τις άμεσες επεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μας επέτρεψαν το 2020 να ανταπεξέλθουμε στην κρίση που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, παρέχοντας ρεκόρ χρηματοδότησης, αλλά και χείρα βοηθείας, στους πελάτες μας.
Με την έναρξη της πανδημίας, λάβαμε άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση και ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – υπό μορφή μορατορίων στις αποπληρωμές και άλλες ρυθμίσεις - με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις αρχές, θεσμούς, οργανισμούς και τους εταίρους μας, αλλά και σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας.
Επίσης, από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτή την κρίση με έντονο αίσθημα ευθύνης και με αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας δράσεις για την υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών της κοινωνίας μας. Και η κορυφαία προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων μας και των πελατών μας.

Ως Προέδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σας διαβεβαιώνω ότι η Τράπεζα μας είναι ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Ανταποκρίνεται, και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται δυναμικά με όλες τις ανωτέρω δράσεις, μέχρι να ξεπεράσουμε εντελώς τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία.
Παρά τις προκλήσεις που μας δημιούργησε η πανδημία, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτές στηρίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης “Next Generation EU” (NGEU) για την περίοδο 2021-2026.
Η ενεργοποίησή του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην χώρα μας και, την επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες:
(1) την πράσινη μετάβαση,
(2) τη ψηφιακή μετάβαση,
(3) την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
και (4) τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την υλοποίησή του η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πόρους ύψους € 30,5 δισ. και συγκεκριμένα €17,8 δισ. επιδοτήσεις και € 12,7 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια.
Για την Τράπεζα Πειραιώς τα παραπάνω, δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια και να συμπληρωθούν με υγιή τραπεζικό δανεισμό, προς όφελος των πελατών μας, βοηθώντας την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα.
Καθοριστική για την υλοποίηση των ανωτέρω, ήταν η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου αλλά και η έκδοση oμολόγου Αdditional Τier 1 (AT1) που ακολούθησε. Με την αξιοπιστία που έχουμε δημιουργήσει, όπως και την εμπιστοσύνη που έχουμε εμπνεύσει, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό επενδυτικό κοινό, αντλήσαμε 2 δισ. ευρώ.
Τα νέα κεφάλαια μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, υλοποιούμε με συνέπεια και με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα με την επωνυμία “Sunrise”, με το οποίο γυρίζουμε οριστικά σελίδα και πάμε μπροστά, με μια πολύ πιο ισχυρή βάση, σε μια πορεία ανάπτυξης.
Ένα πρόγραμμα που μας δίνει την ευκαιρία να ενσωματώσουμε στις λειτουργίες μας τις νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, την περαιτέρω μείωση των δαπανών μας μέσω αυτοματοποίησης, και την αύξηση της παραγωγικότατος μας και της κερδοφορίας μας.
Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι να δημιουργήσουμε αξία για όλους, τους πελάτες μας, τους εργαζόμενους μας, τη κοινωνία στην οποία ζούμε, αλλά κυρίως για τους μέτοχους μας, που με υπομονή περιμένουν χρόνια για την ανταμοιβή τους. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω από 10%.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Το 2021 αποτελεί χρονιά κλειδί για την Τράπεζα Πειραιώς. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να αλλάξουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας τις εμπειρίες του παρελθόντος, και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο 2021 είμαστε εστιασμένοι 100% στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τον ισολογισμό, και να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας. Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετόχων μας, σε ένα πλαίσιο θετικού κοινωνικού αποτυπώματος μέσω μιας υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας, και συνάδουν τόσο με το επιχειρηματικό μοντέλο μας όσο και με τις αξίες μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη και τη συμβολή σας στην πορεία της Τράπεζας κατά τη διάρκεια και του 2020.
Θα δώσω τώρα το λόγο στον κ. Χρήστο Μεγάλου που θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τις επιχειρηματικές εξελίξεις του περασμένου έτους, αλλά και τα πρόσφατα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement