Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κωνσταντινόπουλος (πρόεδρος ΕΝ.Α.Σ. Alpha Bank): Ναι στον εμβολιασμό... όχι στον εξαναγκασμό, την επιβολή, το bullying

Κωνσταντινόπουλος (πρόεδρος ΕΝ.Α.Σ. Alpha Bank): Ναι στον εμβολιασμό... όχι στον εξαναγκασμό, την επιβολή, το bullying
Ο πρόεδρος του ΕΝΑΣ ανέφερε ότι η Διοίκηση Ψάλτη έχει κάνει πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση
Την πλήρη και σαφή αντίθεσή του με τις θέσεις του συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank για καθολικό εμβολιασμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων (ΕΝ.Α.Σ) της τράπεζας, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας για σύγχυση μεταξύ υγειονομικής προστασίας και παραβίασης συνταγματικών προβλέψεων και ατομικών ελευθεριών.
"Τέτοιες τοποθετήσεις μας γυρνούν πολύ πίσω και ανοίγουν κερκόπορτες σε ένθερμους υποστηρικτές του ξεχασμένου «διευθυντικού δικαιώματος» και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας", αναφέρει ο κ. Κωνσταντινόπουλος στο bankingnews.gr.
Ο πρόεδρος του ΕΝΑΣ, ανέφερε επίσης ότι η Διοίκηση Ψάλτη έχει κάνει πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι για να υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη σε επίπεδο αμοιβών είναι απαραίτητη την επιχειρηματική και λειτουργική ενίσχυση της Τράπεζας με σκοπό την ισχυρή παρουσία της στην αγορά και φυσικά την κερδοφορία της.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κωνσταντινόπουλου στο bankingnews.gr:

Ποια είναι η γνώμη και η θέση σας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι είναι μια λανθασμένη επιλογή της Κυβέρνησης, εκδηλώνεται μάλιστα σε λάθος χρόνο.
Ο κόσμος της εργασίας, μετά τις ολέθριες για πολλούς κλάδους συνέπειες της πανδημίας, χρειαζόταν μέτρα ενίσχυσης και στήριξης.
Αντί αυτών η αμφισβήτηση κατοχυρωμένων, δίκαιων και λογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μόνο αντίδραση, αναστάτωση και τριβές θα φέρει.
Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το ωράριο, οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η εκπροσώπηση είναι κόκκινες γραμμές για τους εργαζόμενους.
Εμείς συντασσόμαστε πλήρως με τη λογική των υπερκείμενων οργάνων, ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, που έχουν όχι μόνο τοποθετηθεί αλλά, ιδίως η ΟΤΟΕ, έχει καταθέσει και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πλήρη εναλλακτική πρόταση.

Όσον αφορά την Ανακοίνωση της Alpha Bank για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τι άποψη έχετε;

Οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών είναι απαραίτητες για να υπάρχει μια ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μπορούν οι Τράπεζες να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από τις εποπτικές αρχές, για να προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στους μετόχους, στους πελάτες, αλλά και στο προσωπικό τους. Αυτό θέλουμε να πετύχει και η Alpha Bank.
Θέλουμε μια Τράπεζα ισχυρή κεφαλαιακά και κερδοφόρα, η οποία θα σέβεται την προσφορά του προσωπικού της σε αυτήν και θα έχει τη δυνατότητα να το αμείβει αξιοκρατικά και δίκαια.
Επιδίωξή μας εκτός από την αξιοκρατία κ την δικαιοσύνη σε επίπεδο αμοιβών θα είναι πάντα και η δημιουργική απασχόληση του εργαζόμενου και η δίκαιη εξέλιξή του.
Για να επιτευχθούν αυτά θεωρούμε απαραίτητη την επιχειρηματική και λειτουργική ενίσχυση της Τράπεζας με σκοπό την ισχυρή παρουσία της στην αγορά και φυσικά την κερδοφορία της.

Έχει γίνει τελευταία μεγάλη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό κατά του Covid-19, είδαμε μάλιστα και «προτάσεις» από συνδικαλιστικά όργανα του χώρου σας επ΄αυτού. Ποια είναι η θέση του ΕΝ.Α.Σ.;

Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια και με σαφήνεια : ΝΑΙ στον εμβολιασμό ως απόλυτο μέσο προστασίας, ΟΧΙ στον εξαναγκασμό, την επιβολή, το bullying.
Υπάρχει και ο δρόμος της πειθούς και της επιστημονικής τεκμηρίωσης για όσους αμφιβάλλουν ή αρνούνται.
Είναι μακριά και πέρα από κάθε συνδικαλιστική και κυρίως δημοκρατική λογική η προτροπή του συγκεκριμένου «Σωματείου» να καλεί τον εργοδότη να θέτει σε αργία σε πρώτη φάση και να απολύει στη συνέχεια «όσους δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» για καθολικό εμβολιασμό! Το επαναλαμβάνουμε : άλλο ζήτημα η υγειονομική προστασία και άλλο η παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων και ατομικών ελευθεριών.
Τέτοιες τοποθετήσεις μας γυρνούν πολύ πίσω και ανοίγουν κερκόπορτες σε ένθερμους υποστηρικτές του ξεχασμένου «διευθυντικού δικαιώματος» και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει εξαγγείλει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σε πολλά επίπεδα με την ονομασία «project tomorrow». Ποια είναι η δική σας οπτική γι΄αυτό το βήμα της Alpha Bank προς το μέλλον;

Η νέα Διοίκηση της Alpha Bank ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει την Τράπεζα προς το μέλλον κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ο αιφνιδιασμός από την πανδημία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Διοίκηση Ψάλτη έχει κάνει πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Σίγουρα παίρνουν χρόνο τέτοιες προσπάθειες.
Πόσο μάλλον όταν αφορούν έναν Οργανισμό όπως η Alpha Bank, με συντηρητικές, συγκεντρωτικές δομές, με παρωχημένες νοοτροπίες, με δομικές αγκυλώσεις και στεγανά στη διοικητική δομή.
Εμείς, ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων, προσβλέπουμε στην επιτυχία αυτού του project και έχουμε την συνεργασία και την ενημέρωση που προβλέπεται.
Επισημαίνουμε βέβαια και απαιτούμε να αναγνωρισθεί και να αξιολογηθεί η συμμετοχή και η προσφορά του Προσωπικού σε αυτήν την προσπάθεια.

Διακρίνει κανείς στα λεγόμενά σας «εκσυγχρονιστικές» σκέψεις, προωθημένες θέσεις για το μέλλον της Τράπεζας και των εργαζομένων. Υπάρχει στο μέλλον αυτό θέση για «κεκτημένα» και «κατακτήσεις» που έρχονται από ένα διαφορετικό παρελθόν για πολλούς ήδη ξεπερασμένο;

Φροντίζουμε να πορευόμαστε με σιγουριά στο παρόν, με ελπίδα, αισιοδοξία και γνώση προς το μέλλον, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.
Δεν θεωρούμε απαρχαιωμένη την αντίληψη για σταθερή δουλειά, θεσμοθετημένο ωράριο, ικανοποιητικές αμοιβές.
Είδαμε πολύ πιο σκοταδιστικές απόψεις να διακινούνται από υπερσύγχρονα κανάλια δικτύωσης, από την τεχνολογία του αύριο.
Εμείς επιδιώκουμε την προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων και όχι των στενών συμφερόντων, όλων των εργαζομένων. Οι απαιτήσεις αλλάζουν, οφείλουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να είμαστε εκεί, δίπλα στον εργαζόμενο.

Πώς βλέπετε την προοπτική του συνδικαλισμού στις προκλήσεις του 21ου αιώνα; Υπάρχει κοινός τόπος για συνεννόηση Εργοδοσίας και Συνδικάτων ή θα δούμε τεράστιες αλλαγές;

Παρά τα προβλήματα, τις παθογένειες και την απαξίωση, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση εξακολουθεί, κατά τη γνώμη μου, να αποτελεί την μοναδική ελπίδα του εργαζόμενου ως αντίβαρο στις εκάστοτε κυβερνητικές ή εργοδοτικές αντεργατικές μεθοδεύσεις.
Μόνο η ισχυρή φωνή του Σωματείου μπορεί να εγγυηθεί ισότιμη διαβούλευση.
Η αυτόνομη διεκδικητική, τεκμηριωμένη αντιπροσώπευση είμαι βέβαιος ότι θα είναι και στο μέλλον αποτελεσματική.
Εγώ θεωρώ ξεπερασμένες τις εκφάνσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπου η διαπλοκή και η σύμπλευση με την Εργοδοσία όχι μόνο δεν κρυβόταν, αλλά διαφημιζόταν σαν απόδειξη ισχύος, συνδιοίκησης και συνδιαλλαγής.
Ας κάνουν οι Εργοδότες σωστά τη δουλειά τους και τα Συνδικάτα τη δική τους. Αλλαγές ναι θα υπάρξουν, η κοινωνία αλλάζει, η Τραπεζική αλλάζει, η αγορά αλλάζει.
Εμείς πρέπει να εγγυηθούμε ότι τα Συνδικάτα θα είναι έτοιμα να εκπροσωπήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων του 21ου αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης