Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα παιχνίδια Paulson: Σαμποτάρει την ΑΜΚ της Alpha επειδή… βολεύτηκε στην Πειραιώς ή στοχεύει στο 0,80 ευρώ από 1 ευρώ;

Τα παιχνίδια Paulson: Σαμποτάρει την ΑΜΚ της Alpha επειδή… βολεύτηκε στην Πειραιώς ή στοχεύει στο 0,80 ευρώ από 1 ευρώ;
Σε κάθε περίπτωση η Alpha bank έχει βρει να καλύψει πλήρως το ποσοστό του Paulson, θα αυξήσει το free float και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία στο μέλλον.
Σχετικά Άρθρα

Νέα δεδομένα έφερε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ο Paulson ο οποίος κατείχε το 7,32% της τράπεζας – εξαιρώντας το ποσοστό του ΤΧΣ – με το ποσοστό του ΤΧΣ κατέχει 6,4% αλλά εσχάτως πούλησε μετοχές και έχει υποχωρήσει γύρω στο 5,5%.
Ο Paulson ο οποίος κατείχε περίπου 99 εκατ μετοχές είχε επενδύσει λίγο πάνω από 200 εκατ ευρώ στην Alpha bank.
Το family office το οποίο πλέον ελέγχει καθώς το hedge fund βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο με βάση πληροφορίες του bankingnews όταν η διοίκηση της Alpha bank είχε ενημερώσει τον Paulson τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας ότι σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου είχε πάρει την θετική συγκατάβαση δηλώνοντας ότι θα την υποστηρίξει.
Να τονιστεί ότι οι βασικοί μέτοχοι στην Alpha bank είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,95%, ο Paulson με ποσοστό 5,5% και το Schroder’s με ποσοστό οριακά πάνω από 5%.

Τι επιδιώκει ο Paulson;

Το βασικό σενάριο το οποίο φαίνεται να έχει λογική εξήγηση είναι ότι μετά τις μεθοδεύσεις του Paulson ώστε να ελέγξει την Πειραιώς στην οποία κατέχει το 18,8% του μετοχικού κεφαλαίου έκρινε σκόπιμο ότι πρέπει να εστιάσει σε μια τράπεζα αντί να επενδύσει άλλα 48 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.
Για ορισμένους ωστόσο η τακτική Paulson να καταψηφίσει την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 15 Ιουνίου 2021 μπορεί να εμπεριέχει και σκοπιμότητα, να ασκήσει πίεση ώστε η τιμή της μετοχής να μην υλοποιηθεί στο 1 ευρώ που θέλει η τράπεζα αλλά στα 0,80 ευρώ που θέλει μια μερίδα ξένων επενδυτών.
To σενάριο αυτό παρ΄ ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά δεν μπορεί και να υποστηριχθεί ένθερμα.

Γιατί η αποχώρηση Paulson θα είναι θετική εξέλιξη για την Alpha bank

Κατά την άποψη ορισμένων κύκλων το dilution που θα υποστεί ο Paulson εάν δεν συμμετάσχει στην αύξηση τον καθιστά δυνητικό πωλητή μετοχών της Alpha bank.
Η αποχώρηση του από το μετοχικό κεφάλαιο κατά την άποψη ορισμένων θα είναι θετική εξέλιξη καθώς τόσο καιρό ήταν παθητικός επενδυτής που υποστήριξε την διοίκηση Ψάλτη ώστε να εκλεγεί αλλά στην πράξη δεν προσέφερε κάποια άλλη επενδυτική υπηρεσία.
Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως ο Paulson συμμετείχε σε μια αύξηση της Πειραιώς παίρνοντας τον έλεγχο ουσιαστικά και στην Alpha bank που την χαρακτηρίζει αναπτυξιακή… δεν συμμετέχει.
Σε κάθε περίπτωση η Alpha bank έχει βρει να καλύψει πλήρως το ποσοστό του Paulson, θα αυξήσει το free float και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία στο μέλλον.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση καλύπτοντας το 10,95% που ελέγχει στην Alpha bank

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Paulson

Ο Paulson στην Πειραιώς ενορχήστρωσε την αύξηση κεφαλαίου για να ελέγξει την τράπεζα, μηδενίζοντας το μετοχικό κεφάλαιο και συμμετέχοντας στην αύξηση των 1,38 δισεκ. όχι στην τιμή των 1,10 ευρώ αλλά στην τιμή των 0,068 ευρώ.
Ο Paulson στην Alpha bank δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου, δύο μέτρα και δύο σταθμά, αποδεικνύοντας αυτό που το bankingnews έχει υποστηρίξει τόσο καιρό ότι ο Paulson ένα στόχο είχε πως θα ελέγξει την Πειραιώς εις βάρος όλων των άλλων επενδυτών και μάλιστα με τους καλύτερους όρους.
Την επένδυση Paulson η κυβέρνηση την επικρότησε προφανώς από άγνοια επειδή δυστυχώς στην κυβέρνηση αγνοούν και τα στοιχειώδη επενδυτικά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης