Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες ενώ βρήκαν 6 δισ νέα κεφάλαια, τα NPEs 6% με 8% προσεχώς, ΑΕΠ στο 4%... το χρηματιστήριο γιατί είναι καθηλωμένο;

Οι τράπεζες ενώ βρήκαν 6 δισ νέα κεφάλαια, τα NPEs 6% με 8% προσεχώς, ΑΕΠ στο 4%... το χρηματιστήριο γιατί είναι καθηλωμένο;
Ενώ το χρηματιστήριο έπρεπε να είναι στις 1050 με 1000 μονάδες βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες και αυτό που συμβαίνει έχει λογική εξήγηση.
Σχετικά Άρθρα

Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, προεξοφλεί την κατάσταση της οικονομίας, των τραπεζών και γενικώς φέρνει το μέλλον στο παρόν.
Κάπως έτσι λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά με βάση τις επενδυτικές προσδοκίες.

  • Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2021 και μετά με προοπτική 3,8% με 4% το 2021.
  • Οι τράπεζες υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου 2,2 δισεκ. ευρώ οι οποίες καλύπτονται πλήρως και επιτυχώς, βλέπε το παράδειγμα της Πειραιώς και Alpha bank.
  • Οι τράπεζες αναφέρουν ότι θα μειώσουν τα NPEs στο 6% με 8% σε βάθος 2-3 τριμήνων σχεδόν όλες.
  • Οι τράπεζες διαθέτουν 21 δισ κεφάλαια τα οποία μπορούν να καλύψουν την χρηματοδότηση της οικονομίας για το ορατό μέλλον αν και μόνο οι 2 από τις 4 τράπεζες υλοποίησαν κλασσικές αυξήσεις κεφαλαίου.


Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση 1,38 δισεκ. ευρώ και θα διαθέτει 4,9 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha bank αύξηση 800 εκατ στο 1 ευρώ με στόχο να διαθέτει 5,4 δισεκ. κεφάλαια και από το 2022 περίπου 5,7 δισεκ με τάση αύξησης.
Η Eurobank υλοποίησε αύξηση σε είδος 930 εκατ με την απορρόφηση της Grivalia και η Εθνική πριμοδοτήθηκε με έκτακτα κέρδη σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ.

Όλα αυτά είναι γνωστά, προβλέψιμα και αναμενόμενα καθώς διοικήσεις και κράτος έχουν επικοινωνήσει τους σχεδιασμούς τους.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει σπεύσει να προεξοφλήσει αυτά τα δεδομένα.
Ας ληφθεί υπόψη ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε υψηλό στις 948 μονάδες με τα NPEs να βρίσκονται στα 82 δισεκ. ευρώ και τώρα που έχουν βελτιωθεί σημαντικά με προοπτική να υποχωρήσουν στα 8-10 δισεκ. το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει κάτω από τις 900 μονάδες.

Θα έπρεπε να είναι πάνω από 1000 μονάδες αλλά υπάρχει αιτία για την καθήλωση

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να είναι στις 1000 μονάδες ή σε ένα εύρος 1000 με 1050 μονάδων υπό αυτό το σκηνικό της βελτίωσης τόσο στην οικονομία όσο και στις τράπεζες.
Όμως η χρηματιστηριακή αγορά έχει κολλήσει κάτω από τις 900 μονάδες και το ερώτημα είναι γιατί;

Οι λόγοι είναι τρεις

1)Η αγορά αντιμετωπίζει με μια σχετική καχυποψία τις τράπεζες, δηλώνουν κατά καιρούς ότι διαθέτουν επαρκείς προβλέψεις και κάθε χρόνο παρουσιάζονται νέες.
Δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου αλλά οι 2 από τις 4 τράπεζες υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου και μάλιστα χωρίς εξάσκηση δικαιωμάτων.
Πρακτικά όλες οι τράπεζες βρήκαν κεφάλαια

  • Η Εθνική άντλησε μόνο από έκτακτα κέρδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σχεδόν 2 δισεκ. ενώ πούλησε και την Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ ευρώ
  • Η Alpha bank υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ
  • Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισεκ. αλλά συνολικά με διάφορες ενέργειες θα συγκεντρώσει 2 δισεκ. ευρώ.
  • Η Eurobank μέσω της απορρόφησης της Grivalia συγκέντρωσε 930 εκατ ευρώ.

Το άθροισμα όλων αυτών των ενεργειών είναι περίπου 5,8 δισεκ. κεφάλαια
Οι τράπεζες συγκέντρωσαν κεφάλαια και από ότι φαίνεται για το 2021 αποκλείεται να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου η Εθνική και η Eurobank.
Όμως μέχρι να πιστεύουν οι επενδυτές θα υπάρχει καχυποψία.
Επίσης όπως ανέλυσε πρόσφατα το bankingnews οι ελληνικές τράπεζες ενώ δήλωναν ότι έχουν ενεργήσει επαρκείς προβλέψεις τελικά έκρυβαν 12 με 13 δισεκ. ζημίες τις οποίες εμφάνισαν μόνο όταν υποχρεώθηκαν να ενσωματώσουν τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών τους ανοιγμάτων στον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.

2)Διεθνώς οι αγορές έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά σε αντίθεση με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που παραμένει καθηλωμένη και απέχει 84% από τα ιστορικά υψηλά.
Αυτός ο ετεροχρονισμός φάσης δεν θα ευνοήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι φούσκες των χρηματιστηρίων συντηρούνται από την ωμή χειραγώγηση των κεντρικών τραπεζών κάποια στιγμή το πάρτι θα σταματήσει.

3)Ενώ η Ελλάδα θέλει να παρουσιαστεί ως το νέο μεγάλο successes story με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και να εμφανιστεί ως μια αναπτυσσόμενη οικονομία, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν έτσι τα πράγματα.
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε δημοσιονομική προσαρμογή και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η οικονομία όταν θα ξεκινήσει η απόσυρση των μέτρων και θα ζητάει το υπουργείο οικονομικών τις επιστρεπτέες προκαταβολές πίσω.
Μπορεί να παρουσιάζονται όλα ειδυλλιακά με το χρέος να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να έχουν εκτοξευτεί φθάνοντας στο ύψος του κεφαλαιακού μαξιλαριού που διαθέτει η Ελλάδα… ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν την επόμενη ημέρα με πιο ψυχρή ματιά.

Συμπέρασμα

Ενώ το χρηματιστήριο έπρεπε να είναι στις 1050 με 1000 μονάδες βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες και αυτό που συμβαίνει έχει λογική εξήγηση.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που καθήλωσαν την αγορά… πάντως και η κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης γιατί καλλιεργεί προσδοκίες ενίοτε που υπερβαίνουν την πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης