Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν τον SSM ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου το 2021 – Έως 16 Ιουλίου το ΤΧΣ αποεπενδύει από τη Eurobank πουλώντας το 1,34%

Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν τον SSM ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου το 2021 – Έως 16 Ιουλίου το ΤΧΣ αποεπενδύει από τη Eurobank πουλώντας το 1,34%

Η κανονικότητα για τη Eurobank πλησιάζει…

Σχετικά Άρθρα

Το μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών (SSM) ενημέρωσαν οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank ότι έως το τέλος του 2021 δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η κίνηση αυτή είναι ακόλουθη των αναφορών τόσο του Φωκίωνα Καραβία, διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, όσο και του Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021.
Άρα πρακτικά η Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. και η Alpha Bank με 800 εκατ. θα είναι οι μόνες μεγάλες τράπεζες που θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους εντός του 2021.
Από τις μικρότερες τράπεζες η Optima Bank ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου, η Pancreta Bank σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ, ενώ για την Attica Bank δρομολογείται η διαδικασία των warrants, όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει ανάγκη 300-400 εκατ. ευρώ.
Το Bankingnews.gr αποκάλυψε πρώτο ότι μετά την εξυγίανση της Attica Bank, που προσδιορίζεται το Φθινόπωρο του 2021, το επόμενο βήμα είναι η απορρόφησή της από την Εθνική Τράπεζα.
Ακολούθησαν κι άλλα μέσα ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν την είδηση αυτή και παρά τις διαψεύσεις η πληροφορία αυτή είναι ακριβής, ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιηθεί τώρα αλλά προς το τέλος του 2021.

Πουλάει το ΤΧΣ το 1,34% της Eurobank

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μελετά το χρόνο αποεπένδυσης από τη Eurobank, εξέλιξη μεγάλης σημειολογίας καθώς θα σηματοδοτήσει την οριστική αποχώρηση του ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.
Θα είναι η απαρχή της έναρξης της διαδικασίας αποεπένδυσης συνολικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μετά από την αποεπένδυση και σε συνεννόηση με τον SSM η Eurobank θα μπορεί ίσως από το 2023 να διανείμει μέρισμα αλλά και να επαναγοράζει ίδιες μετοχές.
Η κανονικότητα για τη Eurobank πλησιάζει.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές (0,77 ευρώ) το 1,34% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε 49,7 εκατ. μετοχές αξίας 38,5 εκατ. ευρώ.
Με βάση χρηματιστηριακή τιμή 0,85 ευρώ, το τίμημα καθορίζεται στα 42,2 εκατ. ευρώ.

Επόμενη κίνηση στη Eurobank η πώληση του 10% με 15% που κατέχει το Fairfax

Συνολικά 5 funds εκ των οποίων 4 αμερικανικά και ένα σκανδιναβικό – που δεν είναι το Norges Bank Asset Management – έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν το 10% με 15% της Eurobank.
Τα 2 από τα 5 funds είναι το Capital Group που κατέχει το 5,06% της Eurobank και το York Capital ωστόσο υπάρχουν άλλα δύο αμερικανικά funds και ένα σκανδιναβικό τα οποία έχουν προσεγγίσει την Eurobank αλλά και το Fairfax τον βασικό στρατηγικό επενδυτή με 31,27% ώστε να αποκτήσουν το 10% με 15% της Eurobank.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος… από αμερικανικά κυρίως funds αναμένεται να δημιουργήσει προσδοκίες για την χρηματιστηριακή αξία και έως το τέλος του 2021 η μετοχή να έχει φθάσει στο σημειολογικό όριο του 1 ευρώ.
Όπως έχει αναλυθεί, στο 1 ευρώ ή στην ζώνη 1 με 1,05 ευρώ το Fairfax θα μπορούσε να διαθέσει το 10% με 15% των μετοχών που κατέχει ή 370 με 555 εκατ. μετοχές αξίας 370 με 555 εκατ. ευρώ.
Σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό αυτό θα είναι η μετοχή της Eurobank να προσεγγίσει το 1 ευρώ και το Fairfax θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του στο 20% με 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης