Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αναβάθμιση της Eurobank στον MSCI 27/5 έφερε αναταράξεις στο χρηματιστήριο – Τι συμβαίνει με τις αποτιμήσεις;

Η αναβάθμιση της Eurobank στον MSCI 27/5 έφερε αναταράξεις στο χρηματιστήριο – Τι συμβαίνει με τις αποτιμήσεις;
Η Alpha bank προτιμάει τιμή αύξησης 1 ευρώ όπερ σημαίνει ότι μετά την αύξηση θα έχει αποτίμηση 3 δισεκ. ευρώ ή 1,30 ευρώ ανά μετοχή από 1,56 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο
Σχετικά Άρθρα

Στις 25 Μαίου 2021 σημειώθηκαν αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετοχές όπως η Εθνική αλλά και πλειάδα μετοχών του FTSE 25 υποχώρησαν και οι απώλειες ήταν αποτέλεσμα της αναβάθμισης της μετοχής της Eurobank στον Morgan Stanley Capital International Index στις 27 Απριλίου 2021.
Πρακτικά τι συνέβη;
Ορισμένα χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν θέσεις ώστε να επανατοποθετηθούν εκ νέου στην Eurobank καθώς αναμένονται εισροές από 128 έως 165 εκατ λόγω της αναβάθμισης.
Αν και τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν στους δύο δείκτες δεν είναι ακριβώς ίδια ωστόσο σχετίζονται.
Δεν αποκλείεται η μετοχή της Eurobank να κινηθεί προς την ζώνη των 0,83 ευρώ αν και ένα εύρος 0,82 με 0,85 ευρώ θεωρείται ρεαλιστικό για τον τίτλο μεσοβραχυχρόνια.

Τι θα συμβεί με τις αποτιμήσεις;

Ας επικεντρωθούμε στις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών.
Η Εθνική στα 2,14 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση αποτιμάται χαμηλά και εκτιμούμε ότι προσεχώς θα αυξηθεί εκ νέου προς την ζώνη των 2,35 δισεκ. ευρώ.
Ούτως ή άλλως τα αποτελέσματα α΄ 3μήνου 2021 θα είναι έκπληξη, ενώ υπάρχει και το σχέδιο απορρόφησης της Attica bank εφόσον εξυγιανθεί πλήρως και ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Πειραιώς έγκαιρα είχε αναφερθεί ότι ένα εύρος 1,35 με 1,70 ευρώ είναι εύλογη διακύμανση για την μετοχή.
Οι ζημίες των 407 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2021 δεν ήταν έκπληξη αλλά σίγουρα προβλημάτισε το γεγονός ότι ενέγραψε 829 εκατ έκτακτες προβλέψεις που λογικά αφορούσαν το 2020.
Αυτό έδειξε ότι το 2020 η Πειραιώς λόγω κεφαλαιακής επάρκειας δεν ενέγραψε πλήρως τις πρέπουσες προβλέψεις για τα νέα NPEs της κρίσης του κορωνοιού.
Προφανώς αυτό σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια που εμφάνιζε η Πειραιώς το 2020.
Η Alpha bank δίνει μάχη για να καθορίσει την τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ αλλά δεν είναι εύκολο όταν η χρηματιστηριακή τιμή βρίσκεται στο 1,01 ευρώ.
Υπάρχουν δύο σενάρια, τιμή αύξησης 1 ευρώ με χρηματιστηριακή τιμή κοντά στο 1,20 ευρώ και τιμή αύξησης 0,80 ευρώ με χρηματιστηριακή τιμή πέριξ του 1 ευρώ.
Πάντως φαίνεται ότι η Alpha bank προτιμάει τιμή αύξησης 1 ευρώ όπερ σημαίνει ότι μετά την αύξηση θα έχει αποτίμηση 3 δισεκ. ευρώ ή 1,30 ευρώ ανά μετοχή από 1,56 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης