Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας στο Reuters: Πρόωρη η συζήτηση περί λήξης του PEPP - Δεν έχουμε βγει από την κρίση της πανδημίας

Στουρνάρας στο Reuters: Πρόωρη η συζήτηση περί λήξης του PEPP - Δεν έχουμε βγει από την κρίση της πανδημίας

Είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP), σύμφωνα με τον Στουρνάρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να βυθίζεται στην πανδημία παρά την πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Αυτό δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάκαμψη παρέμεινε εύθραυστη και, χωρίς στοιχεία που να δείχνουν μια εποχή υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Παραμένουν οι έκτακτες συνθήκες

"Φυσικά, υπήρξε επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, επομένως δεν μπορώ να πω ότι είμαστε έξω από το δάσος", δήλωσε ο Στουρνάρας.
Με τον πληθωρισμό να προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια, ο Στουρνάρας υποστήριξε τη συνέχιση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) της ΕΚΤ.
"Δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνει κάποια αλλαγή στο ρυθμό του PEPP αυτή τη στιγμή", είπε.
Οι αγορές της ΕΚΤ αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου και έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε την κατάργηση έκτακτων μέτρων.

Αυξάνονται τα "γεράκια"

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν αρκετά μέλη που ζητούν την επανεξέταση των μέτρων.
Ο Klaas Knot, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP).
Το APP, το οποίο ξεκίνησε το 2015, εξαιρεί την Ελλάδα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητάς της και υλοποιείται σήμερα με 20 δισ. ευρώ το μήνα.
Ο Στουρνάρας είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της λήξης του PEPP, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
"Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε αυτήν την αλλαγή", είπε.
"Φυσικά, κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό θα συμβεί, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό.
Πρέπει να σκεφτούμε μια ομαλή μετάβαση από το PEPP στο APP".

Χωρίς στόχο...

Ο Έλληνας κυβερνήτης απέρριψε επίσης τις συζητήσεις της αγοράς για διαρκή άνοδο του πληθωρισμού, που τροφοδοτήθηκε από την πρωτοφανή ώθηση - απάντηση στην κρίση του COVID-19 και μια πιο ανεκτική νομισματική στάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
"Δεν βρισκόμαστε σε μια νέα (πληθωριστική) εποχή, δεν υπάρχουν στοιχεία γι 'αυτό", δήλωσε ο Στουρνάρας.
"Καθώς η οικονομία βγαίνει από την πανδημία, τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εμφανίζονται, αλλά αυτό αναμένεται να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου."
Οι αναλυτές βλέπουν την αύξηση των τιμών της ζώνης του ευρώ στο 1,7% ή χαμηλότερα έως το 2023.
Η ΕΚΤ στοχεύει τον πληθωρισμό "κάτω αλλά κοντά στο 2%" σε απροσδιόριστο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο Στουρνάρας είπε ότι η κεντρική τράπεζα ήταν πιθανό να αλλάξει αυτόν τον στόχο σε 2% φέτος, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει για το αν θα ακολουθήσουν τη Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι να στοχεύσει στον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης