Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει λύση για το ΤΤ να πωληθεί χωρίς να σπάσει σε good και bad bank – Να ενεργοποιηθεί ο νόμος 3082 που επιτρέπει μετατάξεις και εθελούσια έξοδο – Alvarez και Deloitte δεν βρήκαν bad δραστηριότητα και προτείνουν αυτονομία...

Υπάρχει λύση για το ΤΤ να πωληθεί χωρίς να σπάσει σε good και bad bank – Να ενεργοποιηθεί ο νόμος 3082 που επιτρέπει μετατάξεις και εθελούσια έξοδο –  Alvarez και Deloitte δεν βρήκαν bad δραστηριότητα και προτείνουν αυτονομία...
Υπάρχει λύση για το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Να πωληθεί μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και να μην σπάσει σε good και bad bank.
H TτΕ και το ΤΧΣ φαίνεται ότι προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν την διάσπαση σε good και bad bank του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το www.bankingnews.gr καταθέτει μια πρόταση με βάση την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο και να δοθεί ένα τέλος στους 70 χιλ μετόχους, στους 3250 εργαζόμενους και στα εκατομμύρια πελατών.
Πριν διατυπωθεί η λύση θα πρέπει να δούμε ακριβώς το πρόβλημα.
Ποιο είναι το πρόβλημα του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου; Το πρόβλημα είναι τριπλό.
1)Το δημόσιο ως άμεσος μέτοχος με 34% και έμμεσος μέσω των ΕΛΤΑ με 10% ελέγχει το 44% και δεν έχει κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ. Το ΤΧΣ επίσης δεν έχει κεφάλαια να ανακεφαλαιοποιήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Άρα εκ των πραγμάτων αν δεν βρεθεί μια λύση για το ποιος θα ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ δεν μπορεί να πωληθεί.
Το ΤΤ είναι δεδομένο ότι θα πωληθεί αλλά για να πωληθεί άπαξ και χρειάζεται 3,3 με 3,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια ακόμη και αν πωληθεί θα χρειαστεί το ΤΧΣ να καταβάλλει νέα προκαταβολή στην τράπεζα που θα την εξαγοράσει περίπου 1 δις ευρώ γιατί θα έχει υποχωρήσει το tier 1 κάτω από 8%.
Ούτως ή άλλως με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι δεδομένο ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ το οποίο δεν θα πάρει κεφάλαια νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου.
2)Το επίσης σημαντικό πρόβλημα του ΤΤ είναι οι 3250 εργαζόμενοι εκ των οποίων 850-900 εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Να σημειωθεί ότι τα έξοδα ετησίως για καταβολές πάσης φύσεως μισθών δομούνται ως εξής.  Μητρική τράπεζα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 130 εκατ ευρώ. Tbank 24-25 εκατ ευρώ. Συνολικά 155 εκατ ευρώ ετησίως σε μισθούς εργαζομένων.
3)Ακόμη και αν ήθελαν να την σπάσουν σε good και bad θα έπρεπε να απαντήσουν στα πορίσματα της Αlvarez & Marsal ως συμβούλου του δημοσίου και της Deloitte της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών που απεφάνθησαν ότι δεν υπάρχει bad δραστηριότητα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ προτείνουν να ανακεφαλαιοποιηθεί και να μείνει αυτόνομο το ΤΤ.
Με όρους ισολογισμού και στοιχείων ενεργητικού δεν υπάρχει bad δραστηριότητα.
Η μόνη bad δραστηριότητα εντός ή εκτός εισαγωγικών είναι οι εργαζόμενοι.
Περίπου 3250 εργαζόμενοι στον όμιλο που κοστίζουν 155 εκατ ευρώ ετησίως, περίπου 850-900 είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ποια είναι η λύση που προτείνουμε

Η διάσπαση του ΤΤ σε good και bad bank πρέπει να αποτραπεί για τον εξής απλό λόγο.
Πρέπει το σύστημα να δείξει σεβασμό στους 70 χιλιάδες μετόχους του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δεν μπορεί να απαξιωθεί ο θεσμός τους μετόχου τόσο προκλητικά.
Η λύση που προτείνουμε είναι ένας συνδυασμός παρεμβάσεων.
Εφόσον όλοι έχουν κατανοήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια αλλά οι εργαζόμενοι
Α)Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος 3082 περί ανωνύμων εταιριών με βάση τον οποίο μετατράπηκε σε ΑΕ σε Ανώνυμη Εταιρία το ΤΤ.
Στον νόμο αυτό αναφέρεται ότι αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση του ΤΤ δύνανται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των μετατάξεων.
Οι 850 με 900 εργαζόμενοι στο ΤΤ είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Β)Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ.
Η εθελούσια θα μπορούσε να φθάσει τα 400-500 άτομα.
Δυνητικά από 600-1000 εργαζόμενοι στο ΤΤ θα μπορούσαν να μεταταχθούν ή να αποχωρήσουν μέσω εθελούσιας εξόδου.
Γ)Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχθούν μια μέση μείωση των αποδοχών τους ετησίως κατά 25-30 εκατ ευρώ.
Οι εργαζόμενοι θα ήσαν διατεθειμένοι να αποδεχθούν μειώσεις αποδοχών.
Με τον συνδυασμό αυτών των 3 λύσεων μειώνεται το προσωπικό του ΤΤ έως 1000 εργαζόμενους μειώνονται δραστικά τα ετήσια λειτουργικά έξοδα για πληρωμές εργαζομένων αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των εργαζομένων δομικά και δεν σπάει σε good και bad bank το ταμιευτήριο διασφαλίζοντας τους 70 χιλ μετόχους.
Το www.bankingnews.gr παρακολουθώντας με μεγάλη συνέπεια το τραπεζικό σύστημα θεωρεί ότι αποτελεί η λύση αυτή μια αξιοπρεπή προσέγγιση στο πρόβλημα διασφαλίζει την πλειοψηφία των εργαζομένων, όσοι ακολουθήσουν την διαδικασία της μετάταξης θα έχουν εργασία, με την εθελούσια όσοι αποχωρήσουν θα αποζημιωθούν ενώ θα διασφαλιστούν και οι 70 χιλ μέτοχοι.

Θέλουν την Εθνική και όχι άλλη ιδιωτική τράπεζα

Διοικητικό προσωπικό και τραπεζοϋπάλληλοι του ΤΤ τάσσονται υπέρ της λύσης η Εθνική να εξαγοράσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την συνάντηση που είχαν διοικητικά στελέχη και το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΤ με τον υποδιοικητή κ Παπαδάκη ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε την Eurobank θέλουμε την Εθνική. Αν μας συγχωνεύσετε με την Eurobank θα υπάρξει μεγάλη ένταση, δεν θα το αφήσουμε έτσι. Με την Εθνική θα συμφωνήσουμε».


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης