Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου – Προσωπική επιλογή Καραβία η αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου (RoE)

Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου – Προσωπική επιλογή Καραβία η αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου (RoE)
Η Eurobank με 5,24 δισ. κεφάλαια και περίπου 500 εκατ. κέρδη για το 2022 μπορεί να επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίου 10%
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς προσωπική στρατηγική επιλογή του Φωκίωνα Καραβία, του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, είναι η αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου (RoE).
Η Eurobank με 5,24 δισ. κεφάλαια και περίπου 500 εκατ. κέρδη για το 2022 μπορεί να επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίου 10%.
Τα 500 εκατ. κέρδη θα προέρθουν ως εξής:

  • Έως 200 εκατ. από το εξωτερικό
  • Έως 110 – 120 εκατ. από ακίνητα
  • Περίπου 200 εκατ. από οργανική ανάπτυξη

Εξαίρεση μόνο αποτελεί το 2021 όταν και η Eurobank θα εγγράψει έκτακτα κέρδη 250 εκατ. από συναλλαγές στα ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2020.

Αποκλείεται το σενάριο αύξησης κεφαλαίου

Μια αύξηση κεφαλαίου θα κατέστρεφε τον σχεδιασμό Καραβία για ισχυρή απόδοση κεφλααίου, οπότε στα σχέδια της Eurobank δεν περιλαμβάνεται το σενάριο αύξησης κεφαλαίου.
Η Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia ουσιαστικά ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 930 εκατ. διαμορφώνοντας τα συνολικά κεφάλαια στα 5,24 δισ. καθιστώντας την τράπεζα κεφαλαιακά επαρκέστατη.
Στις αναφορές ότι το Fairfax, ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,4%, θα μπορούσε να πουλήσει ένα πακέτο μετοχών περίπου 11% και με τα χρήματα που θα συγκέντρωνε να συμμετάσχει σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, πηγές στον όμιλο απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι εάν θα πουλούσε κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια του Fairfax θα ήταν σε πολύ υψηλότερες χρηματιστηριακές τιμές, πολύ πάνω από το 1 ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν θα συμμετείχε το Fairfax σε μια αύξηση κεφαλαίου.
Οπότε για ένα διάστημα τουλάχιστον 15 με 18 μήνες η Eurobank πρέπει να βγει τελείως από τη σεναριολογία ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Eurobank λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 0,74 ευρώ με πτώση 4,5% και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης