Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο πίσω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ο ρόλος Μποτόπουλου της ΕΚ, τι ειπώθηκε στον Παπαδάκη της ΤτΕ και η σκόπιμη απεργία για να αποφευχθεί bank run - Όσοι δεν έχετε διάθεση να μάθετε την αλήθεια μην διαβάσετε αυτό το κείμενο

 Το παρασκήνιο πίσω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ο ρόλος Μποτόπουλου της ΕΚ, τι ειπώθηκε στον Παπαδάκη της ΤτΕ και η σκόπιμη απεργία για να αποφευχθεί bank run - Όσοι δεν έχετε διάθεση να μάθετε την αλήθεια μην διαβάσετε αυτό το κείμενο
(upd)Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τι ακριβώς συνέβη και οδηγήθηκε η όλη διαδικασία σε φιάσκο;
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο και προκαλεί την οποιαδήποτε πλευρά να αμφισβητήσει ότι γράφουμε.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2011 να πραγματοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου ή 5 ή 8 Οκτωβρίου.
Ο αρχικός σχεδιασμός άλλαξε καθώς ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρεται λέμε φέρεται γιατί όλες οι πλευρές δίνουν τον Μποτόπουλο να ζητάει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2011 εσπευσμένα τέλη Αυγούστου δηλαδή.
Ο Μποτόπουλος φέρει μερίδιο της ευθύνης αλλά όχι όλη την ευθύνη.
Ο Γ Στουρνάρας ο υπουργός Οικονομικών έλαβε την απόφαση και την κοινοποίησε στο συμβούλιο συστημικής ευστάθειας που πραγματοποιήθηκε μέρες νωρίτερα.
Από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας κάποιος απουσίαζε ο οποίος δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα ακόμη και αν παρευρισκόταν.
Ο Γ Προβόπουλος της ΤτΕ διατύπωσε τις ενστάσεις του με κυριότερη ότι είναι λάθος να ξεκινήσει η πώληση του ΤΤ χωρίς να έχει κλείσει το θέμα της Emporiki bank. Οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι για την Emporiki είναι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι για το ΤΤ.
Ο Προβόπουλος ωστόσο  είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον ΥΠΟΙΚ ότι
1.θα υπήρχε ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα έλεγε ότι το ελληνικό δημόσιο θα δεσμευθεί να βρεθεί λύση για το ΤΤ. Όχι ότι θα ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ αλλά θα δεσμευθεί ότι θα βρει λύση.
2.Η ΤτΕ θα ανακοίνωνε ότι διασφαλίζει την ρευστότητα του ΤΤ όπως και συμβαίνει κατά τρόπο απόλυτο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν υπήρχε σχέδιο να σπάσει σε good και bad bank μέσα στο σαββατοκύριακο που παρήλθε το ΤΤ.
Το σχέδιο ήταν να ανοίξουν το θέμα του ΤΤ ώστε ο Στουρνάρας να μπορεί να το πουλήσει στην Τρόικα ότι ανοίγει θέματα και ταυτόχρονα να υποχρεώσει την Τρόικα να πάρει θέση για την τύχη του ΤΤ.
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ ήταν στην λογική της προσωρινής αναμονής και ενείχε τεράστιο ρίσκο αλλά όλα χάλασαν όταν έγιναν οι δηλώσεις Στουρνάρα του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή ο οποίος ανέφερε  ότι το ΤΤ δεν είναι βιώσιμη τράπεζα.
Ούτως η άλλως ήταν γνωστό ότι οι συστημικές τράπεζες είναι 4 στην Ελλάδα η ειδική αναφορά προκάλεσε σχεδόν πανικό σε πολλούς κύκλους.
Όταν ο Μποτόπουλος της ΕΚ σε συνεννόηση με τον Σουρνάρα αργά το βράδυ της Πέμπτης κατάλαβαν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ενημερώνουν την διοίκηση του ΤΤ να άρει την υποχρέωση της να δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης 2011.
Το -30% στην μετοχή την Πέμπτη είχε ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία και για να αποφευχθούν τα χειρότερα διοίκηση και εργαζόμενοι στο ΤΤ αποφασίζουν το εξής απίστευτο και συνάμα σωστό.
Να προκηρύξουν απεργία  ώστε να κλείσει το ΤΤ και να αποφευχθεί τυχόν bank run.
Απίστευτο αλλά αληθινό.
Η απεργία είχε στόχο να αποφευχθεί η μαζική εκροή καταθέσεων.
Οι εργαζόμενοι πήραν θέση στα γεγονότα και μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων παρενέβη στην δημόσια τηλεόραση και ανέφερε ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς στο ΤΤ.
Που φθάσαμε να δηλώνεται ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς στο ΤΤ που δημιούργησε το θεσμό του Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα.
Το πλέον ενδιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι διοικητικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο ΤΤ ζήτησαν πριν 5 μέρες συνάντηση με τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ Παπαδάκη.
Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΤτΕ.
Τι ειπώθηκε σε αυτή την συνάντηση;    
Ζήτησαν να πωληθεί το ΤΤ και συμφώνησαν όλοι διοίκηση και εργαζόμενοι στο ΤΤ.
Ωστόσο προειδοποίησαν ότι δεν θέλουν την Eurobank.
Μάλιστα ανέφεραν ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις και για να αποφευχθούν ταραχές να δοθεί το ΤΤ στην Εθνική τράπεζα.
Ο Παπαδάκης δεν πήρε καμία θέση επί του ζητήματος ωστόσο άκουσε με προσοχή την προειδοποίηση στελεχών και εργαζομένων στο Ταμιευτήριο.
Παραδόξως όμως ενώ συνομιλούν και θέτουν ζήτημα εμπλοκής της Εθνικής στην διαδικασία πώλησης του ΤΤ η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται στην κυριολεξία σε βαθύ σκοτάδι.
Ουδείς την ενημέρωσε για οτιδήποτε το δε υπουργείο Οικονομικών ούτε καν είχε έστω και τηλεφωνική επικοινωνία με την διοίκηση της Εθνικής.
Παράδοξα πράγματα.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούσε το γεγονός ότι η Eurobank πούλησε 1,2% από τις μετοχές που κατείχε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και από 6,8% κατέχει 5,6% περίπου.
Το πιθανότερο σενάριο της μείωσης της θέσης της Eurobank στο ΤΤ είναι ότι θα υπήρξε κάποια επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια και μέσω μείωσης assets η εικόνα βελτιώθηκε.
Ωστόσο επειδή τα ποσά είναι πολύ μικρά λόγω της χαμηλής κεφαλαιοποίησης του ΤΤ δεν είναι απόλυτα βέβαιο γιατί πούλησε 1,2% του ΤΤ η Eurobank.
Μετά από όλο αυτό το παρασκήνιο που κατέληξε σε φιάσκο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δίνουν μάχη ώστε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να μην σπάσει σε good και bad bank αλλά να πωληθεί ως έχει.

Τι θα γίνει με την μετοχή;

Η μετοχή ετέθη εκτός χρηματιστηρίου.
Κατά την άποψη μας αν επανέλθει στο χρηματιστήριο η μετοχή μπορεί να συνεχιστεί  η κατάρρευση και να απαξιωθεί πλήρως ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σκεφθείτε πως θα αντιδράσουν οι 70 χιλ μέτοχοι του ΤΤ όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο πρέπει να προστατευθεί ο μέτοχος του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου να μην απαξιωθεί ο θεσμός του χρηματιστηρίου.
Πρέπει να υπάρχουν σαφείς δικλείδες ασφαλείας πριν ξεκινήσει εκ νέου η επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής του ΤΤ.  
Το πιθανό σενάριο θα ήταν αν πωληθεί το ΤΤ μέσα στον Οκτώβριο το δημόσιο με ποσοστά 34% άμεσα και 10% έμμεσα από τα ΕΛΤΑ να αγοραστούν τα ποσοστά αυτά  από την ενδιαφερόμενη τράπεζα και εν συνεχεία να υλοποιηθεί δημόσια πρόταση προς τους ιδιώτες μετόχους με ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά.
Μια δίκαιη λύση που μεν ο μέτοχος του ΤΤ θα αδικηθεί στην σχέση ανταλλαγής αλλά από την άλλη δεν θα χάσει τις μετοχές του όπως στην ΑΤΕ ή την νέα Proton bank.

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε έκτακτη συνεδρίαση ο σύλλογος εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισε χθες να αναστείλλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά το δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης