Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τανισκίδης (Optima Bank): Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού

Τανισκίδης (Optima Bank): Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού

Τανισκίδης (Optima Bank): Το χρέος δεν είναι πια εμπόδιο για την Ελλάδα

Tην αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και την πεποίθηση ότι «το χρέος δεν είναι πια εμπόδιο για την Ελλάδα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Optima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, μιλώντας από το βήμα της 46ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Η αισιοδοξία του εκπορεύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι έγινε εξαιρετική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, με παράλληλη «μεταμόρφωση» του κράτους, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, τη διοικητική αναδιοργάνωση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας («αν έχετε κατοχυρωμένη επωνυμία, φτιάχνετε πλέον εταιρεία σε μια μέρα» είπε χαρακτηριστικά).
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υποστήριξε ότι, με δεδομένο και το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον -χαμηλό κόστος χρήματος και χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες- «το χρέος της Ελλάδας είναι ουσιαστικά ένα “perpetual bond” (σ.σ. ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης)».
Τεκμηριώνοντας την πεποίθησή του, επισήμανε ότι το 2011 η μέση διάρκεια του χρέους ήταν 6,3 έτη, ενώ σήμερα είναι 19,4 έτη μεσοσταθμικά και συμπλήρωσε ότι, στην ίδια περίοδο, το μέσο κόστος δανεισμού έπεσε από το 4,54% στο 1,72% και του νέου δανεισμού από το 5% στο 1%.
Σχετικά με τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε την ανάγκη κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις να κάνουν το βέλτιστο για την αξιοποίηση και απορρόφηση των πόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας χρειάζεται να κάνει το δικό του άριστο κουμάντο, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για μνημειώδη αποτυχία».
Όσον αφορά τη συνεισφορά της Optima Bank στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «έναν τομέα θέλουμε να δανειοδοτήσουμε, όλες τις επιχειρήσεις που δέκα χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, και κατάφεραν να επιζήσουν.
Θα σταθούμε δίπλα τους, από όποιον χώρο και αν προέρχονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης