Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα ανακάμψει η μετοχή της Εθνικής; - Όταν πουλήσει το 20% το ΤΧΣ – Ενδιαφέρον από Blackrock, Norges Bank, Vanguard, MFS

Πότε θα ανακάμψει η μετοχή της Εθνικής; - Όταν πουλήσει το 20% το ΤΧΣ – Ενδιαφέρον από Blackrock, Norges Bank, Vanguard, MFS
Σε τρέχουσες τιμές το 20% σε σύνολο 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αξία 470 εκατ και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 630 εκατ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας… έχει κολλήσει στην ζώνη των 2,5 ευρώ ή 2,35 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Ενώ ξεκίνησε με δυναμική, ενέγραψε εντυπωσιακά έκτακτα κέρδη, πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική και πουλάει την τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. την Frontier (πήρε παράταση για τέλη Μαίου ή αρχές Ιουνίου)… η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει ανακρούσει πρύμναν.
Λανθασμένα κάποιοι είχαν υποστηρίξει ότι η Εθνική θα εντασσόταν στον δείκτη Standard της Morgan Stanley Capital International.
Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν εντάχθηκε είναι το free float το γεγονός ότι η παρουσία ενός παθητικού μετόχου του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% λειτουργεί ανασταλτικά.
Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος, υπήρχαν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν αναβαθμίστηκε από την MSCI.
To βασικό ζήτημα είναι πως θα ανακάμψει η μετοχή άπαξ και όλα τα μεγάλα νέα… η Εθνική τα έχει ανακοινώσει.
Τα αποτελέσματα δεν θα δώσουν ουσιώδη ώθηση καθώς όπως θα αποδειχθεί τα έσοδα από τόκους των τραπεζών γενικά… θα δείξουν σημάδια κόπωσης… οι τόκοι από NPEs λογιστικοποιούνται και όσο μειώνονται τα NPEs θα μειώνονται και τα έσοδα εκ τόκων… οι τράπεζες θα χάσουν συνολικά 500-600 εκατ έσοδα από τόκους.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα σημειώσουν οι τράπεζες που θα προχωρήσουν και στις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων NPEs.

Η επόμενη μεγάλη αλλαγή για την Εθνική τράπεζα είναι η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ από 40,3% στο 20%

Ο πιο σημαντικός μελλοντικός καταλύτης που θα επιδρούσε καίρια στην συμπεριφορά της μετοχής και θα έδινε αέρα ανάκαμψης στην χρηματιστηριακή αξία είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου…
Η Εθνική τράπεζα έχει αποτίμηση P/BV 2,34 δισεκ. διά 5 δισεκ. κεφάλαια = 0,47 είναι η δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση μετά την Eurobank.
Με όρους P/E και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 περί τα 400 εκατ ευρώ, η Εθνική αποτιμάται με ένα συντελεστή περίπου 6 δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξίας είναι 6 φορές τα κέρδη του 2022.
Για να μπορέσει να φθάσει στα 3,5 ευρώ π.χ. η Εθνική από 2,5 ευρώ της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 40% που αυτό μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 3,2 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επενδυτική προσδοκία.
Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου από 40,3% στο 20% δηλαδή μείωση 20% θα ήταν ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Σε τρέχουσες τιμές το 20% σε σύνολο 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αξία 470 εκατ και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 630 εκατ ευρώ.
Χρονικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί προς το τέλος του 2021 ή αρχές 2022.
Η αγορά θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η option... ένα μεγάλο placement  που θα αντιστοιχεί σε 183 εκατ μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Ποιοι ενδιαφέρονται;

Ήδη στην Εθνική Τράπεζα έχουν σοβαρές επενδυτικές θέσεις οι εξής επενδυτές

  • Η Blackrock με ποσοστό 4,9%
  • Η Norges Bank Investment Management με ποσοστό 2,39% το οποίο διαχειρίζεται 1,23 τρισεκ. δολάρια.
  • Το Massachusetts MFS Investment Management με ποσοστό 0,65% το οποίο είναι επενδυτικό ταμείο από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται 530 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
  • Το Vanguard από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με ποσοστό 1,86% στην Εθνική. Το Vanguard διαχειρίζεται 7,2 τρισεκ. δολάρια.
  • Θέση στην Εθνική κατέχει και η Alpha bank asset management με ποσοστό 1,38%.


Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως.
Με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο η Εθνική θα κερδίσει περισσότερους ξένους επενδυτές, μεγαλύτερη διασπορά μετοχών – free float – εξέλιξη που θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 300-400 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης