Τραπεζικά νέα

Η Attica Bank χρεοκόπησε, στα 150 εκατ. το κεφαλαιακό έλλειμμα – ΑΜΚ ή θα απορροφηθεί - Με θράσος επιτίθεται στην KPMG

Η Attica Bank χρεοκόπησε, στα 150 εκατ. το κεφαλαιακό έλλειμμα – ΑΜΚ ή θα απορροφηθεί - Με θράσος επιτίθεται στην KPMG
Η Attica Bank αποτελεί φιάσκο κακοδιαχείρισης, απόκρυψης και παραπλάνησης από το επενδυτικό κοινό
Σχετικά Άρθρα

Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει κεφαλαιακά, επιχειρηματικά και επενδυτικά, μάλιστα έχει το θράσος η τράπεζα αυτή να κατηγορεί την εταιρεία ορκωτών λογιστών KPMG ότι αυτή ευθύνεται για τις καθυστερήσεις ανακοίνωσης του ισολογισμού χρήσης του 2020.
Η KPMG μέχρι τις 6 Μαΐου 2021 δεν είχε παραδώσει την προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για τη διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων.
Η Attica Bank παραπλάνησε επί της ουσίας και την KPMG όλα αυτά τα τρίμηνα αποκρύβοντας στοιχεία και εκθέτοντας και την εταιρεία ορκωτών λογιστών.
Αποτελεί φιάσκο κακοδιαχείρισης, απόκρυψης και παραπλάνησης από το επενδυτικό κοινό και όλα αυτά υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είτε από πλημμελείς ελέγχους είτε από συγκάλυψη κρατούσε εν ζωή για πολλά τρίμηνα την Attica Bank.
Η Attica Bank έχει common equity tier 1, ή CET 1 4,92% και συνολικό δείκτη 8,23%, ενώ με βάση την απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδας στις 13 Απριλίου 2020 θα πρέπει να έχει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή SREP 14,21%.
Απέχει δηλαδή 6% από το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας ή 150 εκατ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Attica bank πρέπει να πληρώσει και ένα ομόλογο tier 2 ύψους 100 εκατ ευρώ λήξης 2028 και αξιολογώντας ότι δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημίας από τις τιτλοποιήσεις… εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Attica bank δεν έχει κεφάλαια.
Πρέπει οπωσδήποτε να βρει 150 εκατ κατ΄ ελάχιστον.

Η Attica Bank κατηγορεί την KPMG για τις καθυστερήσεις στον ισολογισμό

Στην KPMG επιρρίπτει η Attica Bank την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση του ισολοηγισμού της.
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι μέχρι τώρα (6/5/2021, ώρα 10:40), δεν έχει παραδοθεί στη Διοίκηση της Τράπεζας η προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, καθώς όπως μαςέχει πληροφορήσει ο ορκωτός μας ελεγκτής, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της KPMG για την διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Attica Bank

Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank;

Για να απαντηθεί το ερώτημα ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση της Attica bank θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθεί το εξής ερώτημα.
Ποια είναι τα πραγματικά της κεφάλαια;
Όχι δεν είναι 206 εκατ ευρώ από 494 εκατ στο τέλος του 2019.
Τα πραγματικά της κεφάλαια κινούνται περίπου στα 50 με 80 εκατ και για άλλους πιο απαισιόδοξους -100 εκατ η τράπεζα έχει αρνητικά κεφάλαια δηλαδή τεράστια κεφαλαιακή τρύπα.

Τι πρέπει να συμβεί στην Attica bank;

Μετά το φιάσκο της Attica bank που με συγκάλυψη ή άγνοια της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε να χάνει σε ένα τρίμηνο 250 εκατ κεφάλαια και να απομένει με 206 εκατ θα πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και η αλήθεια δεν έχει αποκαλυφθεί.
Η Attica bank θα πρέπει

1)Να ανακοινώσει capital plan κεφαλαιακό πλάνο για να βρει τουλάχιστον 200 εκατ ευρώ όχι προφανώς 50 εκατ που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν.

2)Θα πρέπει να αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημίας τόσο από την τιτλοποίηση Artemis 1 των 1,3 δισεκ. όσο και από την δεύτερη τιτλοποίηση των 700 εκατ ευρώ.
Εάν αυτό δεν συμβεί οι εταιρίες πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν θα δώσουν rating δηλαδή βαθμολογία ΒΒ- στα senior bond που θα εκδοθούν καθώς η Attica bank σε συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο θα εντάξει μέρος των προβληματικών δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί στον Ηρακλή 2.
Εάν δεν πάρει βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης η τιτλοποίηση προφανώς και η τράπεζα θα καταρρεύσει.

3)Θα πρέπει να τελειώσει αυτό το αέναο και ανίαρο αλισβερίσι τράπεζας και βασικών μετόχων.
Εδώ και 15 χρόνια αναφέρουν οι διοικήσεις ότι στόχος είναι η τράπεζα να είναι ιδιωτική και εδώ και 15 χρόνια το ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32% ελέγχουν την τράπεζα.
Αυτό το φιάσκο πρέπει να τελειώσει.

4)Οι επιδόσεις της Attica bank ειδικά στα προ προβλέψεων έσοδα ήταν δραματικά απαξιωμένες.
Η Attica bank διενήργησε προβλέψεις 286 εκατ αλλά τα προ προβλέψεων έσοδα PPI ήταν μόλις 72.000 ευρώ ναι 72 χιλιάδες ευρώ.
Η Attica bank σε κεφάλαια, σε χρηματιστηριακή αξία και σε επιχειρηματικό μοντέλο είναι default.

5)Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δώσει κάποιο ισχυρό κίνητρο σε συστημική τράπεζα ώστε να απορροφήσει την Attica bank.
Δεν έχει κανένα τραπεζικό ή επιχειρηματικό νόημα η Attica bank ως εναλλακτικό μοντέλο στις μικρές τράπεζες.
Να εξυγιανθεί και εν συνεχεία να ενσωματωθεί σε κάποια μεγάλη τράπεζα.
Η Attica bank δυστυχώς απέτυχε μεταξύ άλλων γιατί λειτούργησε με γνώμονα την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, τόσα τρίμηνα δεν έλεγε την αλήθεια στους επενδυτές.

Συμπέρασμα

Τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank είναι 50 με 80 εκατ ευρώ ενώ το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι 421 εκατ.
Η Attica bank θα κρατικοποιηθεί με ακραίο dilution – αραίωση για τους παλαιούς μετόχους ασφαλιστικά ταμεία και μικρομετόχους.
Στην Attica bank πρέπει να καταστεί σαφές η χρηματιστηριακή της αξία είναι 75% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Ένα οικονομικό site εδώ και 5 χρόνια αποκάλυπτε την αλήθεια για την Attica bank… και το site αυτό ονομάζεται bankingnews.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης