Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι επενδύσιμες οι ελληνικές τράπεζες; - Τι δείχνει η σύγκριση 11 τραπεζών - Ποια είναι τα συμπεράσματα από την Πειραιώς;

Είναι επενδύσιμες οι ελληνικές τράπεζες; - Τι δείχνει η σύγκριση 11 τραπεζών - Ποια είναι τα συμπεράσματα από την Πειραιώς;
Μετά το πείραμα της Πειραιώς που ήταν θετικό, χρειαζόμαστε ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο πείραμα ώστε να πειστούν οι αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,38 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς ήταν ένα σημαντικό γεγονός παρά τα λάθη που σημειώθηκαν.
Η Πειραιώς συγκέντρωσε 1,38 δισεκ. ευρώ και έδειξε ότι υπό κάποιους όρους οι ελληνικές τράπεζες επανατοποθετούνται στο επενδυτικό παιχνίδι επιτυχώς.
Βοήθησε καίρια ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 ήταν μεγάλη η βοήθεια του ελληνικού δημοσίου με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις ώστε οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Η περίπτωση της Πειραιώς ήταν πολύ ενδεικτική γιατί απέδειξε ότι ακόμη και μια τράπεζα με μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων μπορεί να βρει κεφάλαια υπό προϋποθέσεις.
Η Πειραιώς ήταν ένα καλό σημάδι για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες.
Βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα δουν την προσαρμογή της μετοχής της Πειραιώς στην πραγματικότητα, το παράγωγο στα 1,60 ευρώ μας δείχνει ότι η δίκαιη αξία της Πειραιώς είναι 1,5 με 1,7 ευρώ ή 2,12 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Η Πειραιώς ήταν μια θετική εξέλιξη γιατί απέδειξε ότι κάτω από όρους, να καταστεί ουσιαστικά φθηνή μπορεί να βρει κεφάλαια.
Το πείραμα της Πειραιώς ήταν επιτυχημένο υπό μια έννοια και θα άγγιζε τα όρια του ιδανικού εάν δεν είχαν προηγηθεί λάθη στην διαδικασία.
Όμως ενώ η Πειραιώς τα πήγε καλά αυτό που θα μετρήσει από εδώ και πέρα… είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι άλλες τράπεζες.

Τι χρειαζόμαστε;

Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται μετά την Πειραιώς μια τράπεζα να επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με τον σωστό τρόπο, με δικαιώματα προτίμησης, δηλαδή να ακολουθηθεί μια διαδικασία που δεν θα υποτιμάει την αξία της τράπεζας.
Μετά το πείραμα της Πειραιώς που ήταν θετικό, χρειαζόμαστε ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο πείραμα ώστε να πειστούν οι αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια.

Τι δείχνει η σύγκριση 11 τραπεζών;

Οι δύο βασικοί τρόποι να συγκρίνεις τις τράπεζες είναι το P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια και το P/E δηλαδή η σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη.
Το ROE ο δείκτης απόδοσης των κεφαλαίων επίσης έχει ενδιαφέρον όταν καταγράφεται σταθερή κερδοφορία.
Ωστόσο ο δείκτης P/BV είναι πολύ σημαντικός… γιατί εμφανίζει μικρότερη μεταβλητότητα σε σχέση με άλλους δείκτες καθώς ο παρανομαστής τα κεφάλαια δεν μεταβάλλονται τόσο δραματικά.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν χαμηλές αποτιμήσεις με όρους P/BV πριν την εξυγίανση τους καθώς ενώ διέθεταν κεφάλαια υψηλότερα από τις τρέχουσα περίοδο… οι αμφιβολίες των επενδυτών για την ποιότητα των ισολογισμών κρατούσαν τις χρηματιστηριακές αξίες χαμηλά.
Π.χ. η Eurobank έχει 5,24 δισεκ. κεφάλαια αλλά πριν την εξυγίανση της είχε 7 δισεκ. κεφάλαια που θα ισοδυναμούσε με 0,41 P/BV με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές (2,9 δισεκ. ευρώ).
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να αυξήσουν την αποτίμηση τους χρειάστηκε να μειώσουν τα κεφάλαια τους στα 21 δισεκ. από 28,8 δισεκ. πριν 1,5 χρόνο.
Μειώθηκαν τα κεφάλαια, αυξήθηκε η χρηματιστηριακή αξία και πλέον οι τράπεζες πλησιάζουν – κλείνουν την ψαλίδα έναντι των ευρωπαϊκών.

Τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζών αρχίζουν να εξαντλούνται

Η σύγκριση 11 τραπεζών στην Ευρώπη μας δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να εξαντλούν τα ανοδικά τους περιθώρια αν στο μεσοδιάστημα δεν ανακάμψει και οι τράπεζες στην Ευρώπη.
Με εξαίρεση την ιταλική Mediobanca που έχει P/BV περίπου 0,88 με 8,1 δισεκ. αξία στο Ιταλικό χρηματιστήριο και 9 δισεκ. συνολικά κεφάλαια οι άλλες τράπεζες δεν απέχουν πολύ από τις ελληνικές…
Η Societe Generale και η Unicredit διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών, πιο απλά είναι φθηνότερες σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες.
Η BNP Paribas βρίσκεται κοντά στην Eurobank, όπως και η Deutsche bank…

Υπάρχουν περιθώρια με όρους P/E…

Εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα αξιολογηθούν μόνο με βάση τα κεφάλαια τους τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Πρέπει να επιστρατεύσουμε ένα άλλο δείκτη το P/E ή πολλαπλασιαστή κερδών ή χρηματιστηριακή τιμή προς κέρδη ή πόσες φορές τα ετήσια κέρδη διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο.
Με κέρδη για το 2022 υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν η Πειραιώς 300 εκατ, η Alpha banκ 450 εκατ. η Eurobank 500 εκατ και η Εθνική 450 εκατ δηλαδή άθροισμα 1,7 δισεκ.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 4 ελληνικών βασικών τραπεζών είναι 9 δισεκ. ευρώ.
Άρα με 9 δισεκ. συνολική αξία στο χρηματιστήριο και 21 δισεκ. κεφάλαια η σχέση P/BV διαμορφώνει αποτίμηση 0,42…
Με όρους P/E η αποτίμηση είναι 9 δισεκ. κεφαλαιοποίηση δια 1,7 δισεκ. κέρδη του 2022 = 5,3….
Οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν ότι θα μπορούν να αποτιμώνται 7 φορές τα κέρδη του 2022 αντί 5,3 φορές.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν παρόμοια αποτίμηση με τις ευρωπαϊκές.
Μεταφέρουν στους ισολογισμούς τους ένα πρόβλημα που ονομάζεται DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή πιο απλά είναι κεφάλαια χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τα 1,38 δισεκ. που άντλησε πρόσφατα η Πειραιώς που είναι ανώτερης ποιότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες και πρέπει και δικαιολογούν discount δηλαδή έκπτωση στην αποτίμηση τους…
Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ υπάρχει αισιοδοξία και προσδοκίες για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ακόμη υπάρχουν εμπόδια που δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε.
Γενικά ας είμαστε εγκρατείς με τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών είναι συνάρτηση και με τα ανοδικά περιθώρια των ευρωπαϊκών.
Τι σημαίνει αυτό;
Εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ανακάμψουν τότε τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών είναι ελάχιστα.
TrapesEllada_ee_BN1S.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης