Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάιος 2021 - Η Eurobank 0,83 με 0,85 ευρώ, στα 200 εκατ το χάσμα Εθνικής με Alpha – Η τράπεζα Πειραιώς 1,6 με 1,7 ευρώ

Μάιος 2021 - Η Eurobank 0,83 με 0,85 ευρώ, στα 200 εκατ το χάσμα Εθνικής με Alpha – Η τράπεζα Πειραιώς 1,6 με 1,7 ευρώ
Πως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν οι τραπεζικές μετοχές εντός του Μαίου 2021;
Σχετικά Άρθρα

Πως θα κινηθούν οι μετοχές των τραπεζών εντός του Μαίου 2021;
Μιλάμε για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εντός του Μαίου 2021 πως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν οι τραπεζικές μετοχές;
Για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τον Μάιο 2021.

1)Στις 7 Μαίου εισέρχονται προς διαπραγμάτευση η 1,2 δισεκ. μετοχές που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

2)Στις 11 Μαίου θα ανακοινώσει η Morgan Stanley Capital International τις αναθεωρήσεις της για τους δείκτες με την Eurobank να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναβαθμιστεί

3)Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021 και θα δώσουν πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για την πορεία των NPEs, των νέων NPEs και πότε θα φθάσουν στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο στόχος είναι για τις ελληνικές τράπεζες 5% NPEs.

4)H Moody’s θα αξιολογήσει 21 Μαίου 2021 την ελληνική οικονομία.
Το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά μόνο των προοπτικών σε θετικές από σταθερές.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 ή 3 κλίμακες χαμηλότερα από επενδυτική βαθμίδα και μια βαθμίδα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος δηλαδή ΒΒ.

5)Θα ψηφιστεί ο νόμος που αφορά τον Ηρακλή 2 που περιλαμβάνει νέες παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις στον Ηρακλής 2 φθάνουν τα 12 δισεκ. αλλά δεν θα εξαντληθούν όπως και στον Ηρακλή 1.

Πως θα μπορούσαν να κινηθούν οι τραπεζικές μετοχές;

Στο βασικό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε τα εξής

  • Η μετοχή της Eurobank να φθάσει λόγω MSCI στα 0,83 με 0,85 ευρώ εξαντλώντας τα ανοδικά περιθώρια για το ορατό μέλλον.

Άνοδος της μετοχής στα 0,85 ευρώ σημαίνει 3,15 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Με όρους P/BV η αποτίμηση της Eurobank θα φθάσει στα 0,60 και θα καθίσταται από τις ακριβές τραπεζικές μετοχές.

  • Η διαφορά στις συνολικές χρηματιστηριακές αξίες Alpha bank και Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να μειωθεί στα 150 με 200 εκατ ευρώ από 320 εκατ της τρέχουσας περιόδου.

Η Alpha bank από 2 δισεκ. θα φθάσει στα 2,3 δισεκ. αποτίμηση και η Εθνική τράπεζα στα 2,5 δισεκ.
Η διαφορά θα κλείσει ή θα διευρυνθεί από το εάν τελικώς η μετοχή της Εθνικής τράπεζας θα αναβαθμιστεί από την Morgan Stanley Capital International στις 11 Μαίου.
Εάν δεν αναβαθμιστεί τότε η διαφορά στις αποτιμήσεις Alpha bank και Εθνικής θα κλείσει περισσότερο, εάν αναβαθμιστεί η Εθνική θα παραμείνει δεύτερη τράπεζα βάση κεφαλαιοποιήσεων το ελληνικό χρηματιστήριο.

  • Η Πειραιώς στις 7 Μαίου 2021 με την είσοδο των 1,2 δισεκ. νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου θα εισέλθει στην τιμή των 1,6 με 1,7 ευρώ ή πτώση -21% από τις τρέχουσες τιμές.

Στα επίπεδα των 1,6 με 1,7 ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα είναι 2,1 δισεκ. ευρώ και θα βρεθεί στην 4η θέση των αποτιμήσεων.
Ωστόσο οι διαφορές Εθνικής, Alpha bank και Πειραιώς χρηματιστηριακά θα είναι πολύ μικρές.

To Helikon μειώνει θέσεις στην Eurobank στο 4,93% από 5,02% λόγω MSCI και Πειραιώς

Κάποιοι επενδυτές λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI ίσως πουλήσουν στην Eurobank για να τοποθετηθούν τα index funds.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση οι βασικότεροι επενδυτές στην Eurobank είναι
31,27% Fairfax
• 4,93% το Helikon Investment
• 5,06% το Capital management
• 7,86% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι
Το Helikon πούλησε για δύο λόγους, γιατί η Eurobank θα αναβαθμιστεί στον MSCI και γιατί θα κατέχει το 5,22% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Helikon είναι ένα μικρό fund από την Ιταλία – προέρχεται από την Julius Bear – επιτυγχάνει τους επενδυτικούς στόχους και αρχίζει πλέον να ρευστοποιεί.

Πειραιώς: Τρεις ακρογωνιαίοι επενδυτές που δυνητικά μπορεί να γίνουν πωλητές

Ένα από τα παράδοξα της τράπεζας Πειραιώς είναι ότι υπάρχουν τρεις βασικοί – λεγόμενοι και ακρογωνιαίοι επενδυτές – οι οποίοι δυνητικά μπορεί να μετατραπούν και σε δυνητικούς πωλητές σε βάθος χρόνου.
Μας έκανε εντύπωση όχι το 18,62% του Paulson στην Πειραιώς.
Θα διαθέτει 232,7 εκατ μετοχές ο Paulson η αξία των οποίων θα φθάσει στα 400 εκατ ευρώ ενώ θα έχει επενδύσει 500 εκατ κεφάλαια από το παρελθόν και 265 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου 2021.
Ο Paulson πλησιάζει να ισοσκελίσει τις παρελθούσες ζημίες του.
Το Helikon Investment είναι ένας επενδυτής που θα κατέχει το 5,22% της Πειραιώς ή 65,21 εκατ μετοχές.
Γνωρίζουμε όμως ότι είναι δυνητικός πωλητής, μετά από κάποια επίπεδα στην μετοχή της Πειραιώς θα πωλήσει.
Οπότε το να καταστεί ένας επενδυτής ακρογωνιαίος όπως το Helikon προκαλεί απορίες.
Επίσης προκαλεί απορία που ο Μυστακίδης ενώ πριν την αύξηση κατείχε το 5%, όταν υπέστη dilution μειώθηκε στο 3,04%, στην αύξηση κεφαλαίου θα μειωθεί στο 2,90% ή 36 εκατ θεωρείται ακρογωνιαίος επενδυτής.

Τι κρύβεται πίσω από το συνεχές ράλι στην μετοχή της Alpha bank;

Τι κρύβεται πίσω από το συνεχές ράλι στην μετοχή της Alpha Bank;
Ήδη η αποτίμηση έχει φθάσει στο χρηματιστήριο στα 2 δισεκ. με την μετοχή στα 1,32 ευρώ που σημαίνει με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια (5,7 δισεκ. ευρώ) = 0,35
Η αγορά λοιπόν από την μια θα έχει οδηγήσει την Πειραιώς σε αποτιμήσεις πάνω από 0,41 P/BV και από την άλλη η Alpha bank θα αποτιμάται στα 0,35;
Βλέποντας αυτή την στρέβλωση η μετοχή της Alpha bank ενισχύεται σαν ένας άτυπος μηχανισμός arbitrage μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank.
Ταυτόχρονα ορισμένοι υπολογίζουν ότι έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 η Alpha bank θα έχει αναβαθμιστεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.
Η Alpha bank επισήμως έχει αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει να πλήξει τους μετόχους της κοινώς ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο ορισμένοι δεν αποκλείουν η Alpha bank εάν η μετοχή ξεπεράσει τα 2 ευρώ που σημαίνει αποτίμηση 3 δισεκ. ευρώ ή P/BV 0,52 να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.

Τι θα κέρδιζε η Alpha bank με αύξηση κεφαλαίου έως τέλος 2021;

Αναλύουμε ένα σενάριο σε μια υπόθεση ότι η Alpha bank αποφάσιζε αύξηση κεφαλαίου έως τέλος 2021.

Α)Μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα αύξανε τα κεφάλαια από 5,7 δισεκ. σε 7,2 δισεκ. ευρώ.

Β)Η Alpha bank δεν θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Πειραιώς, θα υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα προτίμησης, δεν έχει ανάγκη να υιοθετήσει το μοντέλο της Πειραιώς.

Γ)Μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα μείωνε το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση περίπου 800 εκατ δηλαδή ουσιαστικά από 3 δισεκ. DTC θα μειωνόταν στα 2 δισεκ. ευρώ.
Με 7,3 δισεκ. κεφάλαια και με DTC 2 δισεκ. η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα ήταν 27% πραγματικά μεγάλη βελτίωση, θα τις έδινε bonus χρηματιστηριακό η αγορά.

Δ)Η τιμή της αύξησης εάν η μετοχή στην δευτερογενή αγορά είχε φθάσει στα 2 ευρώ θα μπορούσε να εμπεριέχει discount 40% δηλαδή η τιμή της αύξησης να καθοριζόταν στα 1,2 -1,3 ευρώ – περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών 30 Απριλίου 2021 –
Η Alpha bank θα διέθετε 2,8 δισεκ. μετοχές Χ μια εκτιμώμενη τιμή 1,6 ευρώ ή 1,8 ευρώ μετά την αύξηση = 4,5 με 4,7 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Τα 4,5 με 4,7 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία θα διαμόρφωνε αποτίμηση με βάση το P/BV δηλαδή 4,5 διά 7,2 δισεκ. τα κεφάλαια = 0,62 επίπεδα που θα δικαιολογούσε καθώς θα είχε μηδενικά NPEs και DTC προς ίδια κεφάλαια στο 27%, θα είχε ένα πεντακάθαρο ισολογισμό.

E)Η Alpha bank θα εκτοξευόταν στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα ήταν η ισχυρότερη τράπεζα στο σύστημα με όρους κεφαλαίων, ποιότητας κεφαλαίων και αποτίμησης στο χρηματιστήριο.
Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι το ROE η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων εάν έχει 7,2 δισεκ. κεφάλαια για να έχει απόδοση ROE 10% θα πρέπει να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 700 εκατ σενάριο που είναι μη εφικτό με βάση την δομή του ισολογισμού αλλά όχι και άπιαστος στόχος.
Κάθε τράπεζα ευνοείται από αύξηση κεφαλαίου αλλά η Alpha bank θα ήταν η πιο ωφελημένη από το σύνολο και των 4 συστημικών τραπεζών.

Εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha θα ακολουθήσει σίγουρα η Εθνική τράπεζα

Εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha θα ακολουθήσει σίγουρα η Εθνική τράπεζα εάν καταγραφούν τιμές στο χρηματιστήριο άνω των 3,5 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 1 ευρώ υψηλότερα από τα 2,58 ευρώ που βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική μεταξύ άλλων με 5 δισεκ. κεφάλαια διαθέτει την χειρότερη σχέση DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 4,6 δισεκ προς 5 δισ ίδια κεφάλαια = 92%
Η Εθνική αναφέρει – όπως και η Alpha bank – ότι δεν σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά θα είχε ισχυρό κίνητρο να υλοποιήσει αύξηση για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Αντικίνητρο και στην περίπτωση της Εθνικής είναι το ROE η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 10% όταν έχει το χαμηλότερο PPI δηλαδή προ προβλέψεων κέρδη μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης