Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Επιτροπή Αξιολόγησης πρόκρινε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΧΣ

Η Επιτροπή Αξιολόγησης πρόκρινε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΧΣ

Η αποεπένδυση από τις τράπεζες το βασικό θέμα του ΤΧΣ

Πιθανότατα σήμερα 29 Απριλίου 2021 θα σταλεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης (Selection Panel) η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Το Selection Panel επέλεξε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο και ενημέρωσε την κυβέρνηση.
Εν συνεχεία η κυβέρνηση θα στείλει την πρόταση στο Eurogroup και μετά την έγκριση του Eurogroup θα διοριστεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr τις οποίες κατά καιρούς έχει αναφέρει, νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Θα υπάρξει όμως μία αλλαγή θα αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος του γενικού συμβουλίου ώστε να συναποφασίζει μαζί με τον διευθύνονται σύμβουλο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει δύο διοικητικά όργανα, την 3μελή Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία προΐσταται ο διευθύνων Σύμβουλος και το γενικό συμβούλιο, με 6 μέλη.

Η αποεπένδυση από τις τράπεζες το βασικό θέμα του ΤΧΣ

Μετά την οριστικοποίηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο έως τέλη Ιουνίου θα διαμορφώσουν το πλαίσιο αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία και με τους θεσμούς η μετατροπή του ΤΧΣ από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Ταμείο Επενδύσεων με στόχο να καθοριστεί ο οδικός χάρτης αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα

  • Το 1,4% της Eurobank αξίας 40,4 εκατ ευρώ
  • Το 27% της τράπεζας Πειραιώς αξίας 400 εκατ ευρώ
  • Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας αξίας 953 εκατ ευρώ
  • Το 10,98% της Alpha bank αξίας 206 εκατ ευρώ.

Η συνολική αξία των μετοχών που κατέχει στις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι 1,6 δισεκ. ευρώ.

Τέλη Ιουνίου το χρονοδιάγραμμα

Τέλη Ιουνίου 2021 η κυβέρνηση θα θέσει ως καταληκτική ημερομηνία, ώστε το ΤΧΣ να παρουσιάσει ένα πλάνο με χρονοδιαγράμματα για την αποεπένδυση από τις τράπεζες.
Το πλάνο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και εύρος αποτιμήσεων αλλά και χρονοδιαγράμματα.
Π.χ. θα αναφέρει ότι από την Eurobank θα πρέπει να αποκομίσει το α΄ τίμημα και από την Εθνική το β΄ τίμημα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το χρονικό πλαίσιο που θα τεθεί θα αίρεται μόνο όταν οι χρηματιστηριακές συνθήκες δεν ευνοούν τις πωλήσεις.

Η ιεράρχηση της αποεπένδυσης – Αρχικά Eurobank, ακολουθεί η Εθνική

Με βάση ένα πλάνο που υπάρχει στην κυβέρνηση το ΤΧΣ από την πρώτη τράπεζα που θα αποχωρήσει θα είναι η Eurobank.
Μάλιστα δεν αποκλείεται η αποεπένδυση από την Eurobank και το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ θα μπορούσε να σημειωθεί και μετά την αναβάθμιση της μετοχής στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.

To TXΣ θα πουλήσει μέσω placement το 20% της Εθνικής τράπεζας

Για το ελληνικό δημόσιο η μεγάλη πρόκληση είναι η Εθνική τράπεζα και επειδή κατέχει το 40,3% των μετοχών της τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι προφανές ότι η αποεπένδυση θα είναι σταδιακή.
Σε πρώτη φάση θα μπορούσε το ΤΧΣ να πουλήσει το 10% ή 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας έχει αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές 475 εκατ ευρώ.
Αυτό το ποσοστό το 20% θα μπορούσε να διατεθεί με placement δηλαδή με διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποκτήσει 475 εκατ και η Εθνική θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στην μετοχή της Εθνικής αλλά και στην αξιολόγηση αλλά και στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.

Τι θα συμβεί με την Alpha bank;

Το ΤΧΣ διαθέτει το 10,98% των μετοχών της Alpha bank.
Η στάση του Ταμείου θα καθοριστεί με βάση τους σχεδιασμούς της τράπεζας εάν δηλαδή προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Alpha bank εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ θα είναι με δικαιώματα προτίμησης.
Θα μπορούσε το ΤΧΣ να πουλήσει τα δικαιώματα προτίμησης του και έτσι μέσω της αύξησης να συντελεστεί και μεγάλη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ από την Alpha bank.
Σε άλλη περίπτωση το ΤΧΣ θα αποχωρήσει μέσω placement, θα πωληθούν μετοχές σε διεθνείς επενδυτές.

Τελευταία στο χρονοδιάγραμμα η Πειραιώς

Λόγω της μεγάλης μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς από 61,35% σε 27% είναι προφανές ότι για το ορατό μέλλον δεν εξετάζεται άλλη μετοχική διαφοροποίηση.

Σε ποιες τιμές;

Το πιο ουσιώδες ζήτημα για τους επενδυτές είναι σε ποιες τιμές θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.
Δυνητικά από

  • Εurobank πάνω από τα 0,85 ευρώ
  • Alpha bank πάνω από 2 ευρώ
  • Εθνική πάνω από 3,5 ευρώ
  • Πειραιώς πάνω από 3 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης