Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διασώσει δύο τράπεζες την Πειραιώς και την Attica bank – Ποια τα ηθικά διδάγματα;

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διασώσει δύο τράπεζες την Πειραιώς και την Attica bank – Ποια τα ηθικά διδάγματα;
Ο Χρήστος Μεγάλου θα αποδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων και θα εκμεταλλευτεί την κρατική βοήθεια και θα ισχυροποιήσει την Πειραιώς, είμαστε σίγουροι - Για την Attica bank έχουμε αμφιβολίες
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διασώσει δύο τράπεζες, την τράπεζα Πειραιώς στην οποία πραγματοποιήθηκε ιδιότυπο – βελούδινο resolution με τους μετόχους και το κράτος να έχουν υποστούν ζημία 3 δισεκ. ευρώ και την Attica bank η οποία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο εδώ και πολλά χρόνια, επικρατεί τύφλωση αν και η ιστορία αποδεικνύει ότι πάντα χρειάζεται μια τράπεζα… για εξυπηρέτηση πολλών συμφερόντων.

Πειραιώς και Attica bank δύο πραγματικά διαφορετικές περιπτώσεις

Μπορεί ο τρόπος διάσωσης της Πειραιώς να προκάλεσε αντιδράσεις καθώς το κράτος υπέστη ζημία 3 δισεκ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου 2015 περί τα 670 εκατ και cocos μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές 2,040 δισεκ. μαζί με απώλεια ετήσιων τόκων 164 εκατ)… μπορεί να προηγήθηκε βελούδινο resolution δηλαδή εξυγίανση με το κράτος και τους μετόχους να συνθλίβονται… μπορεί ο Αλέξης Πατέλης να δηλώνει ότι δεν έχει καμία συμμετοχή αλλά σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα… στην Πειραιώς αναφέρεται… η Πειραιώς έπρεπε να διασωθεί.
Η διάσωση της Πειραιώς ήταν επιβεβλημένη όχι μόνο επειδή είναι συστημική τράπεζα.
Διαθέτει 71,5 δισεκ. ενεργητικό σχεδόν ισοδύναμο με το 42% του ελληνικού ΑΕΠ, παράγει έσοδα τα προ προβλέψεων κέρδη ανέρχονται σε 800-850 εκατ και μετά την μεγάλη κρατική βοήθεια που έλαβε σε κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 η Πειραιώς μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 300 εκατ αρχικά και 500 εκατ αργότερα.
Επίσης διαθέτει κεφάλαια 4,9 δισεκ. ενώ η διοίκηση Μεγάλου μπορεί να πήρε πάσης φύσεως κρατική βοήθεια αλλά διασφάλισε και άλλα 1,6 δισεκ. με ίδια μέσα… συνολικά 3 δισεκ. (1,38 δισεκ. με αύξηση κεφαλαίου και 1,6 δισεκ. με άλλα μέσα και εργαλεία).
Η Πειραιώς έπρεπε να υποστηριχθεί από το κράτος, θα μπορούσε να έχει ακολουθηθεί άλλη μέθοδος αλλά σε κάθε περίπτωση έπρεπε το κράτος να στηρίξει την Πειραιώς.

Η τράπεζα από το 2022 θα ανακάμψει και θα βρεθεί στην ίδια θέση με τις άλλες τράπεζες, οπότε δημιουργήθηκαν 4 σχεδόν ισοδύναμες τράπεζες στην Ελλάδα που θα στηρίξουν την οικονομία.
Η κρατική στήριξη στην Πειραιώς και το βελούδινο resolution ήταν επιβεβλημένες ενέργειες για να επανέλθει στην κανονικότητα η Πειραιώς…
Οι αναφορές Πατέλη ότι εάν δεν υποστηριζόταν η Πειραιώς θα έχανε το δημόσιο 3 δισεκ…. να θυμίσουμε στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού ότι το ελληνικό δημόσιο έχασε 3 δισεκ. από την Πειραιώς.
Όμως βλέποντας την μεγάλη εικόνα και ξεπερνώντας το πώς μπήκε από την πίσω πόρτα ο Paulson…πως οι ανάδοχοι πήραν 61 εκατ και άλλα… η κρατική στήριξη στην Πειραιώς ήταν απαραίτητη.
Το ηθικό δίδαγμα εδώ είναι ότι η στήριξη της Πειραιώς θα αποβεί ωφέλιμη για το τραπεζικό σύστημα και για την εθνική οικονομία μεσοπρόθεσμα.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες των ελλήνων φορολογουμένων αλλά και επενδυτών που έβαλαν και στην Πειραιώς πλάτη για να γυρίσει σελίδα.
Ναι η επιστροφή της Πειραιώς στην κανονικότητα είναι σωστή επιλογή.
Επίσης είναι θετικό που τώρα αναγνωρίζει η Πειραιώς ότι η διοίκηση Σάλλα είχε όντως δημιουργήσει μια τράπεζα σε σταθερές βάσεις με καλή δομική οργάνωση, δίκτυο και συστήματα για να τα λέμε όλα.
Ο Σάλλας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη για να μπορεί να υπάρχει σήμερα η Πειραιώς.

Attica bank ένα διαχρονικό σκάνδαλο… ένα πρόβλημα που θα παραμείνει πρόβλημα

Μετά από 23 χρόνια στο τραπεζικό ρεπορτάζ… πολλά άλλαξαν.
Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν ότι η Attica bank ήταν πάντα ο βαριά ασθενής του συστήματος.
Προβληματική τράπεζα, παραμάγαζο κυβερνήσεων, συνδικαλιστών, επιχειρηματιών που είχαν όσμωση με την κυβέρνηση και η Attica bank… ήταν ο χρηματοδότης πολλών φίλων των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Επί 23 χρόνια αυτά αποκαλύπτουμε, πόσες διοικήσεις έχουν περάσει, τα ίδια λέγαμε επί 23 χρόνια.
Πριν πολλά χρόνια είχαμε θέσει σε διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank την εξής ερώτηση «εάν σε ρωτούσαμε πόσο μπουρδέλο τράπεζα διοικείς τι απάντηση θα έδινες; - Η ερώτηση δεν τον σόκαρε καθόλου…και η απάντηση του δεν μας σόκαρε καθόλου… μεγάλο μπουρδέλο μας απάντησε»
Όταν έδινε δάνεια στον Λαυρεντιάδη η Attica bank, όταν έδινε στον Καλογρίτσα για να θυμηθούμε τους τελευταίους αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες που βολεύτηκαν στην Attica bank.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ήρθε με καλές προθέσεις αλλά δεν πέτυχε και το ξέρει… κάποια στιγμή μάλιστα ήθελε να σηκωθεί να φύγει αλλά τελικά δεν έφυγε.
Η Attica bank για πολλά χρόνια ήταν ένα στημένο παραμάγαζο όπου η κομπίνα πήγαινε σύννεφο, τα δάνεια δίδονταν χωρίς κριτήρια… ήταν το μαγαζί όχι γωνία αλλά το μαγαζί για τις περίεργες δουλειές.
Προφανώς υπήρξαν και κάποιοι που προσπάθησαν και ο Πανταλάκης προσπάθησε να βάλει τάξη στην Attica bank αλλά ήταν χαώδη τα προβλήματα.
Ο Πανταλάκης έχει ευθύνη ως προς το σκέλος της μη ανάδειξης των προβλημάτων, με την Aldridge και την τιτλοποίηση Artemis 1,33 δισεκ. ευρώ πήγε να κρύψει το πρόβλημα και να κερδίσει χρόνο, αυτό ήταν πολύ μεγάλο του λάθος.
Αλλά η ώρα της αλήθειας πάντα έρχεται και η ώρα του λογαριασμού επίσης πάντα έρχεται.
Στην ζωή πάντα στο τέλος πληρώνουμε τον λογαριασμό.
Η Attica bank… μπήκε στον Ηρακλή για να διασωθεί.
Με βάση την μυθολογία ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους… μάλλον έκανε 13 καθώς διασώζει και την Attica bank που μάλλον προσομοιάζει με την κόπρο του Αυγεία.

Ηθικό συμπέρασμα

Η Πειραιώς διασώθηκε με κρατικά κεφάλαια κύριε Πατέλη αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο Χρήστος Μεγάλου θα αποδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων και θα εκμεταλλευτεί την κρατική βοήθεια και θα ισχυροποιήσει την Πειραιώς, είμαστε σίγουροι.
Για την Attica bank όσο βοήθεια και να δοθεί… συνεχίζει να έχει αβέβαιο μέλλον.
Δεν έπρεπε να ονομάζεται Attica bank αλλά Problem bank.. και θα παραμείνει πρόβλημα… με προ προβλέψεων έσοδα (PPI) 72.000 ευρώ (προσοχή χιλιάδες όχι εκατομμύρια)… βρε αθεόφοβοι την οργή της λογικής δεν την φοβάστε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης