Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Ο John Paulson θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Bloomberg: Ο John Paulson θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
Μεταξύ των επενδυτών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο John Paulson, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg
Σχετικά Άρθρα

Μεταξύ των επενδυτών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο John Paulson, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
O δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ήδη ένας από τους μεγαλομετόχους της δεύτερης τη τάξει τράπεζας στην Ελλάδα, αναμένεται να λάβει μέρος μαζί με ακόμη δύο επενδυτές στην ΑΜΚ, ύψους 1,38 δισεκ. ευρώ, την οποία διεξάγει η τράπεζα σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου (ΤΧΣ).
Εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και του Paulson αρνήθηκαν να κάνουν οποιονδήποτε σχολιασμό.
Όπως προειπώθηκε, η ΑΜΚ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, που περιλαμβάνει τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 3% μεσοπρόθεσμα, από 45% το 2020.
Επίσης, περιλαμβάνει και ένα σχέδιο πώλησης νέων τιτλοποιήσεων χρέους έως το τέλος του 2021 (project Sunrise).

Mέγγενη τα NPEs

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αποτέλεσμα της δεκατούς κρίσης χρέους που βίωσε η Ελλάδα, και η οποία είχε ως επίπτωση τη μείωση του 25% της οικονομικής της παραγωγής.
Το μεγαλύτερο μέρος των προς πώληση νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς - περίπου 85% - αναμένεται να πάνε στα χέρια διεθνών επενδυτών με τη διαδικασία του book building.
Ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρώσει η Πειραιώς τις επόμενες μέρες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του από 61% περίπου στο μισό, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Paulson, που δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας κατά τη διάρκεια της φούσκα των ενυπόθηκων δανείων και, κατόπιν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, άρχισε να επενδύει στις ελληνικές τράπεζες μετά το 2010, όταν δηλαδή ξέσπασε η μεγάλη κρίση χρέους στη χώρα.
Πέρυσι, αποφάσισε να παραδώσει το fund που είχε σε άλλους επενδυτές και να μετατρέψει την επιχείρησή του σε family office.
Ως ανάδοχοι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς είναι οι Goldman Sachs Group Inc και UBS Group AG, ενώ η Morgan Stanley συμβουλεύει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

dadada_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης