Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η μείωση του NPEs ratio στις ελληνικές τράπεζες στο 5% με 10% θα φέρει άνοδο… έως 30%-40% στις μετοχές

Πως η μείωση του NPEs ratio στις ελληνικές τράπεζες στο 5% με 10% θα φέρει άνοδο… έως 30%-40% στις μετοχές
Τέλη Απριλίου τα νέα αναθεωρημένα πλάνα για τα NPEs από τις ελληνικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Η μείωση των NPEs στις ελληνικές τράπεζες κάτω από 10% θα φέρει άνοδο… έως 30%-40% στις μετοχές.
Κάποια στιγμή το NPEs ratio ο δείκτης δηλαδή που δείχνει πόσο αντιστοιχούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα συνολικά δάνεια ήταν 55% και πλέον προσεγγίζουν το 10% με προοπτική να κινηθούν εντός των επόμενων 12 μηνών μεταξύ 5% και 10%.
Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η τελική φάση της εξυγίανσης κρύβει μυστικά σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου και είναι προσεκτικοί.
Ήδη οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις αποτιμήσεις τους κατά 4 δισεκ. τους τελευταίους μήνες και η ανάκαμψη αυτή αποδίδεται προφανώς στην ορατότητα που αποκτούν οι επενδυτές με τα NPEs.
Το συμπέρασμα περί περαιτέρω ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών δεν είναι αυθαίρετο, στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα ανακάμψουν όσο αρχίζουν οι επενδυτές να αποκτούν ορατότητα για την μείωση των NPEs.
Βέβαια υπάρχουν και ισχυρά αντικίνητρα, όπως το ακραίο υψηλό DTC προς ίδια κεφάλαια που φθάνει στο 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όσο το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι τόσο υψηλή στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν αποτιμήσεις παραπλήσιες με τις ευρωπαϊκές και θα διαπραγματεύονται με discount.


Τέλη Απριλίου τα νέα αναθεωρημένα πλάνα για τα NPEs

Στα τέλη Απριλίου 2021 θα υποβάλλουν τα νέα αναθεωρημένα πλάνα για τα NPEs οι ελληνικές τράπεζες και όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews, όλες θα παρουσιάσουν μονοψήφια ποσοστά NPEs το 2022.

Η Εθνική στόχος είναι 6% NPEs ή 1,8 δισεκ. το 2022
Η Πειραιώς στόχος είναι 3,6 δισεκ. NPEs το 2022
Η Eurobank στόχος είναι 3,5 δισεκ. ή 9% το 2021 και 2,6 δισεκ. ή 6% το 2022
Η Alpha bank στόχος 3,5 δισεκ. NPEs το 2022

Ουσιαστικά το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν NPEs περίπου 11,5 δισεκ. από 106 δισεκ. που είχαν πριν 7 χρόνια πραγματικός άθλος και ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην μεγάλη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών

Αποτίμηση και με όρους P/E

Έως σήμερα οι τράπεζες είχαν ως μέθοδο αποτίμησης τον δείκτη P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια που κινείται μεταξύ 0,28 στην Πειραιώς και 0,55 στην Eurobank.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη την κερδοφορία, που υποστηρίζουν οι τράπεζες ότι θα επιτύχουν το 2022, θα πρέπει να ανασύρουμε… και ένα άλλο δείκτη το P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη ή πιο απλά πόσες φορές τα κέρδη αποτιμώνται οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα κέρδη του 2022 αποτιμώνται με P/E μεταξύ 3,5 και 5,9, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πουθενά τόσο χαμηλές αποτιμήσεις.
Π.χ. στην Wall Street το P/E ανέρχεται στο 23 δηλαδή η χρηματιστηριακή αποτίμηση αντιστοιχεί 23 φορές τα κέρδη.
Στην Ελλάδα δεν θα ήταν απίθανο να δούμε P/E στο 7 όπερ σημαίνει αύξηση αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο άνω του 50% ή εύρος 50% με 70%
trapezes_18bn.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης