Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί στις 1.000 μονάδες εντός 6 εβδομάδων; - Ναι αρκεί να πληρούνται 6 όροι

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί στις 1.000 μονάδες εντός 6 εβδομάδων; - Ναι αρκεί να πληρούνται 6 όροι
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί στις 1000 μονάδες ή 10% άνοδος από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών εντός 6 εβδομάδων αρκεί να πληρούνται αυτοί οι 6 όροι.
Σχετικά Άρθρα

«Sell in May and Go Away» υποστηρίζουν στις ΗΠΑ και την Wall Street.
Η πώληση το Μάιο και η απομάκρυνση από την αγορά είναι μια επενδυτική στρατηγική για μετοχές που βασίζεται σε μια θεωρία ότι η περίοδος από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σημειώνεται ισχυρότερη άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άλλους μήνες.
Με βάση αυτό το επενδυτικό γνωμικό, τον Μάιο είναι σκόπιμο να μην υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές θέσεις.
Βέβαια αυτό δεν συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια αλλά σε γενικές γραμμές τείνει να ισχύει.

Μπορεί προσεχώς το ελληνικό χρηματιστήριο να φθάσει στις 1000 μονάδες;

Ναι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε εντός των προσεχών 6 εβδομάδων να έχει φθάσει στις 1000 μονάδες αρκεί να πληρούνται 6 βασικά κριτήρια, 6 βασικές προϋποθέσεις.

1)Να μην υπάρξει διεθνής διόρθωση.
Ήδη ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει αποτίμηση 34,3 τρισεκ. δολάρια ουσιαστικά με βάση τον Buffett indicator δηλαδή τον δείκτη Buffett όταν ο βασικός δείκτης βαρόμετρο ο S&P 500 είναι πάνω από 1,5 φορά το ΑΕΠ των ΗΠΑ που ανέρχεται στα 20,9 τρισεκ. δολάρια (η σχέση 34,3 τρισεκ. προς 20,9 τρισεκ. είναι 1,64 φορές) τότε η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη και είναι θέμα χρόνου μια διόρθωση.
Ορθώς υποστηρίζουν η Deutsche Bank και η Bank of America Merrill Lynch ότι θα πρέπει να αναμένεται μια διόρθωση 10% στις αγορές και ειδικά στην Wall.
Βέβαια το -10% για τον δείκτη S&P 500 που έχει προσεγγίσει τις 4.200 μονάδες είναι 420 μονάδες δηλαδή να επιστρέψει στις 3.800 μονάδες.
Μια τέτοιας κλίμακας διόρθωση δεν είναι παράλογη.
Δεν πρέπει όμως να τρέφουμε αυταπάτες, οι αγορές μετοχών διεθνώς είναι φούσκα.
Τροφοδοτείται η φούσκα από τα 22 + 7 = 29 τρισεκ. δολάρια νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα που δίνουν χώρες και κεντρικές τράπεζες για να κρατήσουν εν ζωή τα παραφουσκωμένα περιουσιακά στοιχεία ειδικά μετοχές και ομόλογα.
Η αξία των μετοχών χωρίς τις ακραίες χειραγωγήσεις από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να είναι έως και 30% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Αυτό το 30% στις αποτιμήσεις είναι ο αέρας από τα ακραία δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.

2)Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι μονόδρομος.
Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 1,58% και το ελληνικό 10ετές στο 0,90%.
Νομοτελειακά οι αποδόσεις στα ομόλογα εν μέσω παγκόσμιας αύξησης του χρέους είναι νομισματικός παραλογισμός.
Για κάθε 1% αύξηση στα επιτόκια των ομολόγων, επιδεινώνεται η εξυπηρέτηση του χρέους κατά 20%.
Το μέλλον επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για το δημόσιο χρέος.
Για την ώρα το έχουμε παραμερίσει ως πρόβλημα, αλλά συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα επιδεινούμενο.

3)Για το ορατό μέλλον δηλαδή στις 23 Απριλίου 2021 όπου η Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα (βαθμολογία ΒΒ- με σταθερές προοπτικές) και στις 21 Μαΐου 2021 που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s (Ba3 σταθερές προοπτικές) δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι επίκειται προσεχώς έκδοση 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκια περίπου στο 0,80%.
Δεν αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Standard and Poor’s και Moody's αλλά μπορεί να δώσουν το στίγμα τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Είναι αληθές ότι η αναβάθμιση και πολύ περισσότερο η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα τελεί υπό αίρεση γιατί ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα πάνε καλά καθώς εξυγιαίνονται, η μεγάλη αύξηση του κρατικού χρέους λειτουργεί αποτρεπτικά.

4)Στις 11 Μαίου 2021 η Eurobank θα αναβαθμιστεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI) και εκτιμώνται εισροές 180 εκατ ευρώ.
Δεν αποκλείεται και η αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες της Morgan Stanley αλλά αυτό θα καταστεί σαφές μάλλον με βάση την συμπεριφορά της μετοχής και αποτίμησης στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου 2021.
Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 η μετοχή της Εθνικής σημειώνει κέρδη 42%.
Εάν αναβαθμιστεί και η Εθνική – ακόμη δεν είναι σίγουρο – τότε οι εισροές θα αυξηθούν σημαντικά.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Μάιου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαΐου 2021 είναι η επόμενη αξιολόγηση των δεικτών της MSCI.
Επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες 11 Αυγούστου 2021 και 11 Νοεμβρίου 2021 για τις αξιολογήσεις της Morgan Stanley Capital International.

5)H αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα ξεκινήσει προσεχώς αλλά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα Μαΐου 2021.
Η αύξηση 1,2 με 1,38 δισεκ. με τιμή 1 με 1,15 ευρώ θα είναι επιτυχής.
Εκτιμάται ότι η διεθνής δημόσια προσφορά θα έχει κάλυψη έως 8 φορές ή 8 Χ 720 με 828 εκατ = 5,6 με 6,5 δισεκ. ευρώ.
Η αρχική αποτίμηση της Πειραιώς θα είναι στα 0,28 P/BV χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία και πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί στα 0,38 όπερ σημαίνει συνολική αποτίμηση στο χρηματιστήριο από 1,3 δισεκ. στα 1,7 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς θα δώσει μια ώθηση στις τραπεζικές μετοχές γιατί θα στείλει το μήνυμα ότι… προσελκύει κεφάλαια αν και οι όροι της αύξησης έχουν δεχθεί εύλογη – κριτική στα όρια της αποδοκιμασίας για τους παλαιούς μετόχους.

6)Οι ελληνικές τράπεζες με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου του 2021 θα επικαιροποιήσουν τους στόχους μείωσης των NPEs και οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια πιο σαφή ορατότητα.
Όσο οι επενδυτές βλέπουν ότι τα σχέδια εξυγίανσης υλοποιούνται τόσο θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις τραπεζικές μετοχές.
Αυτή η παράμετρος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Το bankingnews ήταν για πολλά χρόνια αρνητικό για το χρηματιστήριο, τις προοπτικές και τις τραπεζικές μετοχές.
Η αλλαγή στάση μας σχετίζεται με μια ευρύτερη επαναξιολόγηση των δεδομένων, ωστόσο δεν τρέφουμε υπερφίαλες προσεγγίσεις, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πολλά ανοδικά περιθώρια και συν τοις άλλοις οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε μαραθώνιο με ένα μεγάλο βάρος το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Σε σύνολο 22,5 δισεκ. κεφαλαίων τα 15,5 δισεκ. είναι DTC δηλαδή χαμηλής στάθμης και ποιότητας κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Υπό αυτούς τους όρους ναι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί στις 1000 μονάδες ή 10% άνοδος από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών εντός 6 εβδομάδων αρκεί να πληρούνται αυτοί οι 6 όροι.
Για τις τραπεζικές μετοχές αυτό το αισιόδοξο σενάριο μεταφράζεται ως εξής
Εθνική 3,2 ευρώ
Alpha bank 1,5 ευρώ
Πειραιώς 1,8 ευρώ – μετά την αύξηση –
Eurobank 0,88 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης