Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ανακοινώνει αύριο εκτάκτως αποτελέσματα – Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί - Αρχικά θα επιχειρηθεί να πωληθεί αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα σπάσει σε good και bad bank

    Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ανακοινώνει αύριο εκτάκτως αποτελέσματα – Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί - Αρχικά θα επιχειρηθεί να πωληθεί αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα σπάσει σε good και bad bank
(upd3)Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς αύριο εκτάκτως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2011 και όχι έως τις 10 Οκτωβρίου που είχε λάβει παράταση σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και το ΤΧΣ επιδιώκουν άμεσα να κλείσουν την εκκρεμότητα του ΤΤ.
O Γ. Στουρνάρας ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πάντως στον σύλλογο εργαζομένων ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Το www.bankingnews.gr αποκαλύπτει το σχέδιο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από το  υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ αλλά και το ΤΧΣ φαίνεται ότι για το ΤΤ θα ακολουθηθούν 2 στάδια.
Στο πρώτο στάδιο θα επιχειρηθεί να πωληθεί το ΤΤ απευθείας σε κάποια συστημική τράπεζα.

Αν δεν καταφέρει να πωληθεί σενάριο που μέχρι πρότινος φαινόταν αδιανόητο – αλλά δεν είναι – θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο όπου το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank.
Σύμφωνα με πηγές στις ενδιαφερόμενες τράπεζες το ΤΤ δεν έχει πλέον να προσφέρει πολλά σε μια μεγάλη συστημική τράπεζα.
«Θα χρειαστεί 2,5 δις νέο κεφάλαιο ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων» τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας που θεωρείται…θεωρητικά από «τους ισχυρούς διεκδικητές του ΤΤ».
Η λύση της απευθείας πώλησης του Ταχυδρομικού  Ταμιευτήριου ώστε να προστατευθούν οι ιδιώτες μέτοχοι που ελέγχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο του σχεδίου. Με βάση το πρώτο στάδιο του σχεδίου
1)Θα προστατευθεί ο μέτοχος πλειοψηφίας του ΤΤ που είναι ιδιώτες καθώς ελέγχουν το 55%. Το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα 34% και έμμεσα 10% μέσω των ΕΛΤΑ.
2)Θα προστατευθεί ο εργαζόμενος. Υπήρχαν σκέψεις να σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ λόγω εργαζομένων για να μπορέσει η τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ να σπάσει τις συμβάσεις εργασίας.
Όμως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ θα επιβάλλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το ΤΧΣ θα μπλοκάρει οποιαδήποτε σχέδιο συστημικής τράπεζας η οποία έχει εξαγοράσει άλλη μη συστημική και επιδιώξει να εμπλακεί και στην διεκδίκηση του ΤΤ.
Π.χ. αν μια τράπεζα από Εθνική, Alpha, Eurobank εξαγοράσει την Emporiki δεν θα μπορεί να εμπλακεί στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΤΤ καθώς το ΤΧΣ θα μπλοκάρει την συμμετοχή της.

Αν αποτύχει η πώληση έρχεται το good και bad bank

Σύμφωνα με στέλεχος άλλης τράπεζας που θεωρείται εκ των διεκδικητών του ΤΤ η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα συμφέρει τους επίδοξους μνηστήρες.
Το good TT θα πωληθεί και οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας, τα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε αγοραίες τιμές ενώ ότι κακώς κείμενο υπάρξει θα πάει στο bad bank ΤΤ.
Τι συμφέρει μια ελληνική τράπεζα να αγοράσει το ΤΤ όπως είναι ή διασπασμένο σε good και bad bank;
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν το ΤΤ διασπασμένο αυτό είναι η αλήθεια….  
Όμως το βασικό πρόβλημα που φαίνεται να εμποδίζει την διάσπαση σε good και bad bank του ΤΤ είναι «τι θα πρέπει να περιλαμβάνει;»
Με  βάση τα υφιστάμενα στοιχεία ενεργητικού το ΤΤ έχει ελάχιστα bad στοιχεία και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Π.χ. η TBank συγχωνεύθηκε με το ΤΤ έχοντας πρώτα εξυγιανθεί. Μάλιστα το ΤΕΚΕ έχει καλύψει το funding gap του ενεργητικού της TBank με 700 εκατ. Άρα η TBank εξυγιάνθηκε και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί bad bank.
Έψαξαν λοιπόν και δεν βρήκαν.
Όμως φαίνεται μπορεί να μην βρήκαν αλλά προσπαθούν να εφεύρουν bad bank δραστηριότητα στο ΤΤ.
Ποια είναι η bad bank δραστηριότητα που ανακάλυψαν;
Τους εργαζόμενους.
Κατά πληροφορίες που δεν αμφισβητούνται για την αξιοπιστία τους «οι εργαζόμενοι θεωρούνται στο ΤΤ ότι είναι και καλοπληρωμένοι, δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρα και με περιορισμένη τραπεζική γνώση και εμπειρία άρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή να σπάσει το ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα» (Δεν συμφωνούμε με την άποψη αυτή αλλά αυτό πιστεύουν οι άλλες τράπεζες)
Όμως αν σπάσει σε good και bad θα χάσουν οι μέτοχοι τα χρήματα τους εξέλιξη που είναι ηθικά ανέντιμη αν σκεφθεί κανείς ότι το 55% των μετοχών του ΤΤ το κατέχουν ιδιώτες δηλαδή είναι η πλειοψηφία.
Για τους εργαζομένους το εύλογο είναι να υπάρξει  αλλαγή του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος με ανάλογες συμβάσεις με την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ, υπό την αίρεση ότι κανείς δεν θα απολυθεί και σύλλογος εργαζομένων, μέτοχος και η τράπεζα που θα την εξαγοράσει  θα συμφωνήσουν.

Πρώτη ενημέρωση 23:14 28 Αυγούστου 2012

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης