Τραπεζικά νέα

Το κράτος αποεπενδύει από τις τράπεζες - Άμεσα η Eurobank, η Εθνική από 40,3% στο 20% με placement ή μοντέλο Πειραιώς

Το κράτος αποεπενδύει από τις τράπεζες - Άμεσα η Eurobank, η Εθνική από 40,3% στο 20% με placement ή μοντέλο Πειραιώς
To TXΣ σχεδιάζει την αποεπένδυση από την Eurobank, θα ακολουθήσει η Εθνική τράπεζα, το δημόσιο θέλει να μειώσει το ποσοστό από 40,3% σε 20%
Σχετικά Άρθρα

Τον οδικό χάρτη αποεπένδυσης του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσει η κυβέρνηση και προσεχώς σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις τράπεζες θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, ένα χρονοδιάγραμμα αλλά και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει
1)Να έχει τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ ο οποίος θα πρέπει να έχει γνώση επενδυτικής τραπεζικής.
Προσεχώς θα ληφθούν αποφάσεις από την αρμόδια επιτροπή.
2)Να διασφαλιστεί ότι κάθε φορά που αποχωρεί ή μειώνει ποσοστά το ΤΧΣ στις τράπεζες έχει επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
3)Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς που μετά την αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά θα μειωθεί στο 32% κάτω της καταστατικής μειοψηφίας.
Κατέχει το 1,4% της Eurobank, το 10,98% της Alpha bank και το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.

Οι προτεραιότητες του δημοσίου Eurobank και Εθνική τράπεζα

Οι βασικές προτεραιότητες του δημοσίου είναι η Eurobank και η Εθνική για διαφορετικούς λόγους.
Το ΤΧΣ σχεδιάζει σύντομα να αποεπενδύσει από την Eurobank στέλνοντας ένα μήνυμα στην αγορά ότι οι τράπεζες επανέρχονται στην κανονικότητα.
Το ποσοστό του ΤΧΣ είναι πλέον ασήμαντο στην Eurobank, μόλις 1,4% αλλά έχει μεγάλη συμβολικότητα και σημειολογία, άπαξ και θα είναι ο προπομπός οριστικής αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες.
Επίσης προτεραιότητα είναι η Εθνική τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το δημόσιο κατέχει το 40,3% τρέχουσας αξίας 900 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι αρχικά στόχος είναι το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική θα μειωθεί από 40,3% σε 20% θα διατεθεί δηλαδή μέσω book building βιβλίου προσφορών το 20% της Εθνικής τρέχουσας αξίας 450 εκατ ευρώ.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο Πειραιώς και στην Εθνική τράπεζα αν και η Εθνική βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κεφαλαιακή κατάσταση και δεν θα χρειαστεί να πλήξει τους μετόχους με dilution της τάξης του 95%.
Θα μπορούσε ωστόσο η Εθνική να συνδυάσει την διαδικασία μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για διάφορες κινήσεις, πιθανότατα στο εξωτερικό.

Με δύο μοντέλα η αποεπένδυση

Η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί με δύο μοντέλα.

1)Το βασικό σενάριο διάθεση των νέων μετοχών με placement.
Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέσει μετοχές στις τράπεζες που κατέχει

  • μέσω ανοικτού διαγωνισμού
  • με χρηματιστηριακές εντολές
  • με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά
  • με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών book building.

Το ΤΧΣ δύναται να μειώνει την συμμετοχή του στις τράπεζες μέσω αύξησης κεφαλαίου
Η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών
Το ΤΧΣ μπορεί να πουλάει μετοχές σε συγκεκριμένο επενδυτή ή ομάδα επενδυτών
Το ΤΧΣ μπορεί να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές
Το ΤΧΣ δύναται να συνάπτει συμφωνία μετόχων
Το Ταμείο δύναται να παρέχει δικαιώματα πρώτης προσφοράς και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε επενδυτές
Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης όπως φερεγγυότητα, δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής κ.α.

2)Με μοντέλο τύπου Πειραιώς, όπου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να μειώνεται το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε τι χρονικό ορίζοντα;

Με βάση όλες τις ενδείξεις, προσεχώς θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.
Κριτήρια αποχώρησης – αποεπένδυσης θα είναι το NPEs ratio να μειωθεί στο 5% και να διασφαλιστεί ότι δεν αμφισβητείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αν και ο χάρτης αυτός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να έχει το εξής χρονοδιάγραμμα

  • Εντός των προσεχών εβδομάδων η αποχώρηση του ΤΧΣ από την Eurobank
  • Μέσα στο α΄ 3μηνο του 2022 η μείωση του ποσοστού στην Εθνική τράπεζα, θα μπορούσε να συνδυαστεί και με αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο στην Εθνική θα μπορούσε να υπάρξει και placement μετοχών νωρίτερα.
  • Μέσα στο α΄ 6μηνο του 2022 και εφόσον έχουν διασφαλιστεί οι στόχοι μείωσης των NPEs να μηδενιστεί και το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha bank.
  • Στην Πειραιώς η διάθεση των μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου μπορεί να πραγματοποιηθεί τμηματικά από το τέλος του 2022.

Σε ποιες τιμές η αποεπένδυση;

Προφανώς και το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας.
Υπάρχουν κάποια κριτήρια, π.χ. στην Πειραιώς θα είναι η τιμής της αύξησης κεφαλαίου του 2021.
Στην Εθνική τράπεζα μια αποτίμηση πάνω από 4 ή και 5 ευρώ ανά μετοχή στην περίπτωση του placement καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με αύξηση κεφαλαίου.
Αν μια τράπεζα σχεδιάσει αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε αυτός να λειτουργήσει ως μηχανισμός αποεπένδυσης έστω και σταδιακής, όπως στην περίπτωση της Πειραιώς αλλά με πολύ διαφοροποιημένα κριτήρια.
Στην Alpha bank σε τιμή πάνω από τα 2 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015, πιθανό σενάριο να κινηθεί και πάνω από 2,5 ευρώ.
Ωστόσο η γενική εκτίμηση είναι ότι εντός των επόμενων 12 μηνών θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος τιμών στις τραπεζικές μετοχές που θα διευκολύνουν τα placement δηλαδή την διάθεση μετοχών.
H αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι στα 8 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ θα διαμορφώνεται στα 1,65 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 1,65 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούν σε μια υποαξία 96% για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άπαξ και έχει επενδύσει 44,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Tameio_XS.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης