Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική εξετάζει, επέκταση και εξαγορά στο εξωτερικό και υπό όρους αύξηση κεφαλαίου έως 1 δισ με στόχο διπλή πρωτιά

Η Εθνική εξετάζει, επέκταση και εξαγορά στο εξωτερικό και υπό όρους αύξηση κεφαλαίου έως 1 δισ με στόχο διπλή πρωτιά
Το μέλλον της Εθνικής τράπεζας φαίνεται ότι είναι ξανά στο εξωτερικό… όπως παλιά, πριν πολλά χρόνια.
Σχετικά Άρθρα

Μεγαλεπήβολα σχέδια αρχίζει να μελετάει η Εθνική Τράπεζα με στόχο να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της και να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα βάση κερδοφορίας και αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο σε εύλογο βάθος χρόνου.
Έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες με το Frontier την τιτλοποίηση 6 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων που υπολογίζεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν προς τα τέλη Μαΐου ή μέσα Ιουνίου 2021 και δρομολογώντας τις τελευταίες κινήσεις εξυγίανσης με στόχο NPEs ratio 6% το 2022, η Εθνική αρχίζει να εκπονεί σχέδια
1)για το πώς θα καταστεί η πιο κερδοφόρος τράπεζα στην Ελλάδα
2)για το πώς θα καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα χρηματιστηριακά στην Ελλάδα.

Οι εξαγορές εντός Ελλάδος έχουν αποκλειστεί από την κυβέρνηση

Η Εθνική τράπεζα με συνολικό ενεργητικό 77,5 δισεκ. έχει σχεδόν σε ποσοστό 92% πηγές εσόδων την Ελλάδα.
Οι δυνατότητες μεγάλης επέκτασης στην Ελλάδα, μέσω εξαγοράς, δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση, SSM και ελληνικό δημόσιο δεν επιδιώκουν αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη.
Κάποια στιγμή είχαν μελετήσει την εξαγορά – μέρους της Πειραιώς – αλλά ήταν ένα σχέδιο επί χάρτου που δεν προχώρησε και σίγουρα σήμερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός Ελλάδος, δεν επιθυμούν ούτε οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ, ούτε η ελληνική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ η Εθνική έκλεισε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC στα 455 εκατ, το τίμημα μπορεί να μην ενθουσιάζει, είναι κεφαλαιακά ουδέτερο αλλά στην πράξη απελευθερώνει την τράπεζα κεφαλαιακά και στρατηγικά.
Ήταν υπό την ομηρεία της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ καθώς χωρίς την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οποιαδήποτε επέκταση ή σχέδιο μεγάλης ανάπτυξης θα προσέκρουσε σε άρνηση.

Η διοίκηση Μυλωνά είδε και κάτι άλλο

Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά είδε και κάτι άλλο, ωστόσο.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να έχει ενεργοποιήσει εν υπνώσει δυνάμεις στο δίκτυο και συνολικά στον όμιλο ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα αλλά τα core ppi δηλαδή τα κύρια προ προβλέψεων έσοδα είναι τα χαμηλότερα στο σύστημα.
Τα δάνεια που μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες εκτός μηχανισμού εγγυήσεων είναι περιορισμένα π.χ. για το 2021 είναι απίθανο να δώσουν δάνεια άνω των 2,5 δισεκ. η κάθε τράπεζα.
Υπό αυτό το πρίσμα η Εθνική που θέλει να δυναμώσει τον ισολογισμό της δεν έχει πολλές επιλογές…

Η Εθνική μελετάει επέκταση στο εξωτερικό

Η Εθνική τράπεζα παρατηρεί την Eurobank και με όρους κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο και με όρους κερδοφορίας.
Η Eurobank έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο 2,78 δισεκ. αλλά και ισχυρό PPI εκ των οποίων μεταξύ 130 με 150 εκατ είναι ετησίως τα κέρδη από το εξωτερικό.
Για την Εθνική η επέκταση στο εξωτερικό αρχίζει να αποτελεί… νέο επαναπροσανατολισμό.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα στο παρελθόν ήταν η πιο εξωστρεφής τράπεζα στην Ελλάδα με την ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό και επιτυγχάνοντας τα περισσότερα κέρδη από το εξωτερικό και λόγω της τουρκικής Finansbank – που επιτυγχάνει κέρδη 310 εκατ δολάρια με όρους 2020 και τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες –
Η δραστηριότητα στην Κύπρο δεν πουλήθηκε τελικά και υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, θα αλλάξει η στρατηγική στην Κύπρο.

Εάν υπάρξει μεγάλη ευκαιρία… στο εξωτερικό η Εθνική θα την εξετάσει, ακόμη και αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. θα υλοποιήσει

Η Εθνική τράπεζα, θα εξετάσει ακόμη και σχέδιο εξαγοράς στο εξωτερικό, δηλαδή να προχωρήσει σε εξαγορά τράπεζας η οποία θα αλλάξει την δομή του ισολογισμού, θα επιφέρει διαφοροποίηση και θα ενισχύσει τα κύρια προ προβλέψεων έσοδα.
Το σχέδιο αυτό ακόμη είναι σε αρχικό στάδιο αλλά όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές… εάν υπάρξει ευκαιρία η Εθνική και αύξηση κεφαλαίου έως 1 δισεκ. ευρώ θα μελετούσε για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό.
Με 5 δισεκ. κεφάλαια θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός…

Τι θα άλλαζε με την αύξηση κεφαλαίου;

Η αύξηση κεφαλαίου, ας υποθέσουμε 1 δισεκ. ευρώ θα συνέβαλλε
1)Στην ισχυροποίηση των κεφαλαίων, ώστε η Εθνική να προχωρήσει ακόμη και σε εξαγορά σε μια αγορά υψηλού περιθωρίου – δεν είναι η Τουρκία αγορά στόχος –
2)Θα αυξηθούν οι πηγές εσόδων καθώς η αύξηση του ισολογισμού και η διαφοροποίηση είναι προτεραιότητα
3)Θα καταστεί η Εθνική με μια τέτοια κίνηση η τράπεζα με την υψηλότερη κερδοφορία στην Ελλάδα σε ενοποιημένη βάση
4)Θα καταστεί η Εθνική με μια τέτοια κίνηση εξαγοράς και αύξησης κεφαλαίου η μεγαλύτερη βάση κεφαλαιοποίησης τράπεζα στο ελληνικό χρηματιστήριο με διαφορά από την δεύτερη τράπεζα.
5)Θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που είναι η υψηλότερη 4,6 δισεκ. και φθάνει στο 92% των συνολικών κεφαλαίων
Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 δισεκ. νέο κεφάλαιο από αύξηση κεφαλαίου μειώνεται 600 εκατ το DTC.
Η Εθνική εάν μπορεί να επιτυγχάνει π.χ. 450 εκατ κέρδη ετησίως αυτό συνεπάγεται μείωση DTC μόλις 100 εκατ ετησίως σε σύνολο 4,6 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
6)Θα διαφοροποιήσει τον ισολογισμό της με στόχο ενεργητικό έως και 90 δισεκ. ευρώ ή και 100 δισεκ. σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά ακόμη αποτελούν εναλλακτικά σενάρια και σχεδιασμό υπό εξέταση και διαμόρφωση αλλά η ύπαρξη τους υποδηλώνει ότι η Εθνική τράπεζα θέλει να αναπτυχθεί και να καταστεί η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.
Οι επιλογές είναι ελάχιστες και ιδιαίτερα περιορισμένες.
Το μέλλον της Εθνικής τράπεζας φαίνεται ότι είναι ξανά στο εξωτερικό… όπως παλιά, πριν πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης