Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βερύκιος (ΤΧΣ): Στόχος το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην Πειραιώς να πέσει κάτω από το blocking minority

Βερύκιος (ΤΧΣ): Στόχος το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην Πειραιώς να πέσει κάτω από το blocking minority

Βερύκιος: Το ΤΧΣ λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Σχετικά Άρθρα

Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα και η διατήρηση και βελτίωση της αξίας των χαρτοφυλακίων που κατέχει, είναι οι στόχοι του ΤΧΣ, ανέφερε ο πρόεδρός του Ανδρέας Βερύκιος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο κ. Ανδρέας Βερύκιος ανέφερε ότι το Ταμείο υπηρετεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος λειτουργώντας ως «ενεργοί μέτοχοι των συστημικών τραπεζών».
Συζητώντας μαζί τους και κάνοντας ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και στην βελτίωση της κερδοφορίας τους.
Υπογράμμισε πως βάση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου η συμμετοχή του στις τράπεζες δεν είναι να παραμείνουν επ' άπειρον σε αυτές αλλά να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα.
Για την Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι «από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να πέσουμε από το 61% - που έχουμε σήμερα - κάτω από το blocking minority, όπως λέγεται - από την καταστατική μειοψηφία του 33%».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξήγησε πως από το νόμο προβλέπεται ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούμε σε ένα ποσοστό, το οποίο να μην είναι «blocking manual» καθώς εάν το Ταμείο βρισκόταν με παραπάνω από το 1/3 των μετοχών, θα είναι σε θέση -να μπλοκάρει- να ασκεί βέτο σε ορισμένες αποφάσεις και τότε θα ήταν εύλογη η κριτική άλλων ιδιωτών επενδυτών.
Εμείς, είπε, «έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας.
Δεν είμαστε εκεί για να διοικήσουμε εμείς, ούτε να διαχειριστούμε την τράπεζα Πειραιώς.
Συνεπώς, το 1/3 είναι -ας πούμε- είναι το μάξιμουμ, στο οποίο θα τοποθετηθούμε» προσθέτοντας ότι και «η διάθεση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, να πέσουμε και πολύ κάτω από αυτό το 33%».
Το Ταμείο είπε «θέλει να επωφεληθεί επαρκώς από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Πειραιώς, διότι εκεί στοχεύει το όλο εγχείρημα».
Δεσμεύτηκε πως το Ταμείο θα παρακολουθήσει την προάσπιση των μικρομετόχων αλλά και της ποιότητας των επενδυτών.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, αναφέρθηκε στην θετική τροποποίηση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και παρέχει στο Ταμείο τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου αυτού του τύπου όπως της Πειραιώς, με ίσους όρους με ιδιώτες επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης