Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε αξίζει για αγορά η μετοχή της Πειραιώς, πριν την αύξηση, συμμετοχή στην ΑΜΚ ή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης;

Πότε αξίζει για αγορά η μετοχή της Πειραιώς, πριν την αύξηση, συμμετοχή στην ΑΜΚ ή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης;
Τελικά πότε αξίζει για αγορά η μετοχή της Πειραιώς... συμμετοχή στην αύξηση, αγορές μετά την αύξηση και την εισαγωγή των νέων μετοχών; - Πότε;
Σχετικά Άρθρα

Πολλοί έλληνες μικρομέτοχοι, επενδυτές γενικότερα αλλά και ξένοι επενδυτές… ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς… διερωτώνται πότε αξίζει για αγορά η μετοχή πριν την αύξηση, συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου;

Και στο παρελθόν και τώρα, το ίδιο ερώτημα, με την διαφορά ωστόσο, ότι τώρα μιλάμε για αγορά…
Κάτι έχει αλλάξει λοιπόν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η γκρίνια – εύλογη ομολογουμένως – είναι για τους όρους της αύξησης με δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση χωρίς δικαιώματα προτίμησης και όχι εάν αξίζει για αγορά η τράπεζα Πειραιώς.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν είναι η ορθή απέναντι στους μετόχους που έχουν στηρίξει την τράπεζα, αυτό είναι κατανοητό και έχει επικριθεί ξεκάθαρα η διαδικασία αλλά η νέα Πειραιώς θα έχει αποκτήσει αξία σε σχέση με την παλαιά Πειραιώς - πριν την αύξηση και μετά την αύξηση -

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε ορισμένα δεδομένα τα οποία σημειωτέον, δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Πόσα κεφάλαια θα έχει η Πειραιώς μεταβατικά;

1)Η Πειραιώς σήμερα διαθέτει περίπου 7 δισεκ κεφάλαια αλλά αυτά δεν αντιστοιχούν πλέον την πραγματικότητα.
Η Πειραιώς ως γνωστό αναζητάει 2,6 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 1 με 1,2 δισεκ. – η δημόσια προσφορά θα είναι 1,2 δισεκ. – οπότε αναζητάει άλλα 1,4 δισεκ. και υποθέτουμε ότι με ορισμένες δυσκολίες θα τα βρει.
Ήδη έχει καλύψει τα 300 εκατ από πώληση POS, θα εκδώσει tier 1 περίπου 600 εκατ, θα αντλήσει 400 εκατ από swaps ομολόγων κ.α.
Άρα 7 δισεκ. που διαθέτει + 2,6 δισεκ. που θα προσθέσει σημαίνει 9,6 δισεκ.

2)Η Πειραιώς ωστόσο έχει σχεδιάσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης και μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων κατά 19 δισεκ. όχι 1,9, ούτε 9 αλλά 19 δισεκ. ευρώ.
Με μια απλή παραδοχή ότι η Πειραιώς είχε το ίδιο περίπου coverage ratio NPEs, αυτός ο δείκτης μας δείχνει πόσες προβλέψεις έχει η Πειραιώς διενεργήσει έναντι των πραγματικών προβληματικών δανείων της (η επίσημη ορολογία είναι δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) εξάγεται το συμπέρασμα ότι για 19 δισεκ. NPEs θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 3,8 με 4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Άρα 9,6 δισεκ. μείον 4 δισεκ. που θα δαπανήσει για εξυγίανση 5,6 δισεκ.

Μετά το τέλος της εξυγίανσης η Πειραιώς θα διαθέτει 4,5 δισεκ. κεφάλαια από τα 7 δισεκ. σήμερα και τα 2,6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει....

3)Ωστόσο με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της Πειραιώς τα τελικά κεφάλαια με τα οποία θα μείνει η τράπεζα θα είναι 4,5 δισεκ. ή σε ένα εύρος 4,45 με 4,5 δισεκ. κεφάλαια.
Οπότε στην ανάλυση μας έχουμε μια διαφορά περίπου 1 δισεκ. η οποία περιλαμβάνει πρόσθετες προβλέψεις και πέραν της προηγούμενης απλουστευμένης προσέγγισης μας.

4)Άρα η Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου και μετά την ολοκλήρωση του capital plan έως το τέλος του 2021, θα διαθέτει περί τα 4,5 δισεκ. κεφάλαια.
Με βάση την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς η σχέση τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στα 0,08 ή P/BV 0,08
Πριν τις απομειώσεις και μετά την ολοκλήρωση του κεφαλαιακού πλάνου δηλαδή 9,6 δισεκ. κεφάλαια η σχέση τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στα 0,03…

Αποτίμηση αρχικά 0,27 P/BV

5)Γνωρίζουμε ότι η Πειραιώς θα διαπραγματεύεται – τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος – στο 0,27 P/BV.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
Έχει αποτίμηση σήμερα 363 εκατ με τιμή μετοχής 0,43 ευρώ.
Γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μετοχές από 831 εκατ θα μειωθούν στα 50,3 εκατ. δηλαδή 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης γνωρίζουμε ότι με βάση το ύψος της αύξησης – υποστηρίζουμε ότι η δημόσια προσφορά δεν θα είναι 1 δισεκ. αλλά 1,2 δισεκ. – θα προκύψουν 1,2 δισεκ. νέες μετοχές γιατί εκτιμούμε και πληροφορούμαστε ότι η τιμή της αύξησης θα κινηθεί μεταξύ 1 και 1,20 ευρώ ανά μετοχή.
Άρα με σημερινές τιμές – προσέξτε με τις σημερινές τιμές όχι με χρηματιστηριακές τιμές σε λίγες ημέρες – έχουμε 1,2 δισεκ μετοχές + 50,3 εκατ μετοχές από τις παλαιές 831 εκατ που μειώθηκαν λόγω των reverse split 1,25 δισεκ. μετοχές.
Η αξία της Πειραιώς – προσέξτε με σημερινές τιμές όχι με τις χρηματιστηριακές τιμές σε λίγες ημέρες – θα είναι 1,56 δισεκ. και επίσης γνωρίζουμε ότι στο τέλος της διαδρομής η Πειραιώς θα διαθέτει 4,5 δισεκ. κεφάλαια.
Άρα P/BV 0,34….
Αναφέραμε όμως ότι η Πειραιώς θα έχει αποτίμηση P/BV περίπου 0,27 μετά την αύξηση άρα η χρηματιστηριακή τιμή σήμερα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και πρέπει να υποχωρήσει.
Πως προκύπτει το 0,27 P/BV;
Περίπου 1,3 δισεκ. αποτίμηση που εκτιμάται ότι θα έχει η Πειραιώς αρχικά δια 4,5 δισεκ. κεφάλαια που θα έχει η Πειραιώς στην τελική φάση εξυγίανσης περίπου 0,27 με 0,28.

Πότε αξίζει για αγορά η μετοχή της Πειραιώς;

6)Ακόμη όμως δεν έχουμε απαντήσει στο βασικό ερώτημα.
Πότε αξίζει για αγορά η μετοχή της Πειραιώς, πριν την αύξηση, συμμετοχή στην ΑΜΚ ή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης;
Με βάση τον προηγούμενο – όχι τυχαίο συλλογισμό – η Πειραιώς αξίζει για αγορά είτε κατά την αύξηση – άρα συμμετοχή στην αύξηση – είτε μετά την αύξηση, να αγοραστούν μετοχές δηλαδή μετά στην δευτερογενή αγορά.
Επίσης γνωρίζουμε ότι η Πειραιώς θα δώσει προνομιακή μεταχείριση στους έλληνες επενδυτές που ελέγχουν περίπου – μικρομέτοχοι και θεσμικοί το 9% με 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μια πολύ σοβαρή υποσημείωση στο σχόλιο 6

Η μετοχή της Πειραιώς γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική της αξίας όχι τα 0,43 ευρώ αλλά τα 0,06 ευρώ.
Γιατί όμως σταθεροποιήθηκε στα 0,43 ευρώ και υπάρχουν αγοραστές;
(Επιβεβαιώθηκε συγκεκριμένη πηγή που είχε προβλέψει βραχυπρόθεσμα σταθεροποίηση λίγο κάτω από τα 0,50 ευρώ).
Γιατί κάποιοι αγοράζουν μετοχές εδώ για να τύχουν προνομιακής ή ειδικής μεταχείρισης στην αύξηση κεφαλαίου.

7)Το συμπέρασμα ποιο είναι;
Το συμπέρασμα είναι ότι η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου συμφέρει αλλά το μικρότερο ρίσκο καταγράφεται στην επενδυτική στρατηγική αγορών στην δευτερογενή αγορά μετά την αύξηση κεφαλαίου - δημόσια προσφορά.
Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.
Η μετοχή αντί να είναι 0,06 είναι 0,43 αυτό το χάσμα είναι ένα θεωρητικό – προσέξτε θεωρητικό – bonus.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα υποστούν dilution 95,2% καθώς θα διαθέτουν το 4,8% των μετοχών μετά την αύξηση εάν υποθέσουμε ότι δεν συμμετέχει ούτε ένας επενδυτής.
Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 340 με 350 εκατ και θα συμμετάσχουν και πολλοί επενδυτές μεγάλοι και μικρομέτοχοι… το συμπέρασμα είναι
Α)Συμμετοχή στην αύξηση έχει πλεονέκτημα
Β)Αγορές στην δευτερογενή αγορά μετά την αύξηση πριν ή μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών έχει επίσης μια σημασία.

Υποσημείωση στο συμπέρασμα 7

Λίαν συντόμως θα ληφθούν οι αποφάσεις – 7 Απριλίου – για τα reverses split – οπότε εκεί θα επανακαθοριστούν οι χρηματιστηριακές ισορροπίες.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το P/BV μεσοπρόθεσμα θα είναι 0,36 με 0,40 όπερ σημαίνει χρηματιστηριακή αξία 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Μετά την αύξηση θα αξίζει περισσότερα η Πειραιώς αν και στρατηγικά η δημόσια προσφορά δεν θα έπρεπε να είναι 1,2 αλλά 1,5 ή 1,7 δισεκ. ευρώ θα είχε πιο ποιοτικά στοιχεία αν και θα καταστούσε την αποτίμηση λίγο πιο ακριβή.
Όμως στο τέλος της ημέρας προέχει η αποτίμηση ή η εξυγίανση και τα ισχυρά κεφάλαια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης