Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Η Πειραιώς πρέπει να ακυρώσει την ΑΜΚ για 6 λόγους

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Η Πειραιώς πρέπει να ακυρώσει την ΑΜΚ για 6 λόγους

Τι καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών για την Τρ. Πειραιώς

Ανοικτή επιστολή προς τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απέστειλε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για έξι λόγους, τους οποίους και αναλύει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, εκπροσωπεί μια ομάδα επενδυτών και εμπειρογνωμόνων με σκοπό την παρακολούθηση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των φυσικών και νομικών προσώπων που επενδύουν σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμμετέχουν στις αγορές κεφαλαίων και χρηματαγορών στην Ελλάδα.
Ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πειραιώς στις 7 Απριλίου 2021, έχει δεχτεί εκατοντάδες εξουσιοδοτήσεις από μικρομετόχους της Τράπεζας, ώστε να τους εκπροσωπήσει, προασπιζόμενη τα δικαιώματά τους που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις περί της ΑΜΚ, πλήττονται σε τεράστιο βαθμό.

Οι λόγοι της ανάγκης ανάκλησης της απόφασης περί ΑΜΚ

1ος: Μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης από τις εποπτικές αρχές

Μέχρι πριν ένα μήνα δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη τόσο από την διοίκηση όσο και από τους οικονομικούς αναλυτές περί της πιθανότητας ΑΜΚ.
Μάλιστα σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση είχε απαντήσει ξεκάθαρα στις 27/10/20:
«Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%».
Επίσης, δεν έχει διενεργηθεί από την ΕΚΤ κάποιο stress test, από το οποίο να προέκυψε κάποιο κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας.
Τέλος, μόλις πριν 2 μήνες στις 20/01/21, στην Εταιρική παρουσίαση ομίλου, είχε ανακοινωθεί πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2 δισ στο οποίο δεν περιλαμβανόταν αύξηση κεφαλαίου.
Τι συνέβη και ξαφνικά η Πειραιώς αποφάσισε την αλλαγή του πλάνου με ΑΜΚ που "εξαϋλώνει" σχεδόν πλήρως τους υφισταμένους μετόχους ;
Τα νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού είναι πολύ ενθαρρυντικά και από το ερχόμενο καλοκαίρι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, όπως προοριζόταν πριν την έναρξη της πανδημίας.
Σε συνδυασμό με την ήδη επιτευχθείσα μείωση των NPE's, όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορία τα επόμενα έτη, γεγονός που θα ενισχύσει άμεσα τα κεφάλαια της.
Ποιος είναι συνεπώς ο επείγων λόγος που ζητάτε από την ΓΣ να σας δώσει εξουσιοδότηση, για να προχωρήσετε σε επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας €19 δισ.;, ερωτά η ΕΕΕ.

Η δήλωση Enria

Εξάλλου όπως δήλωσε, πριν λίγες ημέρες, ο επικεφαλής του SSM, A. Enria, θα επιτρέψει να επιτρέψει στις τράπεζες της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να έχουν το χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία.
Μιλώντας στους αναλυτές, ο κ. Μεγάλου είχε σπεύσει, πριν ερωτηθεί, να δηλώσει ότι οι κινήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης "Sunrise" είναι "self-imposed", δηλαδή αποφασίσθηκαν από την ίδια τη διοίκηση και δεν επιβλήθηκαν από τις εποπτικές αρχές
Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται η μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης εποπτικών αρχών για την εσπευσμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

2ος: Κατάφωρη καταπάτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης λόγω της στάσης του μεγαλομετόχου ΤΧΣ

Θεμελιώδης αρχή της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, από τις πράξεις και αποφάσεις των μεγαλομετόχων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως έχουν εξελιχτεί τα γεγονότα μετά την άρνηση του SSM να επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού των Cocos, η τεράστια αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ από 26% σε 61 % είχε, πιθανότατα, ως μόνο σκοπό την ποδηγέτηση των αποφάσεων της ΓΣ της 7-4-21 καθώς αμέσως μετά από αυτήν το ποσοστό του ΤΧΣ "διαδίδεται" ότι θα επανέλθει στο αρχικό ποσοστό του ή και χαμηλότερα.
Ήτοι στο ΤΧΣ "επιτράπηκε" να είναι μεγαλομέτοχος μόνο και μόνο για να είναι εξασφαλισμένη ψήφιση της ΑΜΚ, ενώ στη συνεχεία και αφού εκπληρώσει την αποστολή του θα επανέλθει σε ποσοστό μικρό.
Παράλληλα όμως θα έχει επιτρέψει τον ολοκληρωτικό μηδενισμό των μικρομετόχων, που μπορεί τώρα να έχουν ποσοστό της τάξης 22% (μετά το 61.3 % του ΤΧΣ και το 16% που έχουν 20 επενδυτικοί οίκοι ), όμως πριν την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ οι ίδιοι μικρομέτοχοι κατείχαν ποσοστό 41% !
Άρα, αν συσπειρώνονταν όπως γίνεται αυτή την περίοδο γύρω από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν καίρια το αποτέλεσμα σε μια ψηφοφορία και πιθανότατα να απορρίψουν το καταστροφικό σχέδιο που τους απαλλοτριώνει την μετοχική τους περιουσία
Συνεπώς έχουμε μια πρωτοφανή μεθόδευση κατά παράβαση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης με βάση την οποία ο μεγαλομέτοχος ΤΧΣ, παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα της μειοψηφίας αφού με την δική του ψήφο θα αφανιστεί σχεδόν πλήρως (κατά 94% ) το μετοχικό ποσοστό τους.

3ος: Επιτάχυνση της εξυγίανσης σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων με παράλληλη επιβράβευση των νέων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τράπεζας αλλά και τα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας, πέραν του μερίσματος που αναμένεται να λαμβάνουν λόγω των κερδών της τράπεζας, θα λάβουν ως bonus και το 65% των mezzanine ομολόγων.
Τα mezzanine ομόλογα ανέρχονται στο 1 δισ με τοκομερίδιο 7-9%, για τις 4 τιτλοποιήσεις (2 που έχουν γίνει ήδη και 2 του περίφημου sunrise) και θα λαμβάνουν τις τυχόν υπεραξίες από την όποια αποπληρωμή των τιτλοποιημένων NPE's.
(Τα ομόλογα αυτά και η παραχώρηση του 65% φαίνονται στις σελ 39-40/79 των αποτελεσμάτων 2020 https://www.piraeusholdings.gr/.../2020ResultsStrategy.)
Το ερωτηματικό είναι για ποιο λόγο τα ομόλογα αυτά προορίζονται να δοθούν ως bonus στους νέους, που δεν έχουν "πονέσει", μετόχους που ούτως η άλλως αναμένουν και μέρισμα από την νέα και "καθαρή" πλέον ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ;
Εξάλλου, το dilution των μετόχων γίνεται ακριβώς για να καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά αυτών των τιτλοποιήσεων, με τα λεφτά και σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων!
Δεν είναι πιο σωστό και έντιμο για την διοίκηση, να δηλώσει ότι τα ομόλογα αυτά θα δοθούν σε όσους είναι κάτοχοι μετοχών πριν την ΑΜΚ;
Είναι τόσο εξοργιστικός ο τρόπος που η διοίκηση αδιαφορεί για τους υφιστάμενους μετόχους και σε βάρος τους ετοιμάζεται να παραδώσει την τράπεζα σε νέους μετόχους, που είναι και αυτός λόγος για την απόρριψη της ΑΜΚ!

4ος: Πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής – Πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων

Κατά την εβδομάδα 15/03/21 - 19/03/21 είχαμε τα εξής γεγονότα:
1) Την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας καθώς παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής, δεν υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση από την τράπεζα, είτε στο site της, είτε στο σύστημα Ερμής του χρηματιστηρίου.
2) Σημειώθηκαν ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής, από τις οποίες ενδεχομένως επωφελήθηκαν πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση για τους όρους της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, πριν αυτοί γίνουν γνωστοί στο κοινό.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 16/03, ενώ αναμένονταν μετά το κλείσιμο της αγοράς οι ανακοινώσεις της Τράπεζας, η μετοχή της εκτινάχθηκε στο +26%, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις σημειώθηκε πανικός πωλήσεων μετά την ανακοίνωση των επαχθέστατων για τους παλαιούς μετόχους όρων της αύξησης κεφαλαίου: Κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, reverse split 16,5 προς 1 και διαγραφή 4,93 δισ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο.
3) Την Παρασκευή 19/03 με non paper που διοχετεύτηκε στον Τύπο, επιχειρήθηκε να μετριαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις, προσφοράς που θα απευθύνεται στους παλαιούς μετόχους της τράπεζας. Όμως, αυτό έγινε με ανεπίσημες «διαρροές» και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι τότε όμως, σε όλες τις συνεδριάσεις οι μικρομέτοχοι πωλούσαν μετοχές πανικόβλητοι, διαπιστώνοντας ότι οι όροι της αύξησης ευνοούν μόνο τους νέους μετόχους. Το πρόβλημα λοιπόν δεν διορθώθηκε με αυτή την κίνηση, ούτε αποκαταστάθηκε η ζημία που υπέστησαν οι μη ενημερωμένοι μικρομέτοχοι και επενδυτές.
4) Οι μέτοχοι της τράπεζας, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν είχαν εγκαίρως ορθή ενημέρωση από τη διοίκηση για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου, ώστε να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις. Ως γνωστόν, δύο φορές στα τέλη Οκτωβρίου 2020 (στις 27 και στις 30 Οκτωβρίου) η διοίκηση της Πειραιώς είχε κατηγορηματικά διαψεύσει τις πληροφορίες περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου:
«Η Τράπεζα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις. Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον», αναφερόταν σε ανακοίνωση της 30ης Οκτωβρίου.
Στις 27 Οκτωβρίου τονιζόταν, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ότι «δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο».Επιπλέον, ακόμη και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, στις 23 Νοεμβρίου, η διοίκηση της τράπεζας είχε ενημερώσει ότι είχε καταρτίσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν θα περιελάμβανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.Τελικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο προωθήθηκε, αλλά παίρνει και όλα τα χαρακτηριστικά των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια στον τραπεζικό τομέα, με τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αποθεματικού για την απορρόφηση ζημιών εις βάρος των παλαιών μετόχων.
Σε όλα τα παραπάνω, αντί να λειτουργήσει θεσμικά και προσεκτικά, είχαμε και την πρωτοφανή κίνηση της ΕΧΑΕ ΑΕ, στην οποία πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Πειραιώς με προφανή την σύγκρουση συμφερόντων, να προβαίνει μέσα στην καρδιά των γεγονότων στις 18/3/21 στην πώληση των 668.265 μετοχών της, και μάλιστα πριν αρχίσει το κατρακύλισμα της τιμής!Συνημμένα σας καταθέτουμε πίνακα 21 σχετικών δημοσιευμάτων οικονομικού τύπου

5ος: Άρνηση της διοίκησης να διεκδικήσει με αγωγή τις ζημίες που επέφεραν πράξεις των στελεχών της

Με επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών στις 24/12/2019 είχε ζητήσει από την νέα διοίκηση να προβεί στις νόμιμες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν 4637/2019 έως 18/03/2020 για να μην διακοπεί η πρόοδος των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν τον Αύγουστο 2019 σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το πόρισμα, υπήρχε ήδη σημαντική επιβάρυνση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ καθώς υποχρεώθηκε το 2016 να λάβει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 310 εκατ ευρώ λόγω διαφοράς της τιμής πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων.
Είναι και πάλι εξοργιστικό ότι η ίδια διοίκηση που αρνήθηκε να διεκδικήσει με αγωγή την ζημιά που είχε υποστεί από παράνομες πράξεις στελεχών της, να εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να διαγράψει την περιουσία των μετόχων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης