Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε η Alpha bank για το 2020; - Απαραίτητα υψηλές προβλέψεις και σχέδια για δύο τιτλοποιήσεις, χωρίς ΑΜΚ

Τι μας έδειξε η Alpha bank για το 2020; - Απαραίτητα υψηλές προβλέψεις και σχέδια για δύο τιτλοποιήσεις, χωρίς ΑΜΚ
Oι κινήσεις αυτές είναι προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, όπως και τα σχέδια για δύο ακόμη τιτλοποιήσεις μια το 2021 και μια δεύτερη αρχές 2022
Σχετικά Άρθρα

Τι μας έδειξε για την χρήση 2020 η Alpha bank;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Alpha bank διενέργησε υψηλές προβλέψεις, έφθασαν στα 1,306 δισεκ. ευρώ και ο παράγοντας αυτός επέδρασε στα αποτελέσματα.
Για το 2020 η Alpha bank εμφάνισε κέρδη 103,7 εκατ αλλά στο δ΄ τρίμηνο του 2020 σημείωσε ζημίες 29,7 εκατ ευρώ.
Με δεδομένο το χαμηλό – σε σχέση με τον ανταγωνισμό – coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ήταν εύλογο ότι η Alpha bank έπρεπε να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Ωστόσο οι κινήσεις αυτές είναι προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, όπως και τα σχέδια για δύο ακόμη τιτλοποιήσεις μια το 2021 και μια δεύτερη αρχές 2022.
Η αποτίμηση στα 1,4 δισεκ. δικαιολογεί για την ώρα την δίκαιη αξία, ωστόσο οι δύο σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις θέτουν την Alpha bank σε τροχιά κανονικότητας, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί χρηματιστηριακά... μεσοπρόθεσμα με αύξηση αποτίμησης και P/BV χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία 0,24.

Ποια τα δεδομένα;

1)Η Alpha bank εμφάνισε κέρδη 103,7 εκατ το 2020 αλλά στο δ΄ τρίμηνο σημείωσε ζημίες 29,7 εκατ ευρώ.
Ο βασικός λόγος η αύξηση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο δ΄ τρίμηνο του 2020 κατά 569 εκατ και συνολικά για το έτος 1,306 δισεκ. ευρώ.

2)Η Alpha bank ενέγραψε και σημαντικά έκτακτα κέρδη 690 εκατ ευρώ εκ των οποίων 429,7 εκατ στο δ΄ τρίμηνο του 2020 κυρίως λόγω των swaps των ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο.
Με τα έκτακτα αυτά κέρδη απορρόφησε ζημίες από προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

3)Τα κεφάλαια της Alpha bank διαμορφώνονται στα 5,7 δισεκ. μετά την τιτλοποίηση Galaxy η οποία δαπάνησε σχεδόν 2 δισεκ. κεφάλαια.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η Alpha bank διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2 δισεκ. μετά και την έκδοση ομολόγου Tier 2 αλλά και των κερδών που επιτυγχάνει… απορροφώντας ταυτόχρονα και ζημίες.
O συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,9%.

4)Τα δάνεια σε καθυστέρηση τα NPEs ανέρχονται σε 11,4 δισεκ. ευρώ ή 26% του συνόλου των δανείων.

5)Η Alpha bank σχεδιάζει να προστατεύσει τους μετόχους της και να μην προβεί στο ορατό μέλλον σε κάποια κίνηση ενίσχυσης κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Θα καλύψει τις ζημίες με ίδια μέσα.


Σχέδια για δύο τιτλοποιήσεις

5)Η Alpha bank εκπονεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με στόχο σε 18 μήνες από σήμερα, δηλαδή έως το 9μηνο του 2022, το NPEs ratio (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), να διαμορφωθεί στο 4% με 5% πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης από 26% την τρέχουσα περίοδο.

Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός η Alpha Bank δρομολογεί δύο τιτλοποιήσεις NPEs

α) η μία τιτλοποίηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, ύψους έως 2 δισ. ευρώ που ονομάζει Cosmos, ενώ θα πουλήσει και δ΄λυο χαρτοφυλάκια NPEs 0,9 δισεκ. στην Ελλάδα project Orbit και στην Κύπρο 400 εκατ project Sky.
β) νέα τιτλοποίηση επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσα στο α΄εξάμηνο του 2022

Βέβαια δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί μία πιο επιθετική πολιτική μείωσης των NPEs και η τιτλοποίηση του 2021 να είναι 5 ή 6 δισ. ευρώ
Τα NPEs της Alpha Bank διαμορφώνονται μετά την τιτλοποίηση Galaxy στα 11,4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης